24 Απριλίου 2024

Κ. Μπίτσιος (ΣΕΒ) στο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος «Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα»

Κ. Μπίτσιος (ΣΕΒ) στο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος «Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα»

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, παρευρέθηκε στο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος «Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα», από όπου ακολουθεί η παρέμβασή του:

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα εκ μέρους του ΣΕΒ να χαιρετίσω την εκδήλωσή σας και να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω ορισμένες σκέψεις – προβληματισμούς για το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς το θέμα αυτό απασχολεί τους Έλληνες εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις της χώρας μας.

Ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και κατ’ επέκταση συνταξιοδοτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από την ασφαλιστική δικαιοσύνη και εδράζεται στις αρχές της ισότητας, της ανταποδοτικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης και της αναδιανομής.

Αποτελεί το αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και εξασφαλίζει τη διαφάνεια της λειτουργίας του συστήματος, της χρηματοδότησης των ταμείων και του τρόπου καθορισμού των παροχών.

Το ασφαλιστικό ζήτημα έχει προεκτάσεις σε δημοσιονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούνται βασικές θεσμικές και παραμετρικές αλλαγές, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για τη διαφύλαξη και αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος.

Είναι επίσης αναγκαία και η εναρμόνιση των στόχων του, με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα.

Χρειάζεται, ωστόσο, να εξασφαλίσουμε την προοπτική του συστήματος και για τις μελλοντικές γενιές και την ουσιαστική συμβολή του, στην ανταγωνιστικότητα της εργασίας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης χώρας.

Μια στρατηγική για την αξιοποίηση και των τριών πυλώνων, που στηρίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις, που κυριαρχούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κρατική εγγύηση του 1ου πυλώνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε μπορεί μόνη της να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Η δημιουργία προϋποθέσεων ευρείας διάδοσης, για τα συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του 2ου πυλώνα, καθώς και η προώθηση της κάλυψης και της αποτελεσματικότητας του κόστους των συμπληρωματικών συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης του 3ου πυλώνα θα μπορέσουν να συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Για τον ΣΕΒ, ένα αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, απαιτεί σοβαρές μελέτες και ποσοτικές αναλύσεις. Προς το σκοπό αυτό, ο ΣΕΒ έχει συστήσει ομάδα με υψηλόβαθμα στελέχη.

Ευρύτατο διάλογο για την κατανόηση των προβλημάτων και εντοπισμό των λύσεων που να μπορούν να είναι αποδεκτές από την κοινωνία και ταυτόχρονα να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ανάπτυξης.

Σας Ευχαριστώ πολύ.

Papagallino – Μεσογείων 336 (Αγ. Παρασκευή): Εδώ εμείς, επιλέγουμε να σας γλυκάνουμε!

Related posts