19 Απριλίου 2024

Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα: Σε μια επιστολή που απευθύνονταν στον Πρόεδρο Ομπάμα, ένας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων βραβευθέντων με Νόμπελ, καταφέρονταν εναντίον της λιτότητας.Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

Την επιστολή έστειλαν ορισμένοι αμερικάνοι πολιτικοί καθώς και ένας σημαντικός αριθμός γνωστών οικονομολόγων βραβευθέντων με Νόμπελ. Στην επιστολή ανέφεραν κάποια πράγματα αλλά στο τελευταίο τους σημείο, κατέγραφαν την επικινδυνότητα των πολιτικών λιτότητας, δηλώνοντας ευθαρσώς την εναντίωσή τους σε αυτές.

Όπως φαίνεται στην κάτωθι φωτογραφία από την επιστολή, ανέφεραν (στο σημείο 7) ότι «Είναι επικίνδυνο να προσπαθήσει κανείς ισορροπήσει τον προϋπολογισμό τόσο γρήγορα στη σημερινή οικονομία. Οι μεγάλες περικοπές δαπανών ή / και η αύξηση των φόρων που θα απαιτείται να γίνουν (για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού) θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε μια ήδη αδύνατη οικονομία».

050914-5

Την επιστολή, υπέγραφαν όπως φαίνεται στην φωτογραφία, οι νομπελίστες Kenneth Arrow, Alan Blinder, Peter Diamond, Eric Maskin, William Sharpe και Robert Solow.

P. Krugman
P. Krugman

Επιπλέον, παρόλο που την συγκεκριμένη επιστολή δεν την υπόγραφε ο επίσης βραβευμένος με Νόμπελ, Paul Krugman, είναι τοις πάσι γνωστόν, ότι είναι ενάντιος στην γενικευμένη πολιτική λιτότητας και υποστηρίζει, όπως αναλύει και στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του «End This Depression Now!» (που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και μπορείτε να το βρείτε με τον τίτλο ‘Τέλος στην Ύφεση Τώρα!’), ότι η ύφεση θα αντιμετωπιστεί με stimulus και μάλιστα μεγάλα, ήτοι με δυναμική επεκτατική πολιτική, παροχής ρευστότητας στο σύστημα.

Και βέβαια, επιστρέφοντας στην επιστολή που σας αναφέραμε, αυτή γράφτηκε το έτος 2011 αλλά τι σημασία έχει; Ίσα – ίσα, που καθώς πέρασαν λίγα χρόνια, διαπιστώσαμε και στην πράξη στην Ευρώπη, στη χώρα μας και στις άλλες ‘προβληματικές’ οικονομίες του Νότου, ότι οι περιοριστικές πολιτικές ‘αιματηρής’ λιτότητας που εφαρμόστηκαν, κατέστησαν τα πράγματα χειρότερα.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ που κινήθηκαν σε μια μέση οδό, μικροπεριορισμών μέσα από κάθετες παρεμβάσεις και παροχής εκτεταμένων stimulus ενίσχυσης της ρευστότητας στο σύστημα, η κατάσταση στην οικονομία της είναι σαφώς, πολύ καλύτερη από αυτήν της Ευρώπης.

>>>•<<<

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το παρόν άρθρο, είναι πολύ πιθανό να σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Προς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ – Τι θα σημάνει
✎ Και νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά
✎ Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες πληρώνουν για να δανείσουν η μία την άλλη!
✎ Απροσδόκητη στασιμότητα της Ελβετικής οικονομίας
✎ H Fed πρέπει ‘να δίνει χρήματα άμεσα στους πολίτες’

Related posts