29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Θέλετε αύξηση; Ξεχάστε τις λέξεις κλειδιά και τα συναισθήματα

Θέλετε αύξηση; Ξεχάστε τις λέξεις κλειδιά και τα συναισθήματα

Θέλετε να πάρετε μία αύξηση στην εργασία σας; Εννοείται ότι προϋποθέσεις είναι ότι θα πρέπει να είστε αφενός καλός σε αυτήν, αφετέρου να μην είστε εύκολα αντικαταστάσιμος με τα χρήματα που ήδη λαμβάνετε, διότι εάν με τα ίδια χρήματα που ήδη σας δίνουν μπορούν να βρουν κάποιον άλλο που να κάνει την εργασία, τότε γιατί να σας δώσουν αύξηση;

Οι επιχειρήσεις είναι οργανισμοί που δουλεύουν στη βάση του οικονομικού οφέλους. Τα πάντα σε αυτές, που βέβαια συμβάλλουν στην ανταγωνιστική λειτουργία τους, εξετάζονται από την Διοίκηση, ως επένδυση: από τις πρώτες ύλες, έως ένα software, έναν εξοπλισμό ή έναν εργαζόμενο. Και όταν λέμε ότι τα βλέπουν ως επένδυση, σημαίνει ότι προσδοκούν να λάβουν από αυτά περισσότερα από όσο τους κοστίζουν άμεσα ή έμμεσα, αμέσως ή σε κάποιο βάθος χρόνου.

Σε αυτά τα πλαίσια, το να ζητάει κανείς αύξηση χρησιμοποιώντας συναισθηματικούς όρους, δεν θα τον βοηθήσουν ιδιαιτέρως να πετύχει τον σκοπό του. Για να πετύχει τον σκοπό του, θα πρέπει να στηριχθεί λοιπόν, σε μια σκληρή λογική αμοιβαίου οφέλους, να εδραιώνεται δηλαδή μια win – win κατάσταση για τον εργαζόμενο αλλά και για την επιχείρηση.

Και βέβαια αυτό, δεν είναι κάτι εύκολο. Πρέπει συνεπώς πρώτα από όλα, όπως είπαμε, να είστε καλός στην εργασία σας και να μην είστε αντικαταστάσιμος. Θα πρέπει η αντικατάσταση της εργασίας σας με άλλα λόγια, να κοστίζει στην εταιρία περισσότερα από την αύξηση που ζητάτε, διότι εάν κοστίζει λιγότερο, εννοείται ότι θα επιλέξουν να σας αντικαταστήσουν.

Αφού έχετε εξασφαλίσει τα δύο προηγούμενα βασικά σημεία, μπορείτε να πάτε στον εργοδότη σας και να τον ρωτήσετε κάτι όπως «Θα επιθυμούσα μία αύξηση [εάν θέλετε αιτιολογείτε την ανάγκη σας αλλά όχι απαραίτητα]. Μπορείς να την δώσεις;». Καλύτερα είναι να μην πείτε εσείς νούμερο. Γιατί; Αφενός διότι μπορεί ο εργοδότης σας να προτίθετο να σας δώσει μια μεγαλύτερη από αυτή που εσείς υπολογίζατε, οπότε γιατί να την χάσετε; Εάν πείτε εσείς ένα νούμερο, τότε προφανώς εάν αυτό είναι χαμηλότερο από αυτό που ο ίδιος ο εργοδότης σας θα προτίθετο να σας δώσει, θα ικανοποιήσει το αίτημά σας και εσείς θα χάσετε κάποια επιπλέον χρήματα. Αν πάλι το νούμερο που θα πει ο εργοδότης σας, δεν σας ικανοποιεί, δεν σας απαγορεύει κάποιος να διαπραγματευτείτε στην συνέχεια.

Μεγάλη μόχλευση για την ικανοποίηση του αιτήματός σας, μπορεί να ασκήσει πολλές φορές, το να έχετε βρει μια εργασία που να σας δίδει τα ίδια ή περισσότερα χρήματα από αυτά που ήδη λαμβάνετε. Έτσι εάν ο εργοδότης σας δημιουργεί κωλύματα και δεν θέλει να δώσει αύξηση ή δίδει αλλά είναι μικρή, να μπορείτε να φύγετε. Είναι θέμα δηλαδή αξιολόγησης προσφορών. Εάν εκτός από την εργασία σας έχετε έστω μία άλλη προσφορά, έχετε πλεονεκτική θέση στην διαπραγματευτική διαδικασία διότι έχετε μια ισχυρή εναλλακτική ή BATNA όπως λέγεται στις διαπραγματεύσεις. Εάν δεν έχετε ισχυρή εναλλακτική και το γνωρίζει αυτό ο εργοδότης σας, είναι πιθανό να παίξει έως και σκληρά, πιέζοντας με την ανασφάλεια (π.χ. αναφορά υψηλής ανεργίας κλπ) για να σας κρατήσει είτε με τα ίδια χρήματα, είτε με μια πολύ μικρή αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε σε θέση να αιτιολογήσετε την αύξηση που ζητάτε, όχι γιατί την θέλετε, αλλά γιατί ζητάτε αυτό το Χ επιπλέον ποσό. Η αιτιολόγηση μπορεί να είναι ότι αντίστοιχες θέσεις σε παρόμοιες εταιρίες, πληρώνονται με αυτό το ποσό. Μια τέτοια προσέγγιση θα δείξει στον εργοδότη σας ότι είστε ενημερωμένος για το τι παίζεται σε άλλες, παρόμοιες άρα και ανταγωνιστικές εταιρίες και θα πιθανολογήσει ότι ενδεχομένως να έχετε ήδη, κάποια προσφορά.

Τέλος, είναι χρήσιμο να επιδιώκετε σε συνεχή βάση να αναπτύσσετε το επαγγελματικό σας networking, την επαγγελματική σας δικτύωση. Αυτό πρέπει να το βλέπετε ως επένδυση για τον εαυτό σας. Μερικές φορές, υπάρχουν εργαζόμενοι ικανότατοι, που θα άξιζαν πολλά περισσότερα χρήματα, αλλά δεν τα λαμβάνουν διότι δεν “πουλάνε” ικανοποιητικά τον εαυτό τους με το να είναι επαγγελματικά ακοινώνητοι και αδικτύωτοι. Όταν λοιπόν είστε ικανός και αναπτύσσετε την επαγγελματική σας δικτύωση, είναι σαν να σπέρνετε και κάποια στιγμή, θα δρέψετε και τους καρπούς. Όταν σας γνωρίζουν πολλοί, είναι πιθανότερο να δεχτείτε μια προσφορά εργασίας. όσο περισσότεροι σας γνωρίζουν, τόσο πιθανότερο. Και επιπλέον, μην περιμένετε σώνει και καλά, να δεχτείτε εσείς πρόταση ή να δείτε μια αγγελία και να απαντήσετε σε αυτήν. Μπορείτε να στέλνετε το βιογραφικό σας, οπότε σε κάποιες εταιρίες να είναι ενήμερες, για όταν προκύψει κάποια θέση.

Related posts