28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Αρκετά χειρότερα οι μμΕ στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Αρκετά χειρότερα οι μμΕ στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Αρκετά χειρότερα οι μμΕ στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, βρέθηκαν το 2013 σε αρκετά χειρότερη θέση συγκριτικά με το μέσο όρο της Ε.Ε..μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το ΒΕΑ επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε πως η Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας.

Η χώρα μας συγκεκριμένα, έχασε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν και ο αριθμός τους μειώθηκε άνω των 200.000.

Η Ελλάδα κατατάσσεται σε χειρότερη θέση συγκριτικά με το μέσο όρο της Ε.Ε. στον πίνακα Επισκόπησης Επιδόσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SME Performance Review), σε όλους τους επί μέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δημόσιες συμβάσεις, ενιαία αγορά, περιβάλλον, επιχειρηματικότητα, δεξιότητες.

Η χώρα μας εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME Test). Σημειώνεται επιπλέον, ότι πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό, που να αφορούν στην αξιολόγηση των πολιτικών που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι οι προοπτικές ανάκαμψης είναι αναιμικές και υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την τόνωση της οικονομίας.

Και στην Ευρώπη, τι συνέβη;

Για την σύγκριση, στην Ευρώπη, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστιθέμενη αξία τους, το έτος 2013, βρίσκονταν πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα του 2008, αλλά η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν ακόμη αρκετά κάτω από αυτό το όριο, καθώς οι απασχολούμενοι ήταν λιγότεροι κατά 1,9 εκατ. ή 2,16% κάτω απ’το όριο του 2008.

Επιπρόσθετα, το 2013 η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη ήταν 1,1%, δηλαδή σε θετική περιοχή αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι εμφανίζει συνεχιζόμενη κάμψη σε σύγκριση με τα ποσοστά αύξησης των προηγούμενων ετών (1,5 % το 2012 και 4,2 % το 2011).

Τέλος, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,9% και το εργατικό τους δυναμικό, μειώθηκε επίσης κατά 0,5%, κάτι που αποδίδεται στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και την τάση προς αποπληθωρισμό, που παρατηρείται στην οικονομία της Ε.Ε..

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Συρρικνώνεται και στο εννεάμηνο η βιοτεχνική δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε ακόμη…

Related posts