29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Μερικές αποφάσεις μας αφήνουν άναυδους…Έλεγχος ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οικονοµικού έτους 2014 (χρήση 2013)

Μερικές αποφάσεις μας αφήνουν άναυδους…Έλεγχος ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οικονοµικού έτους 2014 (χρήση 2013)

Έλεγχος ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από ΓΕΔΔ: Μερικές αποφάσεις μας αφήνουν άναυδους…(όχι γιατί τέτοιες διαδικασίες δεν είναι σωστές αλλά γιατί δε θεωρούμε ότι υπάρχει διαφάνεια ή αλλιώς ότι ένας “λύκος” μπορεί να ελέγξει και περιορίσει τους άλλους “λύκους” στο να μη “φάνε” τα πρόβατα). Με ψυχραιμία όμως σας αναφέρουμε τη συγκεκριμένη γιατί ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.Έλεγχος ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης

Σύμφωνα με την απόφαση της 28-5-2014 ο ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΓΕ∆∆) διεξάγει έλεγχο ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες):

  • όλων των µελών των Σωµάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου που ασκούν καθήκοντα Βοηθού Γενικού Επιθεωρητή ή Αναπληρωτή Γενικού Επιθεωρητή ή Προϊστάµενου Επιθεωρητή ή Επιθεωρητή-Ελεγκτή ή Βοηθού Επιθεωρητή-Ελεγκτή
  • όλων των προϊστάµενων ∆ιευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, των ∆ηµόσιων Οικονοµικών Υπηρεσιών (∆.Ο.Υ.) , των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.) των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί σύµφωνα µε την ∆6Α1007935/13-1-2012 απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών από 1-2-2012, των ∆ιαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (∆.Ε.Κ.), καθώς και των προϊσταµένων και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, των ∆ηµόσιων Οικονοµικών Υπηρεσιών (∆.Ο.Υ.) Β΄ τάξης οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο Τµήµατος, 
  • όλων των προϊσταµένων των Τµηµάτων Ελέγχου και όλων των υπαλλήλων (ελεγκτών) που υπηρετούν στα Τµήµατα Ελέγχου των παραπάνω Υπηρεσιών που άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα. 

Επίσης διευκρινίζεται ότι εκτός των προαναφερόµενων υπόχρεων υποχρεούνται σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, δεδοµένου ότι άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα και :

  • όσοι υπάλληλοι άλλων Τµηµάτων των παραπάνω υπηρεσιών άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα τα οποία τους ανατέθηκαν µε ηµερήσια διαταγή ή µε εντολές ελέγχου των προϊσταµένων τους και αφορούν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα, κατόχους ατοµικών επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελµατίες 
  • όσοι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονοµικών µετείχαν σε Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου εφόσον λειτούργησαν τέτοια κατά το 2013. (Δείτε αναλυτικά και τους λοιπούς υπόχρεους παρακάτω)

Ο έλεγχος αυτός ξεκίνησε λόγω της πρόσφατης αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών µε τη σύσταση των νέων ειδικών αποκεντρωµένων φορολογικών υπηρεσιών και συγκεκριµένα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), στο οποίο µεταφέρθηκαν αρµοδιότητες από τα ∆.Ε.Κ. και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ.), στο οποίο µεταφέρθηκαν αρµοδιότητες από τη ∆.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων και διευκρινίζεται ότι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι όσοι υπάλληλοι υπηρέτησαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα εντός του 2013 στις νέες αυτές υπηρεσίες, ασκώντας αντίστοιχα καθήκοντα κατά την προηγούµενη παράγραφο.

Δείτε τους υπόχρεους ελέγχου, ποιοι εξαιρούνται, διαδικασία υποβολής δήλωσης ανά υπόχρεο, δικαιολογητικά και που πρέπει να υποβληθεί η δήλωση από κάθε υπόχρεο καθώς επίσης και ποιο διάστημα αφορά ο έλεγχος: 

ΘΕΜΑ: Έλεγχος ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οικονοµικού έτους 2014 (χρήση 2013)

Α. Σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία (περίπτωση ε΄ της παρ.2 του άρθρου 1 του ν.3074/02 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.4 του άρθρου 6 του ν.3491/06, και όπως το δεύτερο εδάφιο αυτής αντικαταστάθηκε από την παρ.2 του άρθρου 3 του ν.3613/2007) ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΓΕ∆∆) διεξάγει τον έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες):

