25 Απριλίου 2024

Απολύσεις στο Δημόσιο και επερχόμενες Εκλογές

Απολύσεις στο Δημόσιο και επερχόμενες Εκλογές

Απολύσεις στο Δημόσιο και επερχόμενες Εκλογές: Πόσοι και ποιοι θα απολυθούν – Τι σκέφτεται ο Σαμαράς – Πότε τον βολεύει να γίνουν εκλογές – Ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ Απολύσεις στο Δημόσιο και Εκλογές

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να επιδιώκει να αναστείλει προσωρινά τις μερικές χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι λαμβάνουν την πληροφόρηση από κυβερνητικές πηγές, αναγράφουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να ζητήσει από την Τρόικα, πίστωση χρόνου έως την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε μέχρι εκείνη τη καθοριστική στιγμή για την βιωσιμότητα της κυβέρνησής του, να μην κάνει, κυρίως, απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που θα δυσαρεστούσε έντονα σημαντικές μερίδες πολιτών (ΔΥ) και θεωρείται βέβαιον ότι θα είχε αρνητική εκλογική αντανάκλαση.

Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων, εκκρεμούν 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος τρέχοντος έτους, κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον αρμόδιο υπουργό, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και επιμένει στην υλοποίησή τους.

Για αυτό το θέμα, ο κυβερνητικός εταίρος (ΠΑΣΟΚ), ζητάει αναθεώρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Εάν ο πρωθυπουργός λάβει το χρόνο που ζητάει από τους πιστωτές, θα μπορέσει να πετύχει την βιωσιμότητα της κυβέρνησής του υπό όρους, έως το 2016. Οι όροι έχουν να κάνουν κυρίως με την στήριξη ή όχι, του ΠΑΣΟΚ.  Διαφορετικά, οι μέρες της κυβερνήσεώς του είναι λίγες, καθώς εάν υλοποιηθούν 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του εναπομείναντος έτους, αφενός θα δυσαρεστηθεί τα μέγιστα ο κυβερνητικός εταίρος (με ότι αυτό συνεπάγεται), ως το κόμμα που έχει τοποθετήσει τους περισσότερους στο Δημόσιο, αφετέρου θα δυσαρεστηθεί μέρος της κοινωνίας και συγκεκριμένα Δημόσιοι Υπάλληλοι, που θα νιώσουν ότι συντομότερα ή αργότερα, έρχεται η σειρά τους, εφόσον παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και σε εύκολη εκλογική ήττα, στις εθνικές εκλογές που θα γίνονταν.

Στα ίδια πλαίσια, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να πετύχει προσωρινό «πάγωμα» νέων οδυνηρών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, είναι σαφές ότι θέλοντας να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, επιθυμεί να παραμείνει το δυνατόν περισσότερο στην πρωθυπουργία. Όμως στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, έχει διπλή τροχοπέδη:

  • η μία είναι ο κυβερνητικός εταίρος (ΠΑΣΟΚ) που επαφίεται σε αυτόν το αν η κυβέρνηση Σαμαρά μακροημερεύσει ή όχι και βέβαια, το τρέχον ΠΑΣΟΚ ακούει στο όνομα Βενιζέλος.
  • η άλλη είναι η Τρόικα, που ο Σαμαράς δεν μπορεί να τους αποφύγει, ιδίως όταν με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του, έχει δείξει ότι είναι ο καλός τους συνεργάτης. Είναι σαφές ότι ό,τι δεν θέλει να γίνει η Τρόικα, δεν γίνεται. 

Πρώτο μέλημα του Σαμαρά λοιπόν είναι να παραμείνει στην πρωθυπουργία αυτός και να διατηρηθεί η κυβέρνησή του και εάν είναι δυνατόν, να κερδίσει και στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, δεύτερη θητεία.

Για να το πετύχει αυτό, δυστυχώς για αυτόν, πρέπει να ελιχθεί όσο μπορεί να ελιχθεί, λαμβἀνοντας υπόψη τις επιταγές της Τρόικα καθώς δεν είναι ο πολιτικός που μπορεί να συγκρουστεί μαζί της. Η Τρόικα επιμένει στην υλοποίηση των φετινών απολύσεων στο Δημόσιο τομέα όπως και αυτών που έπονται στο 2015.

Ο Σαμαράς λοιπόν, θα πασχίσει να αποσπάσει την πίστωση χρόνου από τους πιστωτές μας, προκειμένου με ευνοϊκότερες συνθήκες και χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η κοινωνική δυσαρέσκεια, να πετύχει αφενός την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, να πετύχει την επιβίωση της κυβέρνησής του και σε δεύτερο χρόνο, να διεκδικήσει και νέα θητεία.

