19 Απριλίου 2024

ΕΦΚΑ με χρήση κωδικών Taxis και άλυτα ερωτήματα για τους ασφαλισμένους με «μπλοκάκια»

ΕΦΚΑ με χρήση κωδικών Taxis και άλυτα ερωτήματα για τους ασφαλισμένους με «μπλοκάκια»

ΕΦΚΑ με χρήση κωδικών Taxis και άλυτα ερωτήματα για τους ασφαλισμένους με «μπλοκάκια» της Χρύσας Σωτηράκη

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση της διαδικασίας είσπραξης, ανά μήνα, των νέων εισφορών του ΕΦΚΑ, (πρόκειται για τις εισφορές 20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια καθώς και 7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ σε όσους κλάδους υπήρχε υποχρέωση) και παρουσίασαν τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Βέβαια ενώ ήδη διανύουμε το 2017, ήτοι έτος ισχύος των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του νέου ταμείου ΕΦΚΑ, στο κυβερνητικό χωριό επικρατεί σύγχυση και πολλά άλυτα ερωτήματα για ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων καθώς και για τα γνωστά σε όλους μας «μπλοκάκια». Αναμένουμε και νέα σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο και δημιουργία «πλατφόρμας νέων συμβάσεων» που θα αφορά τα «μπλοκάκια»

Ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ

Προβλέπεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοπαπασχολούμενοι και οι αγρότες  θα λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ έως τέλος Ιανουαρίου για τις ασφαλιστικές εισφορές του μήνα Ιανουαρίου 2017 (με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015), οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν έως τέλος Φεβρουαρίου 2017.

Είσοδος με κωδικούς TAXIS

Κάθε ασφαλισμένος, θα μπορεί να εισέλθει στην σχετική εφαρμογή, με τους κωδικούς TAXIS, που ήδη διαθέτει, θα μπορεί να ενημερωθεί για το ύψος των εισφορών που του αντιστοιχούν σε κάθε μήνα καθώς και το φορολογητέο εισόδημα που του έχει βεβαιωθεί.

Σημειώνεται ότι για το 1ο 6μηνο του 21017, οι εισφορές θα υπολογισθούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2015.

Ο κ. Πετρόπουλος, δήλωσε ότι για ειδικές περιπτώσεις που αφορούν τους αγρότες και τους δικηγόρους θα ειδική μέριμνα σχετικά με τις εισφορές που θα πληρώσουν.

Τι θα γίνει με τις εισφορές του τελευταίου διμήνου του 2016 προς ΟΑΕΕ:

Έως τέλος Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές 3 μηνών, δηλαδή:

• και τις εισφορές που αντιστοιχούν στο τελευταίο δίμηνο (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) του 2016 για τον ΟΑΕΕ, για τις οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα εξακολουθήσει να ισχύει η προηγούμενη διαδικασία, και οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλουν με τρόπο καταβολής που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016

• και τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ του μήνα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την νέα ισχύουσα, από 01.01.2017, διαδικασία.

Σημαντική διαφοροποίηση, σύμφωνα με δήλωση της κας Αχτσιόγλου, ότι για πρώτη φορά μετά την ψήφιση Ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν μέρος και όχι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του όλου ποσού.

Η μερική καταβολή του οφειλόμενου ποσού, δίνει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων για τις εισφορές που θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες, να υπολογίζονται πλέον επί του υπολειπόμενου ποσού και όχι επί όλου του ποσού.

Τα μπλοκάκια

Άλυτα παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα για την αντιμετώπιση των υπόχρεων ασφαλισμένων που αμείβονται με έκδοση Παροχής Υπηρεσιών και έχουν έως 2 εργοδότες.

Π.χ. πώς θα πείσει ο εργαζόμενος τον εργοδότη του, ώστε ο δεύτερος να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους, είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους;

Π.χ. πως θα διασφαλίζεται ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες;

Π.χ. πως θα διευκρινίζεται ότι αν πρόκειται για υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας ή για “διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών”, όπως ανέφερε και ο νόμος Κατρούγκαλου;

Αναμένεται σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος, που ελπίζουμε να ρίξει φως στην διαδικασία αντιμετώπισης τους.

Σύμφωνα πάντως με δήλωση της γενικής γραμματέως κοινωνικής ασφάλισης Στέλλας Βρακά, το υπουργείο, στοχεύει στη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους.

Νέο έτος 2017 με πλήθος ασφαλιστικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων για τις διαδικασίες του νέου φορέα ΕΦΚΑ… και αναμένουμε εξελίξεις!

04.01.2017 / Xrisa Sotiraki – Ex. Account Manager-Business Consultant – LOLplus.gr Team


Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) παραχώρησε στις 3 Ιαν., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Η ομάδα της LOLplus κοντά σας σε κάθε σας βήμα…LOLplus Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις

  • Πλήρη Λογιστική Φορολογική παρακολούθηση και Εργατικά
  • Ορθός Φορολογικός Σχεδιασμός
  • Επιχειρηματική Στρατηγική
  • Σύγχρονο Management–Marketing–Branding 

{Εξειδίκευση και σε Φορολογικά – Λογιστικά – Εργασιακά θέματα για Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα οντότητες, όπως ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – Αστικές Μ.Κ.Ο. – Ιδρύματα και Ειδικές περιπτώσεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. – ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.}

Τηλεφωνικό κέντρο: 211-409 73 18  /εταιρικό κινητό 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr

Related posts