25 Απριλίου 2024

Ενισχύστε και δώστε αξία στην e-δικτύωσή σας

Ενισχύστε και δώστε αξία στην e-δικτύωσή σας

Γιατί δικτυωνόμαστε στα social networks; Η απάντηση είναι απλή: Για να λάβουμε κάτι που θέλουμε. Από την άλλη μεριά, γιατί δικτυώνονται οι άλλοι άνθρωποι; Προφανώς όχι για να περάσουν την ώρα τους, αλλά μάλλον για τον ίδιο λόγο που το κάνετε και εσείς, ήτοι να λάβουν και αυτοί κάτι που θέλουν.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η δικτύωση υφίσταται και αναπτύσσεται παντού: η χρησιμότητά της μέσω της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών σχέσεων. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος να σκέφτεστε μόνο τι θέλετε εσείς, αλλά πάντα, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και το τι θέλουν οι άλλοι, με τους οποίους δικτυώνεστε.
Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι τρόποι για να προσδώσουμε στις συνδέσεις μας και στην όλη δικτύωσή μας μέσω των social media, αξία. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

• Να παρέχουμε την προσωπική μας συμβολή σε ένα θέμα ή σε ένα κομμάτι ενός περιεχομένου.
Το κάθετι που αναρτούμε ή κάνουμε share, αντανακλά την προσωπική μας φήμη.
Μην κάνουμε απλά share, κάτι που βρίσκουμε ενδιαφέρον, αλλά μαζί με το share, να βάζουμε έναν σύντομο δικό μας σχολιασμό, έτσι ώστε να δίδουμε και την δική μας οπτική πάνω στο θέμα. Αυτό θα καταστήσει το share που θα κάνετε, πιο ενδιαφέρον και περισσότερο πολύτιμο, στις συνδέσεις σας. Γιατί κάνετε share ένα link; Ποια είναι η άποψή σας πάνω στο θέμα; Υπάρχει κάποια βασική ιδέα που οι συνδέσεις σας θα μπορούσαν να επωφεληθούν;
Βάλτε λοιπόν τις αναρτήσεις σας με τέτοιον τρόπο που να διαλύουν τον τυχόν “θόρυβο” και να σας κάνουν να ξεχωρίσετε.

• Να μοιράζεστε την γνώση και εμπειρία σας, γενναιόδωρα. Να κάνετε πολύτιμες συνεισφορές σε ένα θέμα συζήτησης. Να μοιράζεστε ό,τι έχετε μάθει. Να παρέχετε συστάσεις και να επιτρέπετε στους άλλους να μαθαίνουν από την εμπειρία σας.

• Να διδετε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Οι σχέσεις στα social networks, είναι διαδικτυακές συνδέσεις και όχι πραγματικές στιβαρές σχέσεις. Δεδομένου ότι ο σκοπός μας, όπως και όλων των άλλων που δαπανούν χρόνο στην e-δικτύωση, είναι να κερδίσουμε κάτι, μην αναλώνεστε στον αριθμό πολλών συνδέσεων, αλλά εστιάστε σε λίγες αλλά σημαντικές όσον αφορά στους σκοπούς που επιδιώκετε. Βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους, που είναι σημαντικοί για τον σκοπό σας, και συνδεθείτε με αυτούς.

• Και ακριβώς επειδή η e-δικτύωση έχει κάποια πεπερασμένα όρια ωφελιμότητας, επιδιώξτε να κάνετε τις διαδικτυακές αυτές σχέσεις, πιο πραγματικές και στιβαρές. Για παράδειγμα, κανονίστε κανονικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις, να γνωριστείτε από κοντά, και να συζητήσετε ένα θέμα του ενδιαφέροντός σας, σε ένα καφέ κλπ. Έτσι οι σχέσεις θα ενδυναμωθούν σε πολύ εντονότερο βαθμό από το συχνά ‘απρόσωπο’ μέσω του Η/Υ. Και με τον τρόπο αυτό βέβαια, είναι πιθανότερο, να αποκομίσετε κάποια πράγματα που επιθυμείτε από την ανάπτυξη του δικτύου σας.

Μιλήσαμε για πράγματα που πρέπει να κάνετε. Τώρα ας πούμε και για κάτι που δεν πρέπει να κάνετε.

• Μην υπερπροβάλλετε τον εαυτό σας. Εάν το κάνετε, δημιουργεί κατά κανόνα, το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα επιθυμούσατε.

Related posts