29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης κατά €2,61 δισ. στο οκτάμηνο

Ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης κατά €2,61 δισ. στο οκτάμηνο

Ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης κατά €2,61 δισ. στο οκτάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο οκτάμηνο του 2013 υπήρχε αντίστοιχα έλλειμμα €9,04 δισ..κρατικός προϋπολογισμός

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε €30,2 δισ. από €28,77 δισ. πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους €1,31 δισ. από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται €62 εκατ. από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου €311 εκατ. που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους €451 εκατ. που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε €32,9 δισ. από €38,8 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα €2,32 δισ.) παραμένει πλεονασματικό εάν (λέει η Τράπεζα της Ελλάδος) συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

150914-3

Από τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρει η τράπεζα της Ελλάδος, λέει αρκετά καθαρά ότι στο οκτάμηνο δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα από ότι παρουσιάστηκε από το υπουργείο πριν λίγες μέρες (το έχουμε στο link από κάτω).
Πόσο λοιπόν ευσταθούν αυτά που γενικότερα ‘διαφημίζει’ η κυβέρνηση και μάλιστα λένε ότι δεν θα χρειαστούμε νέο δανεισμό από τους πιστωτές μας;

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎  Δύο δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο

Related posts