20 Απριλίου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 10/02/18

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 10/02/18

Τα σημαντικά νέα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου 2018, τάχιστα, με μια ματιά:

Οι άνθρωποι κινητοποιούνται από δυο ‘μοχλούς’ μόνο: τον φόβο και το ιδίο συμφέρον” – Ναπολέων Βοναπάρτης

Ε λ λ ά δ α 

• Η γερμανική εφημερίδα FAZ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μια σημαντική επιτυχία: Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές κάνει όλο και πιο πιθανό το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

• Τη σύσταση Προανακριτικής θα προτείνει ο Τσίπρας για το σκάνδαλο Novartis, το οποίο – προφανώς – θέλουν να το εκμεταλλευθούν στο έπακρο.

• Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, σχολιάζει την έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

• Βουλή: Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Π. Καμμένου για τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στη Σ. Αραβία αφορά η δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

• Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, σε 10.696 επιχειρήσεις που ελήφθησαν υπόψη (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών), που κατηγοριοποιήθηκαν σε 9 κλάδους δραστηριότητας, από τις οποίες οι 2.143 ανήκουν στη μεταποίηση, οι 3.216 είναι εμπορικές, οι 964 ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι 718 στον κατασκευαστικό, οι 419 στον κλάδο της ενέργειας – ύδρευσης, οι 545 στον κλάδο των μεταφορών – επικοινωνιών και οι υπόλοιπες 2.691 σε λοιπούς κλάδους κυρίως παροχής υπηρεσιών, προέκυψε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 3,2% το 2016/15 και διαμορφώθηκε σε περίπου €117,3 δισ.. Αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις στους 6 από τους 9 κλάδους. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, ανήλθαν σε €3,8 δισ. το 2016 καταγράφοντας αύξηση 72,54% έναντι του 2015. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη  (EBITDA) αυξήθηκαν στα €11,9 δισ. (+16,2%). Στην βελτίωση του συνολικού αποτελέσματος, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι 1.240 επιχειρήσεις, οι οποίες από ζημιογόνες το 2015 μετατράπηκαν σε κερδοφόρες το 2016.

• Αύξηση 37,5% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο του 2018 και σε ετήσια βάση.

 

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό 

• Ρωσία: Εάν η Ευρώπη δεν αυξήσει τις εισαγωγές της, φυσικού αερίου, από την Ρωσία, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα προσεχή 10 χρόνια, όπως επίσης και να αυξηθούν οι τιμές του.

• Πρόστιμο $21,17 εκατ. επέβαλε η επιτροπή ανταγωνισμού της Ινδίας, στην Google, για «μεροληψία» στις αναζητήσεις και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

• Ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 στη Νότιο Κορέα, που θα διαρκέσουν ως τις 25 Φεβρουαρίου, και που έχουν επιφέρει, τουλάχιστον προς το παρόν, μια προσέγγιση μεταξύ Νοτίου και Βορείου Κορέας (οι δυο αντίπαλες Κορέες, κατεβάζουν κοινή ομάδα).

• Ο Αμερικανός υπ.εξ. Ρεξ Τίλερσον φτάνει στην Τουρκία και σκοπεύει να ζητήσει την συγκράτηση της στρατιωτική της επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Οι αμερικάνοι χαρακτήρισαν την συζήτηση ότι θα είναι δύσκολη. Το ίδιο ανέφεραν για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες, δύσκολες, με εμπρηστική ρητορική, καθώς οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι, με μικρά περιθώρια συνεργασίας, αλλά εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη κάποια πολύ βασικά κοινά συμφέροντα.

• Πληθαίνουν εντός ΗΠΑ, οι φωνές κατά της σύνδεσης της συμφωνίας με την Τουρκία για συμπαραγωγή του F-35 λόγω της σχεδιαζόμενης από την Τουρκία, αλλά ακόμη εκκρεμή, προμήθεια ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 αλλά και της γενικότερης έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Πολλοί στις ΗΠΑ επιθυμούν την ακύρωση, αναστολή ή και τροποποίηση της συμφωνίας αγοράς F-35. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη F-35 και συμμετέχει στο πρόγραμμα του αεροσκάφους ως συμπαραγωγός χώρα.

• Η Nissan, η Honda και η Toyota, που έχουν μονάδες παραγωγής στο Η.Β, εκφράζουν ανησυχίες για το τι θα γίνει μετά το Brexit και προειδοποιούν ότι εάν τα πράγματα δείξουν να εξελίσσονται αρνητικά ως προς τα συμφέροντά τους, θα αποσυρθούν.

• Ο Λόγος (λογική) σας μιλάει: Ποιος είναι εξαιρετικός χρηματιστηριακός επενδυτής; … μα αυτός που προκύπτει από τον ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ > εξΑιρετικός Επενδυτής

 

>>> Διαβάστε τάχιστα τα σημαντικότερα χθεσινά νέα, ΕΔΩ

Related posts