24 Απριλίου 2024

Σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος στον Τουρισμό

Σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος στον Τουρισμό

Η Ελλάδα στην Travel and Tourism Competitiveness Report 2017, ήτοι στην Ανταγωνιστικότητα Τουρισμού, του World Economic Forum, κατέλαβε την 24η θέση μεταξύ 136 χωρών.

Η χώρα μας πέτυχε μια εντυπωσιακή άνοδο εφτά θέσεων, φτάνοντας στην 24η θέση διεθνώς σε ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό. Η θεαματική αυτή βελτίωση, οφείλεται στην σημαντική άνοδό της στον υπο-δείκτη αξιοποίησης των φυσικών πόρων της (βελτίωση κατά 14 θέσεις) και δραστηριότητας marketing (άνοδος κατά 19 θέσεις). Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο τιμών βελτιώθηκε καθώς βρέθηκε στην 90η θέση, βελτιούμενη κατά 23 θέσεις (που σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές, είμαστε σχετικά ακριβός τουριστικός προορισμός), χάρη στα μειούμενα κόστη για τους διεθνείς τουρίστες.
Όπως αναφέρει η Έκθεση, για να βελτιώσει ακόμα περαιτέρω η Ελλάδα τις αφίξεις και τα έσοδα, θα πρέπει να καταστήσει το επιχειρηματικό της περιβάλλον φιλικότερο καθώς είναι στην 103η θέση.

Δείτε την δομή του βασικού δείκτη Travel and Tourism Competitiveness καθώς και τους υπο-δείκτες του:

Κοντά στην Ελλάδα αλλά υψηλότερα από εμάς, είναι η Ιρλανδία, το Μεξικό, το Βέλγιο και η Σουηδία. Κοντά μας αλλά κάτω από εμάς, είναι οι: Ισλανδία, Μαλαισία, Βραζιλία, Λουξεμβούργο, Η.Α.Ε. Ταιβάν, Δανία. Δείτε τον σχετικό πίνακα που ακολουθεί:

Όσον αφορά τις γειτονικές μας χώρες και εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές προς τον τουρισμό μας, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 45η θέση με άνοδο 4 θέσεων, η Τουρκία στην 44η θέση και αμετάβλητη, η Ιταλία στην 8η θέση και αμετάβλητη, η Αλβανία στην 98η θέση με άνοδο 8 θέσεων, η Σερβία στην 95η και αμετάβλητη, η Κύπρος στην 52η θέση χάνοντας 16 θέσεις, η Μάλτα στην 36η θέση κερδίζοντας 4 θέσεις, η Ρουμανία στην 68η θέση έχοντας χάσει 2 θέσεις, η Κροατία στην 32η θέση με βελτίωση κατά μία θέση και η Αίγυπτος στην 74η θέση με άνοδο 9 θέσεων.

4HOTELIERS: Hotels Management Services

 

Δείτε παρακάτω, ποιες χώρες καταλαμβάνουν την πρώτη δεκάδα διεθνώς στην Travel and Tourism Competitiveness Report 2017, όπως και εάν βελτιώθηκε η θέση τους ή χειροτέρευσε:

Για παράδειγμα η Ισπανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με σκορ 5,43 και ως θέση είναι αμετάβλητη ή η Ιαπωνία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, με σκορ 5,26 και άνοδο 5 θέσεων ή η Ελβετία κατατάσσεται στην 10η θέση, χάνοντας όμως 4 θέσεις.

Τέλος, διαβάστε εάν θέλετε ολόκληρο το Report Travel and Tourism Competitiveness Report 2017, ΕΔΩ.

 

Related posts