28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – Το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – Το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις

Σε συνέντευξή της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου παρατηρεί ότι το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, το οποίο «διεξήχθη σε μια σημαντική χρονική συγκυρία λόγω της επικείμενης αναθεώρησης του Καλλικράτη και της επερχόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης», δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις αυτές. «Ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Διότι η διαβούλευση πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων και να μην περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση», προσθέτει η Περιφερειάρχης.

Μεταξύ άλλων, η ίδια αναφέρεται στην απλή αναλογική κάνοντας λόγο για «τομή στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης» καθώς, όπως επισημαίνει «αποτυπώνει τη γνήσια επιλογή των πολιτών». «Σίγουρα δεν οδηγεί στην ακυβερνησία, αλλά δεν είναι και αυτόματος πιλότος που οδηγεί στη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα. Για να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής δημοκρατίας, επιβάλλει βαθιά αλλαγή νοοτροπίας. Επιβάλλει, συγκεκριμένα, κουλτούρα συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και πολιτικών συμφωνιών», τονίζει η Περιφερειάρχης.

Αναφερομένη στις προτάσεις για την ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία της φορολογικής και δημοσιονομικής αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι «όταν έθεσα σε άρθρο μου το θέμα της φορολογικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, αντέδρασαν έντονα οι αιρετοί». «Η οικονομική αυτοτέλεια συνεπάγεται ότι θα πάρουμε τους φόρους και μαζί το βάρος και την ευθύνη αυτής της αυτονομίας. Μια ευθύνη που αποφεύγουν ακριβώς εκείνοι που αποδυνάμωσαν τους ιστορικά πιο αυθεντικούς θεσμούς άσκησης λαϊκής κυριαρχίας. Τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκείνοι, που, με τα μνημόνια την αποστέωσαν», σημειώνει η ίδια.

Related posts