23 Απριλίου 2024

Το Χαλασμένο Ρολόι 2

Το Χαλασμένο Ρολόι 2

Στις 8 Νοεμβρίου, ήταν οι Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Πριν τις εκλογές, από τα media και γενικότερα, η επικρατούσα άποψη μεταξύ των “ειδικών” διεθνώς, ήταν ότι την Χίλαρι Κλίντον την υποστήριζε ο ισχυρός οικονομικός κόσμος, ο οποίος δεν ήθελε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι αυτοί οι “ειδικοί”, έλεγαν ότι εάν εκλεγεί ο Τραμπ, που θεωρούνταν και ολιγότερο πιθανό καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα της Κλίντον, οι χρηματιστηριακές αγορές θα έπεφταν κάθετα, θα κατέρρεαν κλπ, κλπ. Επαναλαμβάνω, αυτή η καταστροφολογία όσον αφορά στις συννέπειες στις χρηματιστηριακές αγορές μιας πιθανής επικράτησης του Τραμπ, ήταν κοινή σε όλον τον κόσμο: στις ίδιες τις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες και βέβαια και στην Ελλάδα.

Θα μπορούσα να είχα βγάλει πλήθος από αυτές τις προβλέψεις, κάνοντας printscreen αλλά θα ήταν χάσιμο χρόνου. Ένα παράδειγμα αρκεί – και αυτό βέβαια είναι χάσιμο χρόνου αλλά χρειάζεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και αρκεί ένα. Πήρα για το παράδειγμά μου, μια ελληνική ανάρτηση. Δείτε το ακόλουθο print screen, που το αλλοίωσα μερικώς, για να μην φαίνονται στοιχεία ταυτοποίησης, καθώς σκοπός μου δεν είναι να μειώσω αυτόν που έκανε την πρόβλεψη, αλλά να δείξω ότι όποιος ασχολείται με βραχυπρόθεσμες προβλέψεις που αφορούν στις χρηματιστηριακές αγορές, κυνηγάει χίμαιρες.

us-elections-pre-post-081116-del

Τι έλεγε λοιπόν ακριβώς προ των αμερικάνικων εκλογών, ο εν λόγω “ειδικός”; Με αφορμή τον ΧΑΜΟ που θα γίνει στις αγορές… (τα κεφαλαία δικά μου, για έμφαση). Χαμός λοιπόν… ο χαμός είναι κάτι ιδιαίτερα έντονο, που αφήνει μνήμες και σημάδια.
Οι εκλογές έγιναν. Ο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ήταν outsider σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, άρα και μη προεξοφλημένο από τις αγορές ότι θα κερδίσει την Προεδρία, εντέλει επικράτησε.
Και ιδού ο “χαμός” που έγινε στις αγορές:

after-us-electionsΌπως φαίνεται από την παραπάνω εικόνα, που κατέγραψε τις μεταβολές στις βασικότερες χρηματιστηριακές αγορές, στην Ασία (με κλεισμένη την συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου), στην Ευρώπη (επίσης με κλεισμένη) και στην Αμερική (στο ξεκίνημα της συνεδρίασης), τελικά ο ΧΑΜΟΣ, ήταν χαμούλης έως και … ανύπαρκτος.

Ήταν κάτι που δεν θα θυμόμαστε σε λίγο καιρό, καθώς στην Ασία που χρονικά ξεκίνησε πρώτη, όντως παρατηρήθηκε μια κάποια ανησυχία με απώλειες από 2,2% έως 5,4%, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίγο έντονη, στην Ευρώπη που ακολούθησε χρονικά, παρατηρήθηκε ψυχραιμία καθώς το εύρος των μεταβολών, των μεγάλων πάντα αγορών και δεικτών, ήταν από απώλειες της τάξης του 0,4% έως κέρδη 1,5% και στην Αμερική, στο ξεκίνημα και έως περίπου τα μισά της συεδρίασης, στους βασικούς δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών των ΗΠΑ, διαπιστώναμε κέρδη, που ανέρχονταν έως σχεδόν 1%. Ο μεξικάνικος δείκτης σημείωνε απώλειες της τάξης του 2%. Ε, αυτό μάλλον χαμός του χαμού ήταν, υπό την έννοια, ότι ο προβλεπόμενος χαμός, απλά χάθηκε…

