16 Απριλίου 2024

Ομιλία της Φ. Γεννηματά κατά τη συνάντηση με Εκπροσώπους Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων  στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας

Ομιλία της Φ. Γεννηματά κατά τη συνάντηση με Εκπροσώπους Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων  στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας

Ακολουθεί η Ομιλία της Φ. Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) κατά τη συνάντηση με Εκπροσώπους Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων  στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συνάντηση, με σας τους ανθρώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας ενώνουν ισχυροί, ακατάλυτοι δεσμοί. Η συνάντηση μας αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε ουσιαστικά για τα προβλήματα αλλά και να αναζητήσουμε τις λύσεις για θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, τις επιχειρήσεις που δίνουν ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύουμε ότι η προσπάθεια να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, θα κρίνει καθοριστικά την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας και της χώρας. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύαμε και πιστεύουμε απόλυτα στο ρόλο της Μικρομεσαίας επιχείρησης για την Ανάπτυξη, για την Απασχόληση, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Γιατί όσο και αν οι δύσκολες αποφάσεις που μόνοι μας αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης δημιούργησαν παρεξηγήσεις και προβλήματα, δεν γνωριστήκαμε χθες, δεν χρειάζεται να συστηθούμε.

Η σχέση μας δεν είναι ευκαιριακή, ούτε συγκυριακή.

ΜΑΖΙ διαμορφώσαμε το πλαίσιο για την στήριξη και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ως κορμό της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας στη πατρίδα μας. Ως σημαντικού παράγοντα στη δημιουργία εθνικού πλούτου. ΜΑΖΙ αξιοποιήσαμε πόρους και δυνατότητες για την δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να συνεννοηθούμε και να δώσουμε βιώσιμες, ρεαλιστικές, αποτελεσματικές λύσεις για την Μικρομεσαία επιχείρηση, για την οικονομία για την μεσαία τάξη. Γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Γνωρίζω και γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία, στην αγορά σήμερα. Έξι χρόνια τώρα και εσείς βιώσατε τις σκληρές συνέπειες της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η σημερινή κατάσταση δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το 52,2% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών θεωρεί –σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ – ότι η επιχείρησή τους θα έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα.

Όταν χάνονται 86 δις από την ελληνική οικονομία, όταν παίρνονται νέα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ που επιβαρύνουν τους πολίτες και μειώνουν την κατανάλωση, πρώτα η αγορά υφίσταται τις συνέπειες.

Ανάπτυξη και εξοντωτική φορολογία δεν συμβαδίζουν.

Όπως και δεν ξεχνάμε την εξίσωση του φόρου μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων την οποία οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επέβαλλαν.

Ανάπτυξη και capital controls επίσης δεν συμβαδίζουν.

Και ας αναλογιστούμε τις αρνητικές συνέπειες αυτού του δραματικού μέτρου σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενούς τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Είδαμε πρόσφατα όλα τα εφιαλτικά στοιχεία:

Þ             15.435 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το πρώτο πεντάμηνο του 2016.

Þ             3.000 λιγότερες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν αυτό το 6μηνο, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015.

Þ             Έχουμε το τελευταίο 18μηνο μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, μείωση των εισαγωγών (κατά 12,7%) και των εξαγωγών (κατά 12,3%).

Þ             Την περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα 7,029 δις ευρώ.

Þ             Ένα αναπτυξιακό νόμο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, πολύ κατώτερο των περιστάσεων, χωρίς ουσιαστικούς πόρους για επενδύσεις.

Είναι σε όλους πια φανερό ότι η επιχειρηματικότητα για την κυβέρνηση τελεί υπό διωγμό και αυτό δεν αλλάζει. Παρά την αλλαγή στην ρητορική του Πρωθυπουργού δεν περιμένουμε τίποτε καλύτερο από αυτή την Κυβέρνηση. Δεν πιστεύουν στην Ανάπτυξη και στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Πρόκειται για μια ιδεοληψία εγγεγραμμένη στο πολιτικό τους DNA .

Όμως θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια αν περιμέναμε «λύσεις» από την συντήρηση, την Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης αρκείται στο να ακολουθεί την «πεπατημένη» του κόμματός του, που δεν στηρίζει και δεν στηρίζεται στον δικό σας χώρο. Έχει άλλες επιλογές και άλλες προτεραιότητες. Με πολιτικές που ευνοούν την περαιτέρω ισχυροποίηση των ήδη ισχυρών, με πολιτικές που στο όνομα της απόλυτα ελεύθερης και ουσιαστικά ασύδοτης αγοράς, διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για την επικράτηση ολιγοπωλίων.

Η πορεία και η εξέλιξη της οικονομίας και το μέλλον των επιχειρήσεων έχει άμεση εξάρτηση από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον. Γι αυτό ξεκινώ από αυτό.

Έχουμε ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, διακηρύξει την πίστη μας στην ανάγκη μιας «άλλης πολιτικής», μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Η Εθνική Γραμμή στηρίζεται σε 3 άξονες:

α) Στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και ευνοούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

β) Στην αναδιάρθρωση και απομείωση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ώστε να απελευθερωθούν πόροι απαραίτητοι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

γ) Στην διαπραγμάτευση για την αλλαγή βασικών παραμέτρων του προγράμματος, μια και ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα το 2018 (και μετά), δεν μπορεί υπό συνθήκες ύφεσης να επιτευχθεί, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ενεργοποίηση του «κόφτη» και σε νέα δυσμενή μέτρα.

Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση για να κάνουμε αυτούς τους στόχους πράξη. Και όσο οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, τόσο πιο καθοριστικός γίνεται ο ρόλος των ενεργών δυνάμεων της παραγωγής και της κοινωνίας. Ο δικός σας ρόλος για μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα ξανακάνει την Ελλάδα ισχυρή, με ισχυρή κοινωνία, με την δική της φωνή μέσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Θέλω με την ευκαιρία της σημερινής μας συζήτησης να αναφερθώ και στο μείζον και επίκαιρο θέμα των αλλαγών στα εργασιακά! Δυστυχώς η Κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου αποδέχθηκε την συζήτηση ακόμη και ακραίων απόψεων του ΔΝΤ, ξεχνώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις της που ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση. Χωρίς να αξιοποιήσει το veto του ΠΑΣΟΚ προς την τρόικα στα θέματα αυτά τον Δεκέμβριο του 2014. Ομοίως και η Ν.Δ. «κλείνει το μάτι» στους δανειστές, φροντίζοντας ως τώρα να κρατά διακριτές αποστάσεις από το θέμα.

Εμείς τολμήσαμε και ανοίξαμε τον Κοινωνικό Διάλογο, με θέσεις και προτάσεις, δημιουργικές για το μέλλον. Αλλά με ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: Η ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα δεν επιτυγχάνονται με την εξαθλίωση των εργαζομένων, με την συνεχή μείωση του κόστους εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αντιταχθούμε ενεργά σε κάθε ρύθμιση που υλοποιεί αυτές τις λογικές.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ κατά την διάρκεια της πρώτης αυτής συζήτησής μας, διακήρυξαν ανοιχτά την πίστη τους, στον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την καθολική εφαρμογή τους και την ελευθερία καθορισμού του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Γιατί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του κατώτατου μισθού, τόσο για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας το εργαζόμενου, όσο και για την τόνωση της ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά (και που θα επιφέρει και επί πλέον έσοδα σα δημόσια ταμεία και στο ασφαλιστικό σύστημα). Θα προχωρήσουμε με νέες πρωτοβουλίες αυτό τον διάλογο.

Είναι βαθιά μας πίστη η στήριξη στην Μικρομεσαία επιχείρηση για την νέα πορεία που επαγγελλόμαστε. Στην βιοτεχνία, το εμπόριο, τους αυτοαπασχολούμενους που αποτελούν ένα «δυναμικό επιχειρηματικό απόθεμα» και μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της νέας ανάπτυξης.

Όμως δεν ήρθα εδώ μόνο για πολιτικές αναλύσεις και γενικές αναφορές. Μπαίνω και στην ουσία της πολιτικής μας για το χώρο σας.

Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα, στο τι εμείς του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προγραμματίζουμε για τους Μικρομεσαίους:

1)            Φορολογία: Ναι είναι αναγκαιότητα να μειωθούν οι συντελεστές, εάν θέλουμε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Πρέπει να ξεκινήσουμε την μείωση από τομείς και κλάδους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Να δώσουμε επίσης «κίνητρα» για όσους επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Να απαλλάξουμε για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.

2)            Ασφαλιστικό: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ με κίνδυνο να χάσουν την ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Η λύση της κεφαλαιοποίησης των παλαιών οφειλών, προς τα ασφαλιστικά ταμεία (και της σταδιακής αποπληρωμής), και η ύπαρξη εύλογου χρονικού περιθωρίου για την πληρωμή των τρεχόντων οφειλών μπορεί να είναι μια καλή λύση για όλους. Σημαντικό θεωρούμε επίσης το να επιτρέπεται η καταβολή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέρους του ποσού των οφειλών -κατά την δυνατότητα του επιχειρηματία- ώστε να μειώνεται το ποσό και να συμπληρώνονται οι μήνες ασφάλισης.

3)            Η παντελής έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως το υποβάθμισε η διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η σταδιακή άρση των ελέγχων κεφαλαίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Όμως μπορούν να ενεργοποιηθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες και το ΕΤΕΑΝ ειδικότερα για την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα εργαλεία όπως π.χ. οι μικροπιστώσεις που θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και βέβαια να μειωθούν δραστικά με βάση και τον κανονισμό της Ε.Ε., το ύψος των προμηθειών των Τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων που και λόγω των capital controls έχουν πολλαπλασιασθεί.

4)            Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις / ή και να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις συμψηφισμού για να πάψει αυτή η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και το κλείσιμο πολλών ΜμΕ.

5)            Πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί άμεσα ένα πλαίσιο για τη «δεύτερη ευκαιρία», που θα δίνει τη δυνατότητα στους έντιμους και ικανούς που απέτυχαν ή οδηγήθηκαν στην αποτυχία, να επιχειρήσουν εκ νέου, με όπλο την εμπειρία τους και τη γνώση των λαθών. Σε όλες τις χώρες αυτό αποτελεί κανόνα για την ανάπτυξη, στη χώρα μας αποτελεί στίγμα. Η νέα πορεία θέλει τόλμη και εμείς τολμάμε.

6)            Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά , προκειμένου να αποκαταστήσει τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των ΜμΕ, που έχουν πληγεί βάναυσα από αθέμιτες πρακτικές και λειτουργίες της αγοράς ειδικά την τελευταία περίοδο. Το