20 Απριλίου 2024

Βελτίωση της Αθήνας ως διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου, αλλά παραμένει στους τελευταίους

Βελτίωση της Αθήνας ως διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου, αλλά παραμένει στους τελευταίους

Η Αθήνα, στον διεθνή δείκτη των Οικονομικών Κέντρων (αγγλιστί, index of global financial centers), ο οποίος δημοσιεύτηκε τώρα, Σεπτ. 2017), βελτίωσε την θέση της κατά 4 θέσεις, ανερχόμενη στην 84η θέση διεθνώς, μεταξύ 92 οικονομικών κέντρων (πόλεων), φτάνοντας την τελική βαθμολογία της, στις 611 μονάδες.

Στην φωτογραφία πάνω, παρουσιάζεται η θέση της Αθήνας στην διεθνή κατάταξη global financial centers index (GFCI).

Στην προηγούμενη ανάλογη έκθεση που είχε δημοσιευτεί τον Μάρτιο του 2017, η Αθήνα καταλάμβανε την τελευταία θέση (ήταν 88η από 88 συνολικά οικονομικά κέντρα) με 522 βαθμούς και στην πιο προηγούμενη Έκθεση ήταν 87η, με 535 βαθμούς.

Υπήρξε συνεπώς βελτίωση της Αθήνας, σε αυτόν τον διεθνή δείκτη που βγαίνει από μετρηθούν ένα πλήθος στοιχείων από ερωτηματολόγιο που απαντούν στελέχη επιχειρήσεων (στοιχείων που έχουν να κάνουν με βαθμολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανθρωπίνου δυναμικού, των υποδομών, της ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού τομέα, και της φήμης). Όμως η γενικότερη κατάταξη της Αθήνας, παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή και συμπεριλαμβάνεται στους τελευταίους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει, διότι είναι προφανές ότι δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και αποτελεί άλλη μία τροχοπέδη, προς επίδοξους επενδυτές, που ίσως ‘έβλεπαν’ την Αθήνα για την πιθανή δραστηριοποίησή τους.

Για την σύγκριση, η Κωνσταντινούπολη στην γειτονική Τουρκία, στην τελευταία Έκθεση του Σεπτεμβρίου 2017 έπεσε στην 78η θέση, παρά την άνοδο της βαθμολογίας της (617 έναντι 609 κατά την προηγούμενη Έκθεση του Μαρτίου 2017 και 66ης θέσης μεταξύ 88 κέντρων).


Είστε ΕξΑιρετικός  Επενδυτής;


Καθώς η Αθήνα ανήκει στην γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, η Αθήνα σε αυτή την μικρότερη λίστα, βρίσκεται τρίτη από το τέλος, ξεπερνώντας την Αγία Πετρούπολη και την Μόσχα. Πάνω από την Αθήνα, βρίσκονται η Αλμάτι (η μεγαλύτερη πόλη στο Καζακστάν), η Κωνσταντινούπολη και η Κύπρος. Τις κορυφαίες πρώτες θέσεις σε αυτή την γεωγραφική ομάδα, καταλαμβάνουν η Βαρσοβία, η οποία ήταν πρώτη και στην προηγούμενη Έκθεση Μαρτίου 2017, αλλά τώρα βελτίωσε την συνολική της κατάταξη και βαθμολογία, δεύτερη η Ταλίν, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, η οποία αν και πέτυχε αύξηση της βαθμολογίας της, ωστόσο έχασε δυο θέσεις από την προηγούμενη Έκθεση και στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Ρήγα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας, η οποία επίσης αν και αύξησε την συνολική της βαθμολογία, έχασε ωστόσο 8 θέσεις.

Στην γενικότερη διεθνή κατάταξη, πρώτος των πρώτων, είναι – και παραμένει – το Λονδίνο, αν και έχασε μόλις δυο βαθμούς (πολύ μικρή απώλεια σε βαθμούς), η θέση του (1ο) σε σχέση με την προηγούμενη Έκθεση του Μαρτίου 2017, έμεινε ίδια. Η δεύτερη ήταν Νέα Υόρκη, η οποία έχασε 24 βαθμούς, οπότε προφανώς αντί να μειώσει την ψαλίδα με το Λονδίνο, την μεγάλωσε, παρέμεινε ωστόσο στην 2η θέση διεθνώς. Παρατηρούμε ότι εκ των 15 καλύτερων χρηματοοικονομικών κέντρων διεθνώς, το μόνο που ενίσχυσε θέση και βαθμολογία, ήταν η Φρανκφούρτη, η οποία φαίνεται να επιχειρεί να επωφεληθεί εκ του Brexit.

Διαβάστε ολόκληρη την τελευταία Έκθεση για τα global financial centers index (GFCI), αμέσως παρακάτω:

Related posts