20 Απριλίου 2024

Κερδίζει ‘έδαφος’ η 6ωρη εργασία τη Σουηδία

Κερδίζει ‘έδαφος’ η 6ωρη εργασία τη Σουηδία

Ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις στην Σουηδία, καθιερώνουν την 6ωρη εργασία ημερησίως, άρα σύνολο εργασίμων ωρών σε εβδομαδιαία βάση, 30 και άνευ περικοπών μισθών.

Ο λόγος, όπως αναφέρουν τα στελέχη και επιχειρηματίες σε εταιρίες που υιοθετούν την εξάωρη εργασία στην Σουηδία, είναι ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερο, είναι παραγωγικότεροι και πιο εστιασμένοι στην εργασία τους.

Η ιδέα της εξάωρης εργασίας ημερησίως, δεν είναι νέα. Έχει ξεκινήσει εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια, αλλά μόλις τώρα αρχίζει και κερδίζει σημαντικά έδαφος.

Η πρώτη δε επιχείρηση, που είχε εφαρμόσει το εν λόγω εργασιακό μοντέλο, ήταν η Toyota, πριν 13 χρόνια. Επιβάλλοντας 6ωρες βάρδιες στα κέντρα που κάνει service στη πόλη Γκέτεμποργκ, η εταιρία διαπίστωσε αφενός ότι τα αποτελέσματά της δεν επηρεάστηκαν αρνητικά – το αντίθετο μάλλον – και παράλληλα, το προσωπικό της ήταν σαφώς πιο χαρούμενο και ‘ζωντανό’ και ενεργητικό, συν άλλα παράπλευρα οφέλη, όπως τη σημαντική βελτίωση στο image της εταιρείας και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επιθυμούσαν να εργαστούν σε αυτήν.

Γιατί στην Σουηδία οδεύουν προς 6ωρη εργασία, ημερησίως

Άλλα Άρθρα, εδώ.

Related posts