29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ε.Ε – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, σταθερότητα στην ΕΕ

Ε.Ε – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, σταθερότητα στην ΕΕ

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, τον Νοέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει την ανοδική του πορεία στην Ευρωζώνη, αυξανόμενος οριακά, κατά 0,5 μονάδες (στις 114,6 μον.), στην καλύτερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2000. Στην ΕΕ καταγράφεται σταθερότητα (+0,1), με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 114,3 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2007.

Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές (+1,2) αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στο Λιανικό εμπόριο (-1,3), με τις Υπηρεσίες (+0,1) και τη Βιομηχανία (+0,2) να μην παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη (+1,2) καταγράφει άνοδο, ωθώντας το συνολικό δείκτη της Ευρωζώνης οριακά προς τα πάνω, ενώ σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,9), την Ολλανδία (+0,8) και την Ισπανία (+0,6), παραμένει αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,2) και επιδεινώνεται στην Γερμανία (-0,1).

Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται πτώση στον δείκτη κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5), όταν στην Πολωνία σημειώνεται αντίθετα μικρή άνοδος (+0,7). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες βελτιώνονται σημαντικά στο Λιανικό εμπόριο, ενώ επιδεινώνονται στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές και δεν μεταβάλλονται στην Βιομηχανία, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να ανακάμπτει. Αναλυτικότερα:

• Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +8,1 και +8,2 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται θετικά στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται στην ΕΕ, με τα αποθέματα να μην μεταβάλλονται σε καμία ζώνη.

• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +12,4 και +16,3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά μόνο στην ΕΕ, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να κερδίζουν έδαφος στην Ευρωζώνη και να χάνουν στην ΕΕ.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +6 μονάδες στην ΕΕ και τις +4,2 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα κάμπτονται και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες βελτιώνονται στην ΕΕ.

• Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +0,7 μονάδες στην ΕΕ και τις +1,6 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση, βελτιώνονται στην Ευρωζώνη και επιδεινώνονται στην ΕΕ.

• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -0,7 και +0,1 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους αλλά και τη χώρας μεταβάλλονται οριακώς θετικά και στις δύο ζώνες.
Μεγαλύτερη είναι η ανάκαμψη στην πρόθεση αποταμίευσης, ενώ και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας βελτιώνονται.

• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) δεν μεταβάλλεται επί της ουσίας στην ΕΕ (+19,2 από +19,3 μον.), αλλά ανακάμπτει στην Ευρωζώνη (+20,2 από +18,9 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης βελτιώνονται στην Ευρωζώνη και χειροτερεύουν στην ΕΕ, με τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο να μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες.

Related posts