20 Απριλίου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 25/09/17

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 25/09/17

Τα σημαντικά νέα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017, τάχιστα, με μια ματιά:

…και καλή εβδομάδα!

Ε λ λ ά δ α 

• Υπ. Εργασίας: Η πραγματικότητα διαψεύδει όσους λένε ότι ο ΕΦΚΑ έχει πλασματικό πλεόνασμα.

• Έως και την Παρασκευή, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα την πρώτη από τις 5 μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Από τους δυο αυτούς φόρους, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα των €2 δισ..

• Η ΕΣΕΕ αποτιμά το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στη χώρα μας, που ακόμα και εντός κρίσης, ξεπερνά τα €17 δισ.

• Ο Άρειος Πάγος ‘άδειασε’ συνδικαλιστή για τις παράλογες αξιώσεις του: ο εργαζόμενος που βρισκόταν σε συνδικαλιστική άδεια επί 8 χρόνια, διεκδίκησε επίδομα αδείας προσαυξημένο 100%. Παρά το γεγονός ότι το Εφετείο Αθηνών του είχε επιδίκασει €48.724, ο Άρειος Πάγος δεν τον δικαίωσε.

• Κλείνει το εργοστάσιο παγωτού της Froneri Hellas (πρώην Nestle) στον Ταύρο.

• Αναταραχή στην αγορά του γάλακτος, φέρνουν οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχουν διατάξεις που αναφέρονται στην υποχρεωτική πληρωμή εντός 60 ημερών των παραγωγών που διαθέτουν στο εμπόριο νωπά και ευάλωτα προϊόντα –ανάμεσα τους και το γάλα- αλλά και αυτή της υποχρεωτικής αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων. Οι γαλακτοβιομήχανοι αντιδρούν, αναφέροντας ότι οι 60 ημέρες θα έπρεπε να καλύπτουν όλο το εύρος, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, ενώ π.χ. δεν είναι υποχρεωτική η πληρωμή των γαλακτοβιομηχάνων εντός 60 ημερών από τις αλυσίδες λιανικής.

 

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό

• Γερμανικές Εκλογές: Για την νικήτρια, Μέρκελ (CDU 33%) που πέτυχε πύρρειο νίκη αφού το ποσοστό του κόμματός της κατρακύλησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο συνασπισμός με το FDP (φιλελεύθεροι 10,6%) και τους Πρασίνους καθίσταται πλέον μονόδρομος. Βεβαίως αυτό τουλάχιστον, θα αποτρέψει το ακροδεξιό AfD (βγήκε τρίτο, ξεπερνώντας το 13%) από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το SPD του Μ. Σουλτζ (20,7%), ο μεγάλος χαμένος με το χειρότερο ποσοστό της μεταπολεμικής ιστορίας του. Στη νέα Βουλή, θα αυξηθούν οι αντι-ευρωπαϊκές φωνές, όπως και αυτές υπέρ του Grexit (οι του AfD είναι ισχυρά υπέρ αυτού και οι FDP χαλαρά, αλλά υπέρ αυτού · ακόμα και η Αριστερά DeLinke, είναι χαλαρά υπέρ αυτού – έλαβε 9%).

• Γκι Φερχόφστατ: Ιστορική στιγμή για το γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων. Η Μέρκελ να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

• O πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, διεμήνυσε χθες βράδυ (Κυριακή), πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ το αποτέλεσμά του θα εφαρμοσθεί πλήρως.

• Ξεκίνησε (σήμερα 25/9ου) η ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός 72 ωρών. Αναμένεται να υπερισχύσει με άνεση το «ναι» για την ανεξαρτησία. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον, θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Related posts