29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Νέο Έντυπο Δήλωσης ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2015

Νέο Έντυπο Δήλωσης ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2015

Νέο Έντυπο Δήλωσης ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2015: η Γεν. Γραμ. Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με το νέο έντυπο, που θα ισχύσει από το ερχόμενο έτος. Νέο Έντυπο Δήλωσης ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2015

Το νέο έντυπο συγκριτικά με το υφιστάμενο που ισχύει από το 2011, είναι πιο εύχρηστο και περισσότερο λειτουργικό, συμβάλλοντας έτσι στη προσπάθεια μείωσης του κόστους στις επιχειρήσεις αλλά και στη φορολογική Διοίκηση.

Το νέο έντυπο φέρει τις ακόλουθες αλλαγές σε σχέση με το παλαιό:

  • Οι εισροές, δαπάνες και αγορές, θα αναγράφονται σε μόνο δύο κωδικούς (αξία και αναλογών ΦΠΑ) και όχι σε 12 κωδικούς, όπως απαιτεί το ισχύον έντυπο.
  • Οι ειδικοί λογαριασμοί (κωδικοί πληροφοριακού χαρακτήρα) ενσωματώνονται αντίστοιχα στις εκροές και εισροές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων για σκοπούς ΦΠΑ και την απαραίτητη διασταύρωση αυτών από τη Φορολογική Διοίκηση.
  • Δυνατότητα αναγραφής αριθμού λογαριασμού για την κατάθεση σε αυτόν, του ποσού επιστροφής.
  • Ενσωμάτωση της αίτησης επιστροφής με απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής · δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης επιστροφής.
  • Ενσωμάτωση της αίτησης συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με μελλοντικές οφειλές.

Διευκρινίζεται ότι το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για το διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (pro-rata) άνευ απαίτησης συμπλήρωσης πολύπλοκων πινάκων για τον προσδιορισμό των ανωτέρω.

Related posts