28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Λαϊκός καπιταλισμός από τούρκο επιχειρηματία στις ΗΠΑ

Λαϊκός καπιταλισμός από τούρκο επιχειρηματία στις ΗΠΑ

Ένας τούρκος επιχειρηματίας, που έκανε περιουσία στις ΗΠΑ, πουλώντας «Greek Yogurt», δηλαδή ελληνικού τύπου στραγγιστό γιαούρτι, έκανε δώρο στους εργαζόμενούς του, περίπου το 10% της επιχείρησής του.

Ουσιαστικά τους κατέστησε συνεταίρους.

Επίσης υποστηρίζει και τους πρόσφυγες.

Ο Hamdi Ulukaya, τούρκος, πριν αρκετά χρόνια έφυγε από την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Εκεί ξεκίνησε μια μικρή στην αρχή μονάδα κατασκευής ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού, καθώς διαπίστωσε ότι το εκεί γιαούρτι, ήταν κατώτερο σε γεύση από αυτό που έφτιαχναν στην οικογένειά του όταν ήταν στην Τουρκία (έφτιαχναν, στραγγιστό γιαούρτι, πως είναι γνωστό στο εξωτερικό ως ελληνικό).

Καθώς το greek yoghurt ήταν όντως ανώτερο αυτών που ήδη πωλούνταν στις ΗΠΑ, η μονάδα του Hamdi Ulukaya, άρχισε να αναπτύσσεται. Αρκετά χρόνια μετά, η εταιρία του με το σήμα Chobani, έχει καταστεί η μεγαλύτερη βιομηχανία γιαουρτιού στις ΗΠΑ.

Ο Hamdi Ulukaya, παρόλο που πλέον είναι εξαιρετικά πλούσιος, δεν ξεχνά την ταπεινή καταγωγή του και γι’ αυτό τον λόγο, αρέσκεται σε ενέργειες κοινωνικής ευθύνης.

Σήμερα που η εταιρία του, κάνει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις ετησίως, διαθέτοντας δύο μεγάλα εργοστάσια και απασχολώντας περίπου 2.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 1/3 περίπου αποτελείται από πρόσφυγες, γνωστοποίησε στους εργαζόμενούς του ότι τους παραχωρεί μερίδιο της επιχείρησής του, δωρεάν, προς όλους, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη που έχουν πετύχει!

Το μερίδιο που εκχωρεί, ανέρχεται περίπου στο 10% και δίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον ρόλο τους στην εταιρία και το πόσο χρόνο βρίσκονται σε αυτήν. Έτσι, όπως είπε και ο ίδιος ο Hamdi Ulukaya, δουλεύαμε μαζί, τώρα ήμαστε και συνεταίροι. “Κτίσαμε μαζί κάτι, τώρα το μοιραζόμαστε” ανέφερε ο Ulukaya.

Hamdi Ulukaya
Hamdi Ulukaya

Το δώρο του για ορισμένους εργαζόμενους, φτάνει σε αξία πολλές χιλιάδες δολάρια και μπορεί, κάποιους από αυτούς (αυτούς που πήραν μεγαλύτερο μερίδιο) να τους καταστήσει έως και εκατομμυριούχους, εάν η Chobani εισαχθεί στο αμερικάνικο χρηματιστήριο στο μέλλον.

Και δεν είναι η μοναδική ενέργεια κοινωνικής ευαισθησίας του Hamdi αυτή. Ποσοστό 10% των εταιρικών κερδών διοχετεύονται γενικά για διάφορες αγαθοεργίες. Συχνά έχει προσφέρει μεγάλα ποσά για την ανακούφιση των προσφύγων.

Το εργασιακό κλίμα στην Chobani ήταν πάντα καλό και οικογενειακό, παρά το μεγάλο μέγεθος που απέκτησε κατά τα τελευταία χρόνια. Τώρα ο δεσμός ενισχύεται, καθώς όλοι, Διοίκηση και εργαζόμενοι, τώρα πλέον έχουν και κοινό συμφέρον στην μελλοντική οικονομική απόδοση της επιχείρησης.

chobani yoghurts

>>>•<<<

• Εὐεπιχειρεῖν: ἀεί βέλτιστον!

Related posts