25 Απριλίου 2024

Τα μυστικά επιτυχίας σε μια επαγγελματική συνέντευξη

Τα μυστικά επιτυχίας σε μια επαγγελματική συνέντευξη

Συμβουλές επιτυχίας για την επαγγελματική συνέντευξηεπαγγελματική συνέντευξη

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι όταν καλούνται από εταιρεία για αξιολόγηση προσωπικότητας. Σε μία συνέντευξη επιλογής προσωπικού οι γνώσεις, τα προσόντα και η επαγγελματική εμπειρία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν υποψήφιο

«Είμαι αρκετά καλός; Τι εντύπωση θα δώσω; Εχω πιθανότητες επιτυχίας;». Ερωτήματα που «περνούν» αστραπιαία από το μυαλό ακριβώς λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η επαγγελματική συνέντευξη και εκτοξεύουν στα ύψη την αγωνία του υποψηφίου.

Ερωτήματα που μπορούν αφενός να «ρίξουν» την ψυχολογία μας, αλλά ταυτόχρονα να «καταστρέψουν» το, κατά τα άλλα, αξιοπρόσεκτο προφίλ μας, λόγω του άγχους που πυροδοτούν.

Το άγχος και ο φόβος, που εκδηλώνεται με εφίδρωση, τρέμουλο, δυσκολία στην αναπνοή και επαναλαμβανόμενες νευρικές κινήσεις, αλλά και με γνωστικά «μπλοκαρίσματα» που δυσκολεύουν τη συγκέντρωση και την ανάκληση δεδομένων, αποτελούν καταστροφικούς, για την εικόνα του υποψηφίου, παράγοντες, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Ψυχολόγο, MSc και Σύμβουλο Σταδιοδρομίας, κυρία Χριστίνα Σαμαράκη. «Το άγχος μπορεί να «γκρεμίσει» την εικόνα του υποψηφίου, αφού, αν είναι έντονο, θα διαφανεί τόσο στη γλώσσα του σώματός του όσο και στον τρόπο που θα εκφέρει το λόγο του».

Οταν γίνονται ορατά τα συμπτώματα του άγχους χαλούν την καλή εικόνα του υποψήφιου και οι εξεταστές το προσμετρούν αρνητικά. Ακόμα κι αν δεν γίνουν εμφανή, «ξυπνούν» αρνητικές σκέψεις στον υποψήφιο, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να μην είναι η αναμενόμενη.

Το άγχος
Πρόκειται, όμως, για τον φόβο της αποτυχίας ή, μήπως, η ίδια η αξιολόγηση είναι τόσο «επίπονη» και απαιτητική διαδικασία;

Το άγχος και ο φόβος συσχετίζονται με το γεγονός ότι ο υποψήφιος εκτίθεται προς αξιολόγηση και φοβάται μήπως κριθεί ανεπαρκής και απορριφθεί. Αλλωστε, λόγω των δεδομένων συνθηκών ανταγωνιστικότητας στη σύγχρονη αγορά εργασίας, «μια τέτοια διαδικασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αφού δεν αρκεί να έχει κανείς μόνο καλό βιογραφικό, αλλά χρειάζεται να παρουσιάσει κι άλλες δεξιότητες σε ένα κλίμα συνήθως πιεστικό».

Σε μία συνέντευξη επιλογής προσωπικού «οι γνώσεις, τα προσόντα και η επαγγελματική εμπειρία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν υποψήφιο, αλλά δεν αρκούν», καθώς πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που παρουσιάζεται κανείς, όχι μόνο μέσα από τη λεκτική επικοινωνία αλλά, κυρίως, από τη γλώσσα του σώματος.

