19 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΑΑΔΕ: Διευκρινήσεις για την Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων

ΑΑΔΕ: Διευκρινήσεις για την Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων

Με γνώμονα τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, με την ΠΟΛ.1045/2018 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (άρθρο 6 παρ.6), ορίστηκε ότι ποσά, που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4501/2017 επεστράφησαν άτοκα στους δικαιούχους με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, αποστέλλονται μαζί με την κύρια σύνταξη στον κωδικό 23 του αρχείου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Τα ποσά αυτά, που απεστάλησαν από τους υπόχρεους φορείς με τον ανωτέρω κωδικό, συναθροίζονται με τα ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και φορολογούνται στο έτος αυτό.

Το συνολικά συναθροιζόμενο ποσό εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017.

Με τη διαδικασία αυτή, δόθηκε η ευχέρεια στους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά ποσά που ανάγονται σε τέσσερα φορολογικά έτη, να απαλλαγούν από την υποχρέωση επισκεφθούν τις ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη αυτά.

Παρ’ όλα αυτά, για όσους το επιθυμούν, με την ΠΟΛ.1068/2018 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ παρασχέθηκε η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη, που ανάγονται.

Οι φορολογούμενοι, που κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής, υποβάλλουν εμπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη και – σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Απόφαση αυτή -οδηγούνται στην αρμόδια .Ο.Υ. προκειμένου

να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα, που να εμφανίζει το διαχωρισμό των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν.

Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους, στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί ο κωδικός 008 του Εντύπου Ε3, όσον αφορά στην αναγραφή των υποκαταστημάτων των επιχειρήσεων, στα οποία δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, στον εν λόγω κωδικό, θα εμφανίζεται υποπίνακας με το σύνολο των υποκαταστημάτων του φορολογούμενου, τα οποία εμπίπτουν κατ’ αρχήν σε τέλος επιτηδεύματος, ώστε αυτός να εξαιρέσει (κατ’ επιλογή του) όλες εκείνες τις εγκαταστάσεις, που δεν νοούνται ως υποκαταστήματα για την ανάγκη εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως ισχύει, και τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1156/2017 εγκύκλιό μας και όχι μόνο αυτές, που υπάγονται στις διατάξεις της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010.

Related posts