19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Αποστόλου: Αρχίζουν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες σύκων της Εύβοιας

Αποστόλου: Αρχίζουν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες σύκων της Εύβοιας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Αθανάσιο Ζαννιά, και υπηρεσιακά στελέχη επισκέφθηκε σήμερα, τις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, που υπέστησαν ζημιές στις συκοκαλλιέργειες, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του δεκαημέρου (25 Ιουλίου – 4 Αυγούστου), οι οποίες σε συνδυασμό με την αυξημένη σχετική ατμοσφαιρική υγρασία του ίδιου διαστήματος και τις δευτερογενείς προσβολές που ακολούθησαν προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση. Οι πληγέντες παραγωγοί υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (Παρασκευή 10/8/208) θα αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις (Δευτέρα 13/8/2018) από 7μελές κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας, η περάτωση των οποίων υπολογίζεται πριν το τέλος Αυγούστου.

Ζημιές όμως υπήρξαν και στην περιοχή Κύμης από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις την ίδια περίοδο. Οι εκτιμήσεις θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ζημιάς (13/08/2018) από τριμελές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Όσες από τις προηγούμενες ζημιές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ θα πληρωθούν σε σύντομο χρόνο (αρχές του 2019). Όσες δεν καλύπτονται, θα πληρωθούν μέσω των ΠΣΕΑ (κρατικές ενισχύσεις) αργότερα, αφού προαπαιτείται η σύναψη και η έγκριση σχετικού φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κυβέρνηση στις ζημιές που προκαλούν στον αγροτικό χώρο οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες απαντά με τη στήριξη των παραγωγών, όχι μόνο γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και γιατί παράγουν αξιόλογα αγροτικά προϊόντα.

Related posts