Η Τρόικα είναι αρκετά πιθανό να του δώσει αυτή την πίστωση χρόνου, ακριβώς επειδή μέχρι τώρα, είναι συνεργάσιμος και θα ήθελαν να βοηθήσουν στα πλαίσια κάποιων εφικτών πραγμάτων.

Εάν ο Σαμαράς λάβει την πίστωση χρόνου, τότε στο 2014 δεν γίνονται απολύσεις ΔΥ και κατά πάσα πιθανότητα, εύκολα ή δύσκολα, εκλέγεται νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, επομένως πετυχαίνει την επιβίωση της κυβέρνησής του.

Αυτό όμως σημαίνει ότι οι 6.500 απολύσεις που κανονικά θα έπρεπε να γίνουν το 2014, θα μεταφερθούν στο 2015, συν αυτές που θα πρέπει να γίνουν στο επόμενο έτος. Εάν πάει έτσι σε εκλογές, είναι σαφές ότι θα υποστεί πανωλεθρία.
Ο Σαμαράς λοιπόν, σε μια περίοδο προσωρινής παύσης των οδυνηρών μέτρων, δηλαδή στο εναπομένων 2014, θα επιδιώξει να κάνει όσα προαναφέραμε, η λαϊκή δυσαρέσκεια να είναι μικρή και με σχετικά ευνοϊκές συνθήκες, να πάει σύντομα σε πρόωρες εκλογές, μήπως και δίδοντας έναν τόνο αισιοδοξίας ότι τα χειρότερα πέρασαν και έχουμε μπροστά ανάκαμψη όπως θα υποστηρίξει, καταφέρει να κερδίσει σε αυτές και δεύτερη θητεία.

Τότε όμως και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες συμβάλλουν στην παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία, θα κληθεί να κάνει εντός του 2015, συσσωρευμένες τις απολύσεις που μεταφέρθησαν από το 2014 όπως και αυτές του 2015 και η Τρόικα, δεν θα έχει λόγο να του δώσει και νέα πίστωση χρόνου.

Όταν έρθει αυτή η στιγμή, η στιγμή των μερικών χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο, ο Σαμαράς αν μη τι άλλο – άλλωστε αυτό προστάζει και η κοινή λογική και το συμφέρον του – από ποιες δημόσιες επιχειρήσεις και από ποιους δημόσιους οργανισμούς και φορείς θα κάνει τις απολύσεις;
Από αυτούς που η ΝΔ έχει τοποθετήσει και συνεπώς έχει δικούς της ψηφοφόρους ή από αυτούς που είχε τοποθετήσει ο εταίρος της στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ);
Και από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, ήτοι τα της ΕΡΤ και τα της ΔΕΗ, είναι εμφανές ότι όπου η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να απολύσει ή και να αποκρατικοποιήσει, επέλεξε (είναι δεδομένο) δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και φορείς που ήταν ως επί το πλείστον της επιρροής ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι και κοινή λογική όπως αναφέραμε, διότι «χτυπώντας» αυτούς, δεν χάνει σε ψήφους η ΝΔ, η οποία και διατηρεί ως επί το πλείστον την βάση των ψηφοφόρων της.
Λέμε “ως επί το πλείστον” διότι και σε αυτούς τους φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς, θα υπάρχουν κάποιοι νεοδημοκράτες που θα απολυθούν, ενώ και άλλοι νεοδημοκράτες που βρίσκονται σε άλλους φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου και δεν θα απολυθούν, είναι πιθανό να φοβηθούν ότι αργότερα θα έρθει η σειρά τους με αποτέλεσμα να παύσουν να ψηφίζουν ΝΔ.

Τα παραπάνω, που είναι και απλή λογική συμφέροντος, προφανώς τα γνωρίζει ήδη ως πιθανές εκβάσεις, ο κυβερνητικός εταίρος ( = Βενιζέλος). Και αν πάμε σε αυτή την έκβαση που περιγράψαμε, χαμένο βγαίνει το ΠΑΣΟΚ ( = Βενιζέλος), οπότε απορίας άξιο είναι πως θα αντιδράσει αυτό ή καλύτερα, αυτός. Εάν δούμε το ΠΑΣΟΚ, να «ριζοσπαστικοποιείται» και να εξεγείρεται για “ψύλλου πήδημα” όσον αφορά στην στήριξη που παρέχει στη ΝΔ, σίγουρα θα έχει να κάνει με το παραπάνω πιθανό σενάριο που περιγράψαμε.

Ας τα έχουν υπόψη και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και ψηφοφόροι.

Related posts