20 Απριλίου 2024

Προσοχή στα πυραμιδικά σχήματα!

Προσοχή στα πυραμιδικά σχήματα!

Έχουν εμφανιστεί και στην ελληνική αγορά σχήματα πυραμιδοειδή – ponzi, που αυτοαποκαλούνται βέβαια ‘επενδυτικά’. Κάνουν μάλιστα και διαφημίσεις π.χ. σε social networks, όπως το facebook, διατηρούν Ομάδες κλπ.. Άλλωστε μέσα από τέτοιες πρακτικές προβολής, είναι ευκολότερο να προσελκύσουν θύματα.

Όταν δίδουν αποδόσεις μηνιαίες της τάξης του 4% και 6%, τονίζουμε σε μηνιαία βάση, είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανονικές επενδύσεις σε χρηματιστηριακές αγορές κ.λπ. σε σταθερή βάση.

Παράλληλα, λάβετε υπόψη σας ότι τα ‘επενδυτικά’ αυτά σχήματα, είναι προφανώς παράνομα υπό την έννοια ότι δεν ελέγχονται, ούτε και έχουν εγκριθεί από την εδώ Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε προφανώς και από κάποια αντίστοιχη ξένη.

Το πως δε, βγάζουν τις εν λόγω εντυπωσιακές αποδόσεις, είναι κάτι που δεν στο φανερώνουν, είναι το ‘επενδυτικό’ τους μυστικό, άλλη μία ισχυρή ένδειξη ότι πρόκειται για πυραμιδοειδή σχήματα.

Δεν ξέρετε τι είναι τα πυραμιδοειδή σχήματα ή αλλιώς σχήματα ponzi;

Είναι παράνομα σχήματα, που για τα προσχήματα, μπορούν να έχουν έναν μανδύα νομιμότητας (π.χ. μπορεί να διαθέτουν ΑΦΜ) αλλά η καθ’αυτό ‘επενδυτική’ τους δραστηριότητα, δεν θα ελέγχεται από κανέναν και στην ουσία και τύποις, θα είναι παράνομη. Δίδουν τα σχήματα αυτά κάποιες εντυπωσιακές αποδόσεις για το ποσό που εισφέρει κανείς για να μπει στο σχήμα, το οποίο το επιτυγχάνουν με την διεύρυνση της βάσης των νεοεισερχομένων. Έτσι για να λάβει ένας, την εντυπωσιακή απόδοση, πρέπει π.χ. να μπουν 3 ή 4 νέοι, και προκειμένου να διατηρηθεί το σχήμα και να εξυπηρετεί τις εντυπωσιακές αποδόσεις του, πρέπει να διογκώνεται συνεχώς με εισροή νέας ρευστότητας.

Όμως αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, το σχήμα διογκώνεται τόσο πολύ, που σπάει και επομένως δεν μπορεί να δώσει τις αποδόσεις που υποσχέθηκε. Προφανώς κάποιοι μπορεί να κερδίσουν και να κερδίσουν και πολλά: εάν μπουν νωρίς στο σχήμα και βγουν εγκαίρως. Όμως επειδή οι αποδόσεις είναι καλές, συνήθως παραμένουν εντός για να κερδίσουν και άλλα, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε ένα σχήμα ponzi, να χάνουν εντέλει κάποια στιγμή τα χρήματά τους.

Τα σχήματα ponzi δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ, καθώς όπως είπαμε, αφενός δεν έχουν μια πραγματική επενδυτική δραστηριότητα (που και να την είχαν, οι κανονικές επενδυτικές δραστηριότητες, δεν μπορούν να δίδουν τέτοιου μεγέθους αποδόσεις παρά μονάχα περιστασιακά), αφετέρου οι εντυπωσιακές τους αποδόσεις εξυπηρετούνται για κάποιο διάστημα, για όσο καιρό το σχήμα μπορεί να ‘φουσκώνει’ επαρκώς (π.χ. για κάθε έναν νεοεισερχόμενο, να μπαίνουν άλλοι 3 ή 4). Αυτό το τελευταίο όμως είναι νομοτελειακά καταδικασμένο να σπάσει όταν πλέον το σχήμα έχει φτάσει σε ένα μεγάλο μέγεθος.

Ένα σχήμα ponzi λοιπόν και απλά, είναι ένα παντελώς αεριτζίδικο σχήμα, που εάν για κάποιο διάστημα σου δώσει μια εντυπωσιακή επένδυση, κατέστη εφικτό μόνο και μόνο, επειδή αφού μπήκες στο σχήμα, μπήκαν άλλοι 3 ή 4. Όσο είναι μικρό και επεκτείνεται, η πολλαπλασιαστική δύναμη των νεοεισερχομένων, βοηθάει στο να δίδονται οι εντυπωσιακές αποδόσεις αλλά ο πολλαπλασιασμός μεγεθύνει το όλο σχήμα τόσο γρήγορα και σε τέτοια μεγέθη, που μετά είναι καταδικασμένο να σκάσει και να σπάσει, οδηγώντας σε απώλεια χρημάτων πάρα πολλούς εκ των συμμετεχόντων και ιδίως αυτών που βρίσκονται εντός του σχήματος κατά την στιγμή που θα σπάσει.

Διαβάστε επίσης:

10 Best Investing Books of all times!

Related posts