29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 29/07/17

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 29/07/17

Τα σημαντικά νέα του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017, τάχιστα, με μια ματιά:

Ε λ λ ά δ α 

• Επίθεση με μολότοφ στην πρώην οικία του υπουργείου Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, στα Εξάρχεια.

• Στα €23,32 δισ. ανήλθαν στο διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2017 οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αυξημένες κατά €827 εκατ. σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2017.

• Γερμανός οικονομολόγος, ονόματι Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος επί σειρά ετών των διευθυντηρίων της Bundesbank και της ΕΚΤ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη και ασκεί σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι εξακολουθεί να εφαρμόζει μια εχθρική προς την ανάπτυξη πολιτική. Ο Ίσινγκ καλεί τους πολιτικούς να εντάξουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες τη δυνατότητα προσωρινής εξόδου από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όπως εκτιμά, σε κράτη όπως η Ελλάδα θα έκανε καλό ένα παρατεταμένο διάλειμμα εκτός νομισματικής ένωσης.

• Στρατούλης: Πέντε υπουργοί μεταξύ των οποίων και ο ίδιος και περί των 35 βουλευτών, ζητούσαμε δραχμή το 2015.

 

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό

• ΗΠΑ: Η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2015 (+2,9% σε μια ανοδική αναθεώρηση από το 2,6% που ήταν ο προηγούμενος υπολογισμός) ήταν η ισχυρότερη από το 2005 αλλά η δυναμική εξασθένισε σημαντικά το 2016, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά +1,5%, σε αναθεώρηση από το 1,6% που εκτιμούνταν προηγουμένως, σημειώνοντας την πλέον αδύναμη επίδοση της οικονομίας από την ύφεση του 2008.

• Γερμανία: Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι ο βασικός ΔΤΚ τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση, που ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2008.

• Έντονη επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, αφού πέρασαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το Κογκρέσο, με συντριπτική πλειοψηφία και παρόλο που ο Τραμπ δεν το επιθυμούσε. Ο Τραμπ τώρα δεν μπορεί να πράξει κάτι. Η Μόσχα (Πούτιν) εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά της και σε αντίποινα ζήτησε από τις αμερικάνικο διπλωματικό σώμα στην Ρωσία, που  ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1.400 άτομα, να περιορίσει έως τον Σεπτέμβριο, κατά 1.000 άτομα, ήτοι να φύγουν από την Ρωσία.

• Ένταση και στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, καθώς αμερικανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον ιρανικών στρατιωτικών πλοίων.  Σε ερώτηση προς το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό γιατί έγινε αυτό, η απάντηση ήταν ότι τα ιρανικά πλοία πλησίασαν «αρκετά» προς τα αμερικάνικα. Τα ιρανικά πλοία αγνόσαν τις προειδοποιητικές βολές αλλά λίγο αργότερα έφυγαν.

• Η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή. Ο πύραυλος κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο κορεατικός τηλεοπτικός σταθμός, καυχήθηκε ότι ακόμα και η ενδοχώρα των ΗΠΑ είναι εντός εμβέλειας. Ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε τη δοκιμή ως την τελευταία απερίσκεπτη και επικίνδυνη δράση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε την Κίνα και τη Ρωσία ότι φέρουν ευθύνη για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα.

• Αναταραχή στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο Πρόεδρος αντικατέστησε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου,  Ράινς Πρίμπους, διορίζοντας στη θέση του τον στρατηγό Τζον Κέλι, μέχρι τώρα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας.

• Η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla παρέδωσε τα πρώτα αυτοκίνητα του πολυαναμενόμενου Model 3, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής και χαμηλού κόστους. Ο  Έλον Μασκ, έφτασε τελετή οδηγώντας ένα κατακόκκινο Model 3, υπό τα χειροκροτήματα εκατοντάδων υπαλλήλων της εταιρείας του. Το σεντάν της Tesla βγαίνει σε δύο εκδόσεις: Η βασική έκδοση κοστίζει $35.000, έχει αυτονομία περίπου 350 χλμ, μέγιστη ταχύτητα 210 χλμ/ώρα και χρειάζεται 5,6 δευτερόλεπτα για να πιάσει τα 100 χλμ.. Η ακριβότερη έκδοση κοστίζει $44.000, έχει αυτονομία περίπου 500 χλμ., τελική ταχύτητα 225 χλμ/ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 5,1 δευτερόλεπτα.

• Η Κίνα προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων της χαλάρωσης διάφορων περιορισμών που υφίστανται σήμερα. Επίσης θα προωθήσει την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων με μέτρα που θα ενθαρρύνουν την συμμετοχή σε σχήματα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

• Η Ουάσινγκτον καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους της Τσουμχουριέτ.

• Τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεσήλικες που έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους έχουν νευρολογικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν σε νεότερα άτομα, συνεπώς δεν επέρχεται τόσο έντονα γήρανση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε όσους δεν καταναλώνουν σημαντικά τέτοιες τροφές ή που απουσιάζουν από την δίαιτά τους. Φαίνεται ότι το καροτενοειδές που αφθονεί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, αλλά και στο αβοκάντο και τα αβγά, μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση της γνωστικής εξασθένησης που συνεπάγεται η φυσική γήρανση.

Related posts