Ερευνες έχουν δείξει ότι δεν είναι τόσο τα τυπικά προσόντα που αποτυπώνονται στο μυαλό του εξεταστή μετά τη συνέντευξη, όσο η γενικότερη εντύπωση που προκαλεί ο υποψήφιος με την παρουσία του. Γι αυτό και μια νευρική και αγχωμένη στάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εξεταστή, καθώς εύκολα θα θεωρήσει ότι -αν μη τι άλλο- ο υποψήφιος αδυνατεί να χειριστεί καταστάσεις πίεσης.

Τα μυστικά
Πώς, όμως, μπορεί να προετοιμαστεί ο υποψήφιος για την επικείμενη συνέντευξη και πώς μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του; Η κυρία Σαμαράκη περιγράφει κάποια από τα μυστικά που μπορούν να μας βγάλουν από τη «δύσκολη» θέση.

Είναι αναγκαίο για τον υποψήφιο να είναι έτοιμος να δώσει απαντήσεις για το βιογραφικό του, χωρίς να καταφεύγει σ’ αυτό.

Κατά την προετοιμασία για τη συνέντευξη, μπορεί να μάθει τι είδους ερωτήσεις γίνονται και να κάνει πρόβες με τη βοήθεια κάποιου τρίτου που θα αναλάβει τον ρόλο του εξεταστή.

Η ενημέρωση γύρω από την εταιρεία στην οποία απευθύνεται χρησιμεύει στη μείωση του άγχους. Ο υποψήφιος μπορεί επίσης να επισκεφτεί προηγουμένως το μέρος όπου θα γίνει η συνέντευξη για αποκτήσει οικειότητα και να γνωρίζει τη διαδρομή.

Χρειάζεται να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να έχει φάει ελαφρά προηγουμένως, αλλά και να διαθέσει αρκετό χρόνο για να έχει μια περιποιημένη εμφάνιση. Οσο πιο καλά νιώθει κανείς με την εικόνα του και όσο περισσότερο αισθάνεται ότι ελέγχει το περιβάλλον του τόσο λιγότερο άγχος βιώνει.

Οσον αφορά τον τρόπο σκέψης, βοηθά αν περιορίσει κανείς τις προσδοκίες του σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο για να μην απογοητευτεί ή δώσει αρνητική εικόνα. Περιμένοντας να ξεκινήσει η συνέντευξη, ο υποψήφιος είναι σημαντικό να επαναλαμβάνει μια θετική πρόταση στον εαυτό του και να πάρει βαθιές ανάσες για να αναπνεύσει καλύτερα και να έχει καθαρό μυαλό.

Η σωστή συμπεριφορά μπροστά στον εξεταστή

«ΝΑΙ»
•στο συντηρητικό, «επαγγελματικό» ντύσιμο στην τυπική και σχετικά σφικτή χειραψία με την παλάμη κάθετη στο έδαφος στη διατήρηση της επαφής με το βλέμμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
•στην ευθυτενή στάση με ελαφρά κλίση του σώματος προς τα εμπρός στις περιορισμένες, ανοιχτές, ειλικρινείς και σαφείς χειρονομίες που δείχνουν αυτοπεποίθηση, ενδιαφέρον και σιγουριά, στο ειλικρινές και αυθεντικό χαμόγελο, χωρίς υπερβολές στον καθαρό και σαφή λόγο που αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

«ΟΧΙ»
•στην αποφυγή, στη μειωμένη ή
•στην έντονη οπτική επαφή στις χειρονομίες στο πρόσωπο ή στις επαναλαμβανόμενες και νευρικές κινήσεις στα «γεμίσματα» του λόγου, όπως «εεε…», «ααα…» ή στις επαναλαμβανόμενες φράσεις, όπως «βασικά», «να πούμε».

πηγή Κατερίνα Κυρίτση- ethnos.gr

 

>>>>Διαβάστε ακόμη<<<<

7 βήματα για να μην εγκαταλείψετε τους στόχους σας

Πώς να γράφετε την προϋπηρεσία στο Βιογραφικό-CV

Κάντε μια νέα αρχή μετά την απόλυση

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts