19 Απριλίου 2024

Φορολόγηση του εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Φορολόγηση του εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Τι θα ισχύσει με τα ανείσπρακτα ενοίκια: Σε σύγχυση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναφορικά με τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια τα οποία όμως δεν έχουν εισπράξει. Η έκδοση την περασμένη εβδομάδα μιας εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία καταργήθηκε και τυπικά η διαδικασία εκχώρησης στο δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων, αντί να απλοποιήσει τα πράγματα τα έκανε ακόμη πιο περίπλοκα.ανείσπρακτα ενοίκια

Πιο συγκεκριμένα, με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκε η διαδικασία εκχώρησης στο δημόσιο των ενοικίων που δεν έχουν εισπραχθεί. Αυτό όριζε και η εγκύκλιος που εκδόθηκε. Ωστόσο, δεν έχει ξεκάθαρο αν η κατάργηση αφορά γενικά τη διαδικασία εκχώρησης ή αν αφορά μόνο το εισόδημα από ενοίκια μετά την 1-1-2014, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του νέου κώδικας φορολογίας εισοδήματος. Μάλιστα, υπήρξαν περιστατικά σε εφορία που αρνήθηκαν την δήλωση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων τα οποία αφορούσαν το 2013 ενώ σε άλλες εφορίες δέχτηκαν τις σχετικές δηλώσεις εκχώρησης.

Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί έχει φθάσει στα υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται σύντομα να εκδοθεί νέα συμπληρωματική εγκύκλιος με την οποία θα δίνονται οδηγίες στις εφορίες να δέχονται δηλώσεις εκχώρησης ενοικίων που αφορούν περιόδους έως και το τέλος του 2013.

Όσον αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια που αφορούν περιόδους από την 1-1-2014 και μετά η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει από το βήμα της βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο ότι εισόδημα το οποίο δεν έχει εισπραχθεί δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια τα μη εισπραχθέντα ενοίκια δεν πρέπει να δηλωθούν και δεν πρόκειται να φορολογηθούν.

Πηγές, ωστόσο, της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο taxisnet όπου οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει προκειμένου να απαλλαγούν από την υποχρέωση δήλωσης και φορολόγησής τους. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πρακτική της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο καταργείται.

πηγή capital.gr

Related posts