19 Απριλίου 2024

Αποτίμηση του παρουσιαζόμενου ως πακέτο Προτάσεων της κυβέρνησης Συ.Ριζ.Α. προς τους θεσμούς και σύγκριση αυτού με το e-mail Χαρδούβελη

Αποτίμηση του παρουσιαζόμενου ως πακέτο Προτάσεων της κυβέρνησης Συ.Ριζ.Α. προς τους θεσμούς και σύγκριση αυτού με το e-mail Χαρδούβελη

Αποτίμηση του παρουσιαζόμενου ως πακέτο Προτάσεων της κυβέρνησης Συ.Ριζ.Α. προς τους θεσμούς και σύγκριση αυτού με το e-mail Χαρδούβελη.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν χθες τα της ελληνικής πρότασης μέτρων, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, περιλαμβάνουν:υπουργείου Οικονομικών

Από 1η Ιουλίου αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ από τις οποίες αναμένεται αύξηση εσόδων €680 εκατ. (0,38% του ΑΕΠ) το 2015 και €1,36 δισ. (0,74% του ΑΕΠ) το 2016.
Αυτό είναι αρνητικό διότι η αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τους μη έχοντες περισσότερο και βέβαια, εμμέσως, περιορίζει την οικονομική τους δυνατότητα, όταν το ζητούμενο θα ήταν να αυξηθεί.

Μέτρα €1,8 δισ. στο Ασφαλιστικό. Στις συντάξεις η εξοικονόμηση φτάνει το 1,05% του ΑΕΠ για το 2016 και το 0,37% του ΑΕΠ για φέτος.
Μάλλον αρνητικό, εξαρτάται πως θα το πετύχει. Ούτως ή άλλως, εξειδικεύω παρακάτω.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

○○ Αύξηση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (εκ των οποίων 2,9% των εργοδοτών) στον ιδιωτικό τομέα με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά €350 εκατ. το 2015 και €800 εκατ. το 2016.
Αρνητικό. Μα είναι δυνατόν να αφαιρεί οριζοντίως από τον ιδιωτικό τομέα, που αν μη τι άλλο, μόνο με αυτόν, μπορούμε να ελπίζουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη;

○○ Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν €60 εκατ. φέτος και άλλα €300 εκατ. του χρόνου.
Το μέτρο με βρίσκει σύμφωνο, οπότε το θεωρώ ορθό και δίκαιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να βγαίνουν ορισμένοι, πρόωρα στην σύνταξη, σαν να είναι προνομιούχοι μεταξύ των πολιτών.

○○ Αύξηση της εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας για τις συντάξεις από το 4% στο 5% με στόχο αύξηση των εσόδων κατά €135 εκατ. φέτος και €270 εκατ. το 2016.
Αρνητικό. Άλλη μία οριζοντίου τύπου περικοπή που αφαιρεί χρήμα από το σύστημα, όταν το ζητούμενο θα ήταν, να αυξηθεί.

○○ Θέσπιση εισφοράς 5% επί των επικουρικών συντάξεων με στόχο αύξηση των εσόδων κατά €240 εκατ. το 2016.
Αρνητικό. Μα ποιος θα τις πληρώσει; Από τα πολλά κέρδη που τρέχουν απ’ τις τσέπες μας;

○○ Αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων προς τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%, στοχεύοντας στην είσπραξη €120 εκατ. φέτος και €250 εκατ. το 2016.
Αρνητικό. Παρομοίως, ποιος θα τις πληρώσει; Από τα πολλά κέρδη που τρέχουν απ’ τις τσέπες μας;

○○ Φόροι στις επιχειρήσεις και φόροι εισοδήματος (έσοδα 0,58% του ΑΕΠ το 2016 και 0,66% το 2015).
Αρνητικό. Το σκεπτικό, ίδιο όπως ακριβώς από πάνω. Ποιος και με τι δυνατότητα θα τις πληρώσει;

○○ Θέσπιση έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη μεγαλύτερα των €500.000 με στόχο να εισπραχθούν €945 εκατ. φέτος και €405 εκατ. το 2016.
Συμφωνώ λόγω και της έκτακτης και ιδιαίτερης κατάστασης της οικονομίας μας, αρκεί να είναι Έκτακτη εισφορά γιατί είναι ένα χαράτσι, που επιβάλλεται επί επιχειρήσεων που δείχνουν κέρδη. Εάν παγιωθεί, είναι σαφώς αντιαναπτυξιακό και τότε, δεν μπορεί να με βρίσκει σύμφωνο, καθώς ζητούμενο είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και η διαδικασία ανάπτυξης.

