29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Αποπληθωρισμού συνέχεια και τον Αύγουστο

Αποπληθωρισμού συνέχεια και τον Αύγουστο

Αποπληθωρισμού συνέχεια και τον Αύγουστο: Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε μείωση τον Αύγουστο κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2013 και πάλι σε ετήσια βάση.Αποπληθωρισμός

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2014 σε σύγκριση µε τον Ιούλιο 2014, παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 1,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2013 – Αυγούστου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

110914-1

Όσον αφορά στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά το μήνα Αύγουστο 2014 και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2013, παρουσίασε κάμψη 0,2% έναντι επίσης μείωσης κατά 1,0% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Σημειώνουμε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) καλύπτει, κατά μέσο όρο, 700 περίπου αγαθά και υπηρεσίες. Αντανακλά τη μέση δαπάνη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ για ένα καλάθι προϊόντων.

Ο ΕνΔΤΚ κατά το μήνα Αύγουστο 2014 σε σύγκριση µε τον Ιούλιο 2014 παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2013 – Αυγούστου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013 παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Από τα παραπάνω, συνάγεται ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις διατηρούνται στη χώρα μας αν και πιο ήπιες σε σχέση με περίπου έναν χρόνο πριν. Βάσει αυτών των ενδείξεων από την πορεία των Δεικτών Καταναλωτή, μπορούμε να εξάγουμε δυο πιθανά συμπεράσματα όσον αφορά στο μέλλον:

(α) Φαίνεται να εξαντλούνται τα περιθώρια μείωσης των τιμών λιανικής από πλευράς επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δεν έχει αυξηθεί στο τελευταίο έτος αλλά αντίθετα, έχει μειωθεί, σημαίνει ότι η μη δυνατότητα συνέχισης της μείωσης των τιμών λιανικής, από πλευράς επιχειρήσεων, έχει να κάνει με το ότι έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση στα πάγια ανελαστικά κόστη τους και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και προκειμένου να διατηρήσουν μια ελάχιστη κερδοφορία που θα επιτρέψει την επιβίωσή τους, δεν μπορούν να κατεβάσουν άλλο τις τιμές.

(β) Οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να ενισχυθούν και πάλι στο σχετικά άμεσο μέλλον, εφόσον μια γενικευμένη μείωση του εισοδήματος που είναι είτε άμεση συνέπεια της μείωσης μισθών και συντάξεων εφόσον αυτή συνεχιστεί, είτε έμμεση συνέπεια από την έξοδο από την εργασία που απέδιδε έστω μικρό εισόδημα κάποιων ανθρώπων που μένουν άνεργοι και επομένως δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα ή στην ‘καλύτερη’, έχουν ένα ελάχιστο από το επίδομα ανεργίας.
Σε αυτή την περίπτωση, καθώς θα μειωθεί αναπόφευκτα περαιτέρω η συνολική ζήτηση στην αγορά, όσο και να μην θέλουν οι επιχειρήσεις να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές λιανικής, θα αναγκαστούν να το κάνουν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσουν τον τζίρο τους και ή δυνατόν, την μικρή κερδοφορία τους (που τυχόν έχουν).
Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, η συνέχιση των αποπληθωριστικών πιέσεων θα είναι ήπια, καθώς αφενός θα μετατοπιστεί η καμπύλη της ζήτησης σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά παράλληλα θα μετατοπιστεί χαμηλότερα και η καμπύλη της προσφοράς από τις επιχειρήσεις που βγαίνουν ‘νοκ-άουτ’ από την κρίση.

>>>•<<<

 Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Ο αποπληθωρισμός καλά κρατεί – και τον Ιούλιο

Related posts