-όλων των µελών των Σωµάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου που ασκούν καθήκοντα Βοηθού Γενικού Επιθεωρητή ή Αναπληρωτή Γενικού Επιθεωρητή ή Προϊστάµενου Επιθεωρητή ή Επιθεωρητή-Ελεγκτή ή Βοηθού Επιθεωρητή-Ελεγκτή,

-όλων των προϊστάµενων ∆ιευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, των ∆ηµόσιων Οικονοµικών Υπηρεσιών (∆.Ο.Υ.) , των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.) των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί σύµφωνα µε την ∆6Α1007935/13-1-2012 απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών από 1-2-2012, των ∆ιαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (∆.Ε.Κ.), καθώς και των προϊσταµένων και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, των ∆ηµόσιων Οικονοµικών Υπηρεσιών (∆.Ο.Υ.) Β΄ τάξης οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο Τµήµατος,
-όλων των προϊσταµένων των Τµηµάτων Ελέγχου και όλων των υπαλλήλων (ελεγκτών) που υπηρετούν στα Τµήµατα Ελέγχου των παραπάνω Υπηρεσιών που άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα.

Λόγω της πρόσφατης αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών µε τη σύσταση των νέων ειδικών αποκεντρωµένων φορολογικών υπηρεσιών και συγκεκριµένα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), στο οποίο µεταφέρθηκαν αρµοδιότητες από τα ∆.Ε.Κ. και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ.), στο οποίο µεταφέρθηκαν αρµοδιότητες από τη ∆.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, διευκρινίζεται ότι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι όσοι υπάλληλοι υπηρέτησαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα εντός του 2013 στις νέες αυτές υπηρεσίες, ασκώντας αντίστοιχα καθήκοντα κατά την προηγούµενη παράγραφο.

Επίσης διευκρινίζεται ότι εκτός των προαναφερόµενων υπόχρεων υποχρεούνται σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, δεδοµένου ότι άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα και :
-όσοι υπάλληλοι άλλων Τµηµάτων των παραπάνω υπηρεσιών άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα τα οποία τους ανατέθηκαν µε ηµερήσια διαταγή ή µε εντολές ελέγχου των προϊσταµένων τους και αφορούν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα, κατόχους ατοµικών επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελµατίες
-όσοι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονοµικών µετείχαν σε Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου εφόσον λειτούργησαν τέτοια κατά το 2013.

Τέλος διευκρινίζεται ότι υποχρεούνται σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης και οι υπόχρεοι υπάλληλοι που υπηρέτησαν σε ∆ΟΥ Α΄ ή Β΄ τάξης των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί σύµφωνα µε αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών κατά το έτος 2013, για όσο χρονικό διάστηµα λειτούργησαν κατά το ίδιο έτος.

-όλων των προϊσταµένων ∆ιευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων του Σ.∆.Ο.Ε. και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, όλων των προϊσταµένων των Τµηµάτων Eλέγχου (δράσης), όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν σ’ αυτά.

Λόγω της πρόσφατης αναδιοργάνωσης του Σ.∆.Ο.Ε. µε τη µεταφορά αρµοδιοτήτων προληπτικού ελέγχου και υπαλλήλων του στις ∆.Ο.Υ. διευκρινίζεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί είναι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης εφόσον για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα εντός του 2013 άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα στο Σ.∆.Ο.Ε κατά την προηγούµενη παράγραφο.

Επίσης διευκρινίζεται ότι εκτός των προαναφερόµενων υπόχρεων υποχρεούνται σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης και όσοι υπάλληλοι άλλων τµηµάτων άσκησαν ελεγκτικά καθήκοντα τα οποία τους ανατέθηκαν µε ηµερήσια διαταγή ή µε εντολές ελέγχου των προϊσταµένων τους.

∆εν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στο ΓΕ∆∆ οι προϊστάµενοι των Τµηµάτων του Σ.∆.Ο.Ε. που έχουν ως κύρια αρµοδιότητα τον σχεδιασµό, τον προγραµµατισµό δράσης,
την ιεράρχηση εργασιών, τη διοικητική και οικονοµική υποστήριξη – π.χ. Τµήµατα ∆ιοικητικής Υποστήριξης, Πληροφορικής, Προγραµµατισµού, κ.λπ.- ούτε οι υπάλληλοι που υπηρετούν σ’ αυτά εκτός όσων ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα και εποµένως είναι υπόχρεοι δήλωσης κατά τα παραπάνω.

