28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Οι θέσεις του ΟΕΕ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018

Οι θέσεις του ΟΕΕ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018

Τις θέσεις του για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σκέψεις της Επιστημονικής Ομάδας του Επιμελητηρίου τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα καίρια ζητήματα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας να επιτευχθούν οι στόχοι, ώστε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός να είναι όχι μόνο ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά – και κυρίως – ο τελευταίος, που θα περιλαμβάνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής για την επίτευξη τόσο υψηλών στόχων (σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος κ.λπ.).Το ζητούμενο είναι – από εδώ και στο εξής – η χώρα να έχει τη δυνατότητα να καταρτίζει προϋπολογισμούς, που να οδηγούν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να υπερκαλύπτουν και τις όποιες επιβραδυντικές – αντίρροπες δυνάμεις θα προκαλούνται από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα επόμενα χρόνια».

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Πετράκης, ανέφερε ότι «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 3,5% πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ενώ συγχρόνως είναι ο πρώτος που υλοποιεί το πρόσφατο ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα που περιέχει δεσμεύσεις μέχρι το 2021».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Διονύσιος Χιόνης, επεσήμανε ότι «το κεντρικό ζητούμενο στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018 είναι η ανάπτυξη και η διατηρήσιμη θετική μεταβολή του ΑΕΠ. Και αυτό διότι όπως προκύπτει από την συμφωνία του Αυγούστου του 2015, από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει από τις κεφαλαιαγορές τις δανειακές της ανάγκες».

Αναφερόμενος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, υποστήριξε ότι «αν η σχέση επενδύσεων, ανάπτυξης και κατ’ επέκταση φορολογικών εσόδων είναι δεδομένη, θετική και εξαιρετικά σημαντική, θα πρέπει να συζητηθεί και η σχέση υψηλής φορολογίας, επενδύσεων και ανάπτυξης που είναι επίσης δεδομένη, αρνητική και δυστυχώς και αυτή εξαιρετικά σημαντική».

Στην ανάλυση του ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλειος Πολυμένης, τόνισε ότι «η στόχευση της κυβέρνησης είναι ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής ούτως ώστε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου οικονομικής σταθερότητας».

Related posts