○○ Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% με αναμενόμενη αύξηση των εσόδων κατά €410 εκατ. το 2016.
Διαφωνώ κάθετα. Είναι αντιαναπτυξιακό. Θα έπρεπε να επιδιώκουμε πάση θυσία τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

○○ Αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των €30.000, με στόχο την αύξηση εσόδων κατά €220 εκατ. φέτος και €250 εκατ. το 2016.
Θα συμφωνούσα εάν έβλεπα παράλληλα περισσότερο ανάπτυξη. Τώρα που δεν είναι ορατή, είναι σχεδόν κλοπή.

Άλλα μέτρα (απόδοση 0,1% του ΑΕΠ το 2015 και 0,5% του ΑΕΠ το 2016)

○○ Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά €200 εκατ. το 2016.
• Συμφωνώ, τουλάχιστον προσωρινά.

○○ Φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά €100 εκατ. το 2015 και 2016 αντίστοιχα.
Συμφωνώ, αν και πιθανολογώ ότι θα επιφέρει πιέσεις (μείωσης) στην αγορά διαφήμισης.

○○ Αύξηση του φόρου πολυτελείας, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, για αύξηση των εσόδων κατά €47 εκατ. φέτος και του χρόνου αντίστοιχα.
Συμφωνώ. Όποιος έχει τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία πολυτελείας, έστω και αν γκρινιάξει, μπορεί να πληρώσει.

○○ Έσοδα από τις άδειες στα τυχερά ηλεκτρονικά παιγνίδια (VLTs) με απόδοση €35 εκατ. το 2015 και €225 εκατ. το 2016.
Συμφωνώ.

○○ Άδειες κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά €350 εκατ. το 2016.
Συμφωνώ.

Το σύνολο των εσόδων από τα μέτρα αυτά εκτιμάται σε 1,51% του ΑΕΠ το 2015 και 2,87% του ΑΕΠ το 2016.

Από όλα τα παραπάνω, εάν το πακέτο μέτρων είναι αυτό, θεωρώ ότι μπορώ να το ανεχτώ και να δούμε πως θα πάει περίπου σε ένα χρόνο.

Επιπλέον, συγκριτικά με το mail Χαρδούβελη, θεωρώ την εν λόγω πρόταση, εφόσον ευσταθεί, καλύτερη για τους πολίτες και για την οικονομία.
Εξηγώ:

1. To e-mail Χαρδούβελη ανέφερε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Τέτοιου μεγέθους πρωτογενή πλεονάσματα, θα ήταν καταστροφικά για την ήδη κλονισμένη οικονομία μας. Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, δεν τα περιέχει και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για τους πολίτες και την οικονομία μας.

2. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε λήψη νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%. Προέβλεπε επίσης μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, φαίνεται λίγο καλύτερη ή στα ίδια επίπεδα.

3. Το e-mail Χαρδούβελη προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό προέβλεπε νέα φορολογικά μέτρα όπως αύξηση του φόρου σε προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην Εισφορά Αλληλεγγύης.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, φαίνεται καλύτερη, καθώς δεν περιέχει αύξηση φορολογίας σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, δεν προβλέπει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, ενώ όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, αυξάνεται αλλά μόνο στα υψηλά εισοδήματα.

4. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε τροποποίηση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή, προς το χειρότερο.
Η κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ, έχει ήδη θεσμοθετήσει μία ρύθμιση που είναι κατά πολύ καλύτερη αυτής της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για τους πολίτες.

