20 Απριλίου 2024

Απροσδόκητη δικαστική νίκη της Αργεντινής σε σχέση με την χρεοκοπία της

Απροσδόκητη δικαστική νίκη της Αργεντινής σε σχέση με την χρεοκοπία της

• Τα χρηματικά διαθέσιμα της χώρας στη N.Y. δεν μπορούν να κατασχεθούν από τους ομολογιούχους

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Αργεντινή κέρδισε σε αμερικάνικο έδαφος, μια μη αναμενόμενη νίκη στη διαμάχη που έχει με τους πιστωτές της.

Τα χρήματα τα οποία βρίσκονται στη Νέα Υόρκη από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, δεν μπορούν να κατασχεθούν από τους ομολογιούχους που δεν πληρώθηκαν λόγω της χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό αποφάσισε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο την Δευτέρα 31 Αυγούστου, στο Μανχάταν.

Το Εφετείο απεφάνθη ότι ο δικαστής Thomas Griesa σε παλαιότερο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη το 2013, έκανε λάθος όταν είχε καταδικάσει σχετικά την Αργεντινή.

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 σε εξωτερικό χρέος $95 δισ.. Οι κάτοχοι των ομολόγων της  σε ποσοστό περίπου 93% αυτών, συμφώνησαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με νέους το 2005 και 2010, με ένα σημαντικό discount. Ωστόσο ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της, πήγαν το θέμα δικαστικά θέλοντας να λάβουν το 100% της ονομαστικής αξίας και να κερδίσουν και αργότερα, κέρδισαν δικαστικές μάχες ενάντια στην Αργεντινή, που διέτασσαν τη χώρα να πληρώσει, αλλά η Αργεντινή αρνήθηκε ξανά.

Η αγωγή, υποβλήθηκε από τα hegde funds NML Capital Ltd. και EM Ltd., επιδιώκοντας να υπάρξει απόφαση που να υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, να τους πληρώσει ένα ποσό σχεδόν $2,6 δισ..

Δείτε το άρθρο του Bloomberg, εδώ, στην αγγλική γλώσσα.

Εμείς (TaxCoach) θα σχολιάσουμε ότι όσο και αν δεν είναι αναμενόμενο και σχεδόν όλοι μας θεωρούμε ότι ένα κράτος μετά από μια χρεοκοπία, θα χάσει στην δικαστική διαμάχη που θα ακολουθήσει με τους κατόχους ομολόγων του, από το παρόν περιστατικό, φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και η χρεοκοπημένη χώρα μπορεί να αθωωθεί για την μη πληρωμή ή να την ‘γλυτώσει’ με κάποιον τρόπο – έστω και αν αυτό, δεν είναι ο κανόνας.
Γενικότερα τέτοιες καταστάσεις (κρατικών χρεοκοπιών), είναι πολύπλοκες και παίρνουν πολύ χρόνο. Καθώς οι επενδυτές που δεν πληρώθηκαν λόγω της χρεοκοπίας, το γνωρίζουν αυτό, συνήθως μετά από την χρεοκοπία, αναγκάζονται σε συμβιβασμό με το χρεοκοπημένο κράτος ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους με άλλα, με κάποιο discount.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

ΟΑΕΔ: ‘Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης’ για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και για ιδιωτικές επιχειρήσεις

✎  ΟΑΕΔ: Έναρξη Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 19.101 θέσεις Πλήρους Απασχόλησης

✎  Τρεις “δυνατές” δράσεις Επιδοτήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015

✎  Απόφαση του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας πλαισίου αναδιάρθρωσης εθνικών χρεών

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts