25 Απριλίου 2024

Διεκδικεί μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση

Διεκδικεί μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση

Διεκδικεί μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέτει το θέμα άμεσα στην Τρόικα, με στόχο την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 15 με 20%.Διεκδικεί μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση

Και αυτό διότι όπως δήλωσαν από το υπ.οικ., το μέτρο της εξίσωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης απέτυχε καθώς μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση και χάθηκαν σημαντικά έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία εκ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την περίοδο 2012 – 2013 που ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από τα €60 στα €330 ανά χίλια λίτρα καυσίμων, ήτοι αύξηση 450% (!!!) σημειώθηκε απώλεια εσόδων €300 εκατ. και η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71% συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο 2011 – 2012. Επιπλέον, την περίοδο 2013 – 2014 σημειώθηκε ξανά μείωση στην κατανάλωση, σχεδόν 67% και τα έσοδα κινήθηκαν χειρότερα σε σχέση με τους στόχους.

Αναποτελεσματικό λοιπόν αποδείχτηκε το μέτρο της ραγδαίας αύξησης του ΕΦΚ, αφού και έσοδα δεν έφερε και οι πολίτες αναζήτησαν την θέρμανσή τους κατά τους χειμερινούς μήνες με άλλους τρόπους οικονομικότερους, συχνά όμως ρυπογόνους, επιφέροντας επιβάρυνση στο περιβάλλον (taxcoach.gr).

Το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε τεθεί και περίπου πριν ένα χρόνο, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, αλλά δεν προχώρησε στην διεκδίκησή του αφού ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας ήταν αντίθετος, καθώς η αιτιολογία και δικαιολογία του για την πρόθεση μη διεκδίκησης ήταν η ανησυχία για αύξηση λαθρεμπορίας καυσίμων.

Εάν κερδηθεί μια μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, τότε η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης, θα μειωθεί (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) περίπου κατά 5 σεντς ανά λίτρο, συνεπώς προκύπτει ένα όφελος περί των €50 στα χίλια λίτρα.

Related posts