25 Απριλίου 2024

Κίνδυνος κλοπής ! Προφυλαχθείτε!

Κίνδυνος κλοπής !  Προφυλαχθείτε!

Οι κάρτες με τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (contactless), είναι πρόοδος και ευκολία όσον αφορά στην διαδικασία πληρωμών. Μπαίνετε σε ένα κατάστημα που έχει μηχάνημα Point of Sale (POS) ανέπαφων συναλλαγών και όταν πάτε στο ταμείο, ξεμπερδεύετε πραγματικά, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, περνώντας απλά στον αέρα, ήτοι από μια μικρή απόσταση, την κάρτα σας στη συσκευή POS, αντί της παραδοσιακής μεθόδου με τα μετρητά, που ο ταμίας σας λέει πόσο είναι το σύνολο κκαι εσείς πρέπει να βγάλετε από το πορτοφόλι σας τα χρήματα, να τα δώσετε στον ταμία, αυτός να σας δώσει τα ρέστα και εσείς να τα βάλετε ξανά στο πορτοφόλι σας.

Ο χρόνος της ανέπαφης συναλλαγής, είναι πραγματικά ελάχιστος συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο της πληρωμής με μετρητά, αλλά και πολύ μικρότερος σε σύγκριση με την πληρωμή μέσω απλής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας· απλής με την έννοια ότι δεν είναι τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών.

Όμως φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι απολύτως ακίνδυνο: Είδαμε αυτή την ανάρτηση (φωτογραφία) στο Facebook και σκεφτήκαμε ότι αξίζει να τη μοιραστούμε μαζί σας.

Η φωτογραφία είναι από την Βρετανία όπου ένας τύπος εντοπίστηκε να περιπλανιέται σε βαγόνι, με πλήθος επιβατών, κρατώντας μια φορητή Point of Sale (POS) συσκευή.

Ποιος ο κίνδυνος; Μπορεί να πληκτρολογήσει μια τιμή – στην Βρετανία – λιγότερο από £30 και έπειτα να φέρει τη συσκευή πολύ κοντά στη τσέπη των επιβαινόντων, που θα περιέχει το πορτοφόλι. Εφόσον η συσκευή είναι της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών (contactless), εάν κάποιος εκ των επιβαινόντων, έχει τέτοια κάρτα πιστωτική ή χρεωστική, θα χρεώνεται χωρίς να το καταλάβει, με αυτό το ποσό.

Στην Ελλάδα, εάν το ποσό είναι κάτω των €25, δεν απαιτεί την εισαγωγή του PIN σας. Εάν είναι μεγαλύτερο, τότε σας ζητείται να εισάγετε το PIN σας. Προφανώς λοιπόν, εάν κάποιος πονηρός είναι εφοδιασμένος με ένα τέτοιο φορητό μηχάνημα POS ανέπαφων συναλλαγών, μπορεί να κλέψει από πολλούς ανυποψίαστους πολίτες, εάν φέρνει γύρες σε σημεία που βρίσκεται συγκεντρωμένος πολύς κόσμος σε στενό χώρο, όπως σε οχήματα αστικών συγκοινωνιών (ΜΕΤΡΟ, τρένα, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), ουρές γενικότερα, συγκεντρώσεις κ.λπ..

Παρόλο λοιπόν που το συμβάν δεν είναι από Ελλάδα, είναι προφανώς θέμα χρόνου μέχρι να συμβεί και στη χώρα μας, γι’αυτό όσοι διαθέτετε κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, θα πρέπει να δίδετε την απαραίτητη προσοχή, έτσι ώστε να μην προσφέρετε την ευκαιρία σε πονηρούς να σας κλέψουν.

Κάντε ένα share, να ειδοποιήσετε φίλους και γνωστούς από τον επικείμενο κίνδυνο.

pos

>>>•<<<

• Εὐεπιχειρεῖν: ἀεί βέλτιστον!

Related posts