28 Μαρτίου 2024

Breaking News

‘Εικονική’ Υποχώρηση της Ανεργίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο

‘Εικονική’ Υποχώρηση της Ανεργίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο

‘Εικονική’ Υποχώρηση της Ανεργίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, καθώς κατήλθε στο 26,5% έναντι 27,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Ευθύς, θα εξηγήσουμε γιατί ‘εικονική’.'Εικονική' Υποχώρηση της Ανεργίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο

Η χώρα μας βέβαια, παραμένει στην πρώτη θέση στην ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δεύτερη την Ισπανία με 25,1%. Προς ενημέρωση, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, τα έχουν η Αυστρία με 4,9% και η Γερμανία με 5,2%.

Η ανεργία στους νέους (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, σημείωσε ελαφριά άνοδο σε 56,9% τον Φεβρουάριο έναντι 56,7% τον Ιανουάριο. Εννοείται ότι η χώρα μας παραμένει πρώτη και στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε σε 23,8% και στις γυναίκες σε 30%.

Αν και η μείωση της ανεργίας στη χώρα μας θα αποτελούσε μια καλή είδηση, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι είναι ‘εικονική’ καθώς δεν βασίζεται σε κάποια ανάκαμψη της αγοράς που θα δημιουργούσε χρήσιμες, απαραίτητες και ‘μόνιμες’ θέσεις εργασίας. Είναι ‘εικονική’ υπό την έννοια ότι βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά, στην πρόσληψη χιλιάδων πενταμηνίτων συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Δηλαδή με εργαζόμενους αμειβόμενους μόλις με 490€ (ή και λιγότερα) και με ημερομηνία λήξεως της εργασίας τους… που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντικείμενο εργασίας ή αν έχουν, πρόκειται για εργασία που στην εποχή μας, θα χρειάζονταν πολύ λιγότερα άτομα και χρόνος για να την υλοποιήσουν… και όλα αυτά με τα λεφτά του ΕΣΠΑ…

Και βέβαια, στους επόμενους μήνες, θα ενταθεί το πρόγραμμα των πενταμηνίτων και θα ανέλθει σε αρκετούς χιλιάδες. Αυτή η εξέλιξη συνεπικουρούμενη από την θερινή περίοδο που συνεπάγεται δραστηριοποίηση του ισχυρού τουριστικού τομέος μας, λογικά θα οδηγήσουν σε κάποια μείωση της ανεργίας, πως όμως αφενός θα είναι εποχική, αφετέρου στρεβλή, σύμφωνα με τα όσα περιγράψαμε.

 

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

Ενισχύστε την απασχολησιμότητά σας!

Related posts