Ακούστε με λοιπόν… Προβλέψεις σε βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, δεν γίνονται. Εάν υπάρξουν κάποιες επιτυχίες, θα είναι τυχαίες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δρουν έως και χαοτικά, άρα είναι συχνά πυκνά απρόβλεπτες. Όμως είναι προβλέψιμες σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Πως γίνεται αυτό; Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, θέλοντας και μη, η αγορά θα προσαρμοστεί στην άνοδο του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ αυξάνεται αναπόφευκτα, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και η παραγωγικότητα, αυξάνεται αναπόφευκτα λόγω της τεχνολογίας. Έτσι απλά. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπάρχουν απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα, λόγω της κερδοσκοπίας που είναι ευμετάβλητη (πως ο “ειδικός” που προέβλεπε χαμό, οπότε εάν τον προέβλεπε μπορεί να είχε πάρει και μερικές σχετικές θέσεις, και βλέποντας στη συνέχεια ότι η εκτίμησή του, δεν επαληθεύτηκε, θα τις μάζεψε όπως όπως για να περιορίσει ζημιές), αλλά και της γενικότερης ψυχολογίας, που είναι επίσης ευμετάβλητη και υπερβολική όσον αφορά τις αντιδράσεις. Έτσι λοιπόν εξηγείται πως οι αγορές είναι έως και απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμα αλλά προβλέψιμες μακροπρόθεσμα.

Κάποιος που ενεργεί βραχυπρόθεσμα στην αγορά, δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τον παίκτη στην ρουλέτα ενός καζίνο. Θα κερδίσει ενδεχομένως, μία, δυο φορές, ίσως και πέντε ή δέκα φορές εάν σταθεί τυχερός, αλλά επειδή θα έχει κυριευθεί από απληστία και θα νομίζει ότι έτσι, μπορεί να γίνει πλούσιος, θα συνεχίσει να παίζει στον απρόβλεπτο  μηχανισμό της ρουλέτας και στο τέλος θα χάσει τα χρήματά του. Παρομοίως, θα συμβεί σε εκείνον που παίζει στο χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα· μάλιστα αυτός, λόγω των μερικών επιτυχιών του, θα νομίσει ότι είναι ιδιαίτερα ικανός και θα συνεχίσει τις βραχυπρόθεσμες πράξεις του, για να ανακαλύψει στη συνέχεια, ότι τελικά είναι ανίκανος. Θα έχει όμως ένα βαρύ τίμημα: θα έχει χάσει τα χρήματά του.

Ακούστε με λοιπόν και κλείστε τα αυτιά σας στις «Σειρήνες» του trading και των βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Γίνετε μακροπόθεσμοι επενδυτές και κερδίστε εύκολα και με σιγουριά. Μην πετάτε την ευκαιρία να γίνετε πραγματικά οικονομικά ευκατάστατοι.

Το πως θα γίνει αυτό, το εξηγώ αναλυτικά στο βιβλίο μου, HERETIC INVESTOR, που θα βρείτε στο amazon.com. Δείτε το εδώ.

Είναι ο μοναδικός πραγματικός, εύκολος τρόπος για να κερδίσετε στις αγορές και να ξεπεράσετε σε απόδοση τους επαγγελματίες των χρηματιστηρίων, όπως και τον βασικό δείκτη αναφοράς.

Εάν διαβάσετε το βιβλίο μου, θα εκτιμούσα εάν κάνατε και ένα review στο amazon.

Επίσης, μπορείτε να βάλετε Like στην Σελίδα του HERETIC INVESTOR, εδώ.

Ευχαριστώ,

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

The Broken Watch… / Το Χαλασμένο Ρολόι

Related posts