5. Το e-mail Χαρδούβελη, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προέβλεπε: Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αυστηρότερες ποινές και κατασχέσεις σε μισθούς – συντάξεις άνω των €1.500 για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και επαναξιολόγηση των φορολογικών κινήτρων.
Στην παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, δεν φαίνεται να περιέχεται κάτι τέτοιο και επιπλέον, η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ έχει ήδη αποποινικοποιήσει νομικά, τις οφειλές έως ποσού 50.000 ευρώ. Κρίνω την εν λόγω διαχείριση από πλευράς παρούσας κυβέρνησης, καλύτερη για τους πολίτες και την οικονομία.

6. Το e mail Χαρδούβελη για το ασφαλιστικό προέβλεπε συσχετισμό εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία, που θα οδηγούσε σε μερικές περιπτώσεις σε μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, φαίνεται να σώζει τις συντάξεις, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. Προφανώς σε δεύτερο χρόνο (αργότερα), αυτές θα εξαρτηθούν από την γενικότερη χρηματοοοικονομική κατάσταση της χώρας, τότε.

7. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2016, ενδεχομένως και από το 2015 σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος έπεφταν έξω.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, δεν φαίνεται να έχει μια τέτοια αρνητική για την πλειοψηφία των πολιτών, ρύθμιση.

8. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, δεν φαίνεται να περιέχει κάτι τέτοιο, που εγώ προσωπικά, θα το έβλεπα θετικά, επομένως για μένα, σε αυτό το σημείο, υπερτερεί το mail Χαρδούβελη.

9. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε σταδιακή (όχι άμεση) κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, φαίνεται ότι περιέχει στα προτεινόμενα μέτρα την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά με κάτι τέτοιο εγώ συμφωνώ και το θεωρώ ηθικό και δίκαιο.

10. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, δεν φαίνεται να περιέχει κάτι τέτοιο, που εγώ προσωπικά, θα το έβλεπα θετικά, επομένως για μένα, σε αυτό το σημείο, υπερτερεί το mail Χαρδούβελη.

11. Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.
Η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, περιέχει κάποια τέτοια στοιχεία όπως άντληση εσόδων από άδειες στα τυχερά ηλεκτρονικά παιγνίδια και σε άδειες κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς, χωρίς να περιέχει ιδιωτικοποιήσεις ‘κοψοχρονιά’ που επί της ουσίας έδειχνε το mail Χαρδούβελη, επομένως και σε αυτό το σημείο, η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, υπερτερεί.

Ακούστηκαν βάσει του μεγέθους της παρουσιαζόμενης ως πρότασης ΣυΡιζΑ, φωνές που ‘υμνολογούσαν’ το mail Χαρδούβελη. Όμως το τι μεγέθους είναι η μία και τι μεγέθους είναι η άλλη, δεν αποτυπώνει την όλη αλήθεια και την επίπτωση στην οικονομία. Είναι σαφές ότι αυτό κρίνεται από το που και πως, θα προκύψουν τα ποσά που προβλέπει η κάθε πρόταση.

Βάσει όλων των παραπάνω, συγκριτικά και μόνο, θεωρώ την παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ και αφού την ανέλυσα σημείο προς σημείο, σαφώς καλύτερη από το mail Χαρδούβελη. Το ότι την θεωρώ όμως καλύτερη, δεν σημαίνει ότι με ικανοποιεί. Και οι δύο προτάσεις, είναι υφεσιακές και μη αναπτυξιακές. Απλώς εκ της συγκρίσεως, η παρουσιαζόμενη ως πρόταση ΣυΡιζΑ, φαίνεται ολιγότερο υφεσιακή, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να πλήττεται αρκετά λιγότερο.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν από του τι προβλέπει κάθε πρόταση, εξίσου σημαντικό είναι και η εφαρμογή της. Προφανώς, η μη επιτυχή εφαρμογή θα δημιουργήσει κενά που θα πρέπει να καλυφθούν αλλιώς.
Ίδωμεν…

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος
Συνεργάτης TaxCoach.gr

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

✎ ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση κινητής περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ
✎ Ενδιαφέρον Σεμινάριο που διευρύνει τους ορίζοντες απασχόλησης καικερδοφορίας των λογιστών!
✎ Και άλλο ένα Σεμινάριο που διευρύνει τους ορίζοντες απασχόλησης και κερδοφορίας των λογιστών
✎ Εγκύκλιος σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος
✎ MarketWatch: Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ενός Grexit

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts