19 Απριλίου 2024

Εκνευρίζοντας τους Ευρωλάτρες

Εκνευρίζοντας τους Ευρωλάτρες

Εκνευρίζοντας τους Ευρωλάτρες. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή να τα καλέσουμε μήπως Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης, λένε συνεχώς για τα … πλεονεκτήματα του Ευρώ.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μακροσκελείς αναλύσεις αλλά στην εποχή μας, ο κόσμος είναι ολίγον τεμπέλης και θέλει fast track ενημέρωση, γι’αυτό θα αρκεστούμε σε μια εικόνα που αξίζει όσο χίλιες λέξεις.

Και η εικόνα είναι άσχετη με τους Έλληνες που σύμφωνα με τα γνωστά κλισέ, είναι τεμπέληδες, κάτι που συχνά επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Το παρακάτω γράφημα, έχει να κάνει με βορειοευρωπαίους στην Σκανδιναβία, που πάλι σύμφωνα με ορισμένα ‘πιστεύω’, είναι οργανωμένοι, πειθαρχημένοι, εργατικοί κλπ, κλπ.

Το παρακάτω γράφημα λοιπόν, δείχνει την εξέλιξη του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε δυο γειτονικές χώρες, την Σουηδία και Φινλανδία.

Χρησιμοποιείται ως έτος βάσης και για τις δύο χώρες, το 1989, καθώς αυτό ήταν το έτος πριν την οικονομική ύφεση της δεκαετίας του ’90, που επηρέασε σχεδόν το σύνολο της Σκανδιναβίας.

Finland_Sweden

Μετά την ύφεση, η Φινλανδία (μπλε γραμμή στο γράφημα) γνώρισε μια εκτεταμένης διάρκειας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Το ίδιο συνέβη και στη Σουηδία (κόκκινη γραμμή στο γράφημα) – και είναι πράγματι δύσκολο, να διακρίνεις κάποια πραγματική διαφορά στον βαθμό της επιτυχίας των δύο χωρών · οι δύο γραμμές είναι σχεδόν ταυτόσημες, η μία πάνω στην άλλη. Έως το 2008.

Από το 2008 και έπειτα, η ανάπτυξη της Σουηδίας τα πήγε πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις επιδόσεις της Φινλανδίας.

Μόνο που, η Σουηδία, μετά από δημοψήφισμα το 2003, επέλεξε να μην υιοθετήσει το Ευρώ, όπως έκανε η Φιλανδία. Η Σουηδία κράτησε λοιπόν την κορώνα της. Ουσιαστικά δηλαδή, στα τελευταία χρόνια, βλέπουμε τις επιδόσεις της Φιλανδίας υπό το Ευρώ και της Σουηδίας που συνέχισε με το εθνικό της νόμισμα.

Η διαφορά είναι εμφανής. Και βέβαια, δεν νομίζουμε να θεωρεί κανείς ότι οι φινλανδοί στα τελευταία χρόνια αποσκανδιναβοποιήθηκαν και έγιναν και αυτοί, όπως οι Έλληνες ή και οι άλλοι νοτιοευρωπαίοι τεμπέληδες

Για άλλη μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται με ένα γράφημα, πανεύκολο στην ερμηνεία του ακόμα και από έναν άσχετο από οικονομικά, ότι το Ευρώ είναι ένα νόμισμα που φέρνει μόνο προβλήματα και ουσιαστικά, έχει ευνοήσει μόνο τη Γερμανία. Μόνο τη Γερμανία, αφού ακόμα και αυτή, η Γαλλία, αντιμετωπίζει προβλήματα στην οικονομία της, όταν προ Ευρώ, τα πήγαινε μια χαρά.

Οι ευρωκράτες δείχνουν και προβάλλουν τα οφέλη του Ευρώ, πάντα στο μέλλον. Με τον ίδιο τρόπο που οι μπολσεβίκοι στην Ρωσία, δικαιολογούσαν την οικονομική εξαθλίωση και βαρβαρότητα του καθεστώτος τους, με υποσχέσεις ότι ‘φτάνει η σοσιαλιστική ουτοπία’, που βέβαια ποτέ δεν έφτασε, έτσι και οι ευρωκράτες παρουσιάζουν μια παρόμοια ρόδινη εικόνα στο μέλλον.
Είναι όμως γεγονός ότι το Ευρώ είναι ένα νόμισμα καταστροφικό για τις περισσότερες εκ των χωρών μελών της ευρωζώνης, που τους κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό. Αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε διάσπαση της σημερινής ευρωζώνης και μάλλον με άσχημο τρόπο. Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να νοιώθει καλά ότι επικράτησε έναντι των Ελλήνων και σε σχέση με την κρίση, αλλά ίσως στο μέλλον, έρθει η ώρα να αντιληφθούν ότι η νίκη τους ήταν πύρρειος.

Ας απολαμβάνουν λοιπόν οι ευρωλάτρες, το Ευρώ για όσο καιρό υπάρχει…

Σας ενδιαφέρουν επίσης:
Ο μυστικός φόβος της Ευρώπης για την Ελλάδα
Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία

>>><<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

 Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts