19 Απριλίου 2024

Οι περικοπές φόρων στους πλούσιους δεν οδηγούν σε ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις

Οι περικοπές φόρων στους πλούσιους δεν οδηγούν σε ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις

Οι περικοπές φόρων στους πλούσιους δεν οδηγούν σε ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις, διαπιστώνει μία έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν στοχεύουν στον υπόλοιπο πληθυσμό.Οι περικοπές φόρων στους πλούσιους δεν οδηγούν σε ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις

Το θέμα της διασύνδεσης μειώσεων στους φόρους και αύξησης της απασχόλησης είναι θέμα αμφιλεγόμενο, εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα μια Μελέτη από National Bureau of Economic Research διαπιστώνει ότι οι περικοπές φόρων, ενισχύουν την απασχόληση και τις επενδύσεις, αρκεί οι περικοπές αυτές να μην κατευθύνονται στους πολύ πλούσιους.

Συγκεκριμένα, η Μελέτη από τον Owen Zidar, καθηγητή του University of Chicago Booth School of Business, βρήκε ότι οι περικοπές φόρων όταν στοχεύουν στο 10% των πλουσιότερων, παράγει μικρό ενισχυτικό αποτέλεσμα στην όλη οικονομία.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι περικοπές φόρων που στοχεύουν στο υπόλοιπο 90%, ήτοι κυρίως στην μεσαία τάξη και τους φτωχούς, έχει σημαντική επίδραση στην απασχόληση και στις επενδύσεις.

Ο Zidar εξέτασε τις βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες επιδράσεις των μεταβολών στους φόρους σε κεντρικό και ομοσπονδιακό επίπεδο και βρήκε ότι μείωση φόρων σε μέγεθος 1% του ΑΕΠ στοχευμένη όμως στο 90% του πληθυσμού με χαμηλότερο εισόδημα, μεταφράζεται σε αύξηση της απασχόλησης 2 έως 5%, αλλά η επίδραση παρόμοιας περικοπής στο 10% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα, έχει μια αμελητέα επίδραση.

Το ίδιο συμβαίνει αλλά αντίθετα, στις αυξήσεις των φόρων: όταν εφαρμόζονται στους πλούσιους, έχουν μη σημαντική επίδραση στην όλη οικονομία. Αλλά όταν εφαρμόζονται στον υπόλοιπο πληθυσμό, έχουν μια ουσιαστική αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Τα μόνα 5 πράγματα που χρειάζεστε να έχετε μαζί σας σε ένα job interview
✎ Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου
✎ Γιατί πρέπει να επενδύω μόνος μου;

Άλλα ενδιαφέροντα Άρθρα

Related posts