29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ελαφρύς αποπληθωρισμός τον Μάρτιο

Ελαφρύς αποπληθωρισμός τον Μάρτιο

Μάρτιος 2018, ετήσιος πληθωρισμός -0,2%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2018 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2017, προέκυψε μείωση 0,2% έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2018, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2018, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2017 – Μαρτίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016.

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,2% τον μήνα Μάρτιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
• 0,8% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, καφέ, τυριά, γάλα νωπό πλήρες.
• 1,7% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
• 0,3% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 2,1% στα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 0,3% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.
• 0,1% στις Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.
• 1,3% στην Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
• 2,2% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 6,1% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.
• 0,8% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.
• 0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• 1,3% στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Related posts