-όλων των προϊσταµένων όλων των οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου ή οποιασδήποτε ονοµασίας υπηρεσιών πολεοδοµίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθµού και όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές.

Μετά το ν.3852/2010 <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης − Πρόγραµµα Καλλικράτης >> µε τον οποίο µεταφέρθηκαν οι αρµοδιότητες του τοµέα πολεοδοµίας ( άρθρα 94 και 95 του ίδιου νόµου) στους ΟΤΑ Α΄ Βαθµού (∆ήµους), υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις µονάδες πολεοδοµίας αυτών, όπου αυτές λειτουργούν και ασκούν τις κατά νόµο αρµοδιότητες.
Λόγω διαφοροποίησης στις οικείες οργανωτικές διατάξεις των ΟΤΑ ως προς την ονοµασία και το οργανωτικό επίπεδο των µονάδων πολεοδοµίας διευκρινίζονται τα εξής:
-όπου δεν προβλέπεται από τις οικείες οργανωτικές διατάξεις µονάδα πολεοδοµίας σε επίπεδο ∆ιεύθυνσης αλλά µόνο Τµήµα ή Γραφείο που υπάγεται π.χ. στη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ή Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών, κ.λπ. υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι µόνο ο προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης, ο προϊστάµενος του Τµήµατος ή του Γραφείου Πολεοδοµίας και οι υπάλληλοι που υπηρετούν σ` αυτό και όχι οι προϊστάµενοι των άλλων Τµηµάτων της ∆ιεύθυνσης ούτε οι υπάλληλοι που υπηρετούν σ’ αυτά.

∆εδοµένου ότι µε το νόµο 4030/2011(ΦΕΚ248/Α’/25-11-2011) προβλέπεται η ανασυγκρότηση, ο επανακαθορισµός των αρµοδιοτήτων και η µετονοµασία των υπηρεσιών πολεοδοµίας σε υπηρεσίες δόµησης είναι αυτονόητο ότι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι και οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές, κατά τα παραπάνω.
Σε περίπτωση που δεν έχει συσταθεί µέχρι τη λήψη της παρούσας υπηρεσία πολεοδοµίας/δόµησης σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν.3852/2010 <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης − Πρόγραµµα Καλλικράτης>> και του ν. 4030/2011 να µας γνωστοποιηθεί εγγράφως, αναφέροντας και τον ∆ήµο από τον οποίο εξυπηρετείται.

Β. Ειδικότερα υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για το 2014 είναι:

1. όσοι άσκησαν καθήκοντα στις παραπάνω υπηρεσίες για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα κατά το 2013 ακόµα και εάν µέσα στο 2013 αποχώρησαν (µετακίνηση, µετάθεση, απόσπαση, µετάταξη, ολοκλήρωση ή όχι θητείας προϊσταµένου) προκειµένου να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από το ΓΕ∆∆ ή συνταξιοδοτήθηκαν.

∆ιευκρινίζεται ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υφίσταται για ένα έτος µετά την απώλεια ή τη λήξη της ιδιότητας των υπόχρεων.

Όσοι από τους παραπάνω υπόχρεους έχουν υποβάλλει αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης στο ΓΕ∆∆ θα υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δηλώνοντας µόνον τις µεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση (ακίνητα, κάθε είδους µεταφορικά µέσα, χρεόγραφα, καταθέσεις, κ.λ.π.) αυτών, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους εντός του 2013.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν µεταβολές στα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία εντός του 2013, οι υπόχρεοι καθώς και οι σύζυγοι αυτών θα το δηλώσουν και οι δύο σε
έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/86.

Οι δηλώσεις όλων ανεξαιρέτως των υπόχρεων πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από αντίγραφο του εντύπου Ε1 οικονοµικού έτους 2014, και εφόσον υπάρχουν µεταβολές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) µέσα στο 2013 και από αντίγραφο του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε9.

2. όσοι ανέλαβαν καθήκοντα σε θέσεις για τις οποίες προβλέπεται υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατά το 2013 θα υποβάλουν, ως νέοι υπόχρεοι, δήλωση στο ΓΕ∆∆ για πρώτη φορά, δηλώνοντας εκτός από τα εισοδήµατα που αποκτήθηκαν το 2013 και τα ακίνητα, τα κάθε είδους µεταφορικά µέσα, χρεόγραφα, καταθέσεις κ.λπ. που κατέχουν αυτοί, οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα τους ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης τους.
Οι δηλώσεις των νέων υπόχρεων οι οποίοι υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από αντίγραφο του εντύπου Ε1 οικονοµικού έτους 2014, και από αντίγραφα των εντύπων Ε9 του έτους 2005 και όλων των τυχόν συµπληρωµατικών µετά το 2005.

Γ. Οι ∆ιευθύνσεις Προσωπικού ή ∆ιοικητικού Ή ∆ιαχείρισης Ανθρώπινου ∆υναµικού οι οποίες είναι αρµόδιες από το νόµο για τη συγκέντρωση και αποστολή των δηλώσεων
περιουσιακής κατάστασης παρακαλούνται να:
– κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στις υπηρεσίες των υπόχρεων προκειµένου αυτοί να λάβουν γνώση ενυπόγραφα καθόσον για µη δήλωση περιουσιακής κατάστασης προβλέπονται από το θεσµικό πλαίσιο πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

– να επιστήσουν την προσοχή στους υπόχρεους για την προθεσµία υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ή των υπευθύνων δηλώσεων του ν.1599/86 κατά περίπτωση οπωσδήποτε εντός της προβλεπόµενης από το νόµο ηµεροµηνίας (30-6-2014) καθώς και για την ορθή συµπλήρωση των δηλώσεων ώστε να µην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υποβολή τους, παραλείψεις (µη υποβολή των απαιτούµενων συνοδευτικών εντύπων, ανυπόγραφες ή ελλιπείς δηλώσεις, κ.λπ.) και σύγχυση µε άλλες διατάξεις που αφορούν  στον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης (π.χ. Άρθρο 28 του ν.3528/07 (Υ. Κ.), Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες και της Χρηµατοδότησης της Τροµοκρατίας και Ελέγχου των ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ή άλλες τυχόν ειδικές διατάξεις).

– να ενηµερώσουν τους υπόχρεους να µην υποβάλλουν τις δηλώσεις απευθείας στο ΓΕ∆∆.

Τα έντυπα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ή των υπεύθυνων δηλώσεων κατά περίπτωση πρέπει να αποστέλλονται στο Γραφείο του ΓΕ∆∆, από τις ∆ιευθύνσεις Προσωπικού ή ∆ιοικητικού, οπωσδήποτε συγκεντρωτικά, ανά Φορέα ή Υπηρεσία κατά περίπτωση.

Προκειµένου να διευκολυνθεί η καταγραφή των υπόχρεων οι παραπάνω ∆ιευθύνσεις και µόνο αυτές πρέπει να αποστείλουν απαραιτήτως στο Γραφείο του ΓΕ∆∆ το συνηµµένο πίνακα συµπληρωµένο, κατά προτίµηση ηλεκτρονικά (info@gedd.gr),µε όλα τα αιτούµενα στοιχεία (πλήρη ονοµατεπώνυµα των υπόχρεων, κ.λπ.) άµεσα µε τη λήψη του παρόντος εγγράφου και σε κάθε περίπτωση οπωσδήποτε πριν την συγκεντρωτική αποστολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ή των υπεύθυνων δηλώσεων του ν.1599/86.
Στον πίνακα αυτό θα καταγραφούν όλοι οι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ανεξάρτητα από το αν υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης ή υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/86.

Ιδιαίτερη µέριµνα πρέπει να ληφθεί για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων και του φορολογικού απορρήτου µε την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των συνοδευτικών στοιχείων στις διευθύνσεις Προσωπικού ή ∆ιοικητικού σε κλειστούς φακέλους.

Η παρούσα, ο συνηµµένος σ’ αυτήν πίνακας και το έντυπο της δήλωσης προς αναπαραγωγή και διάθεση στους υπόχρεους είναι διαθέσιµα στην ιστοσελίδα του ΓΕ∆∆
(www.gedd.gr).

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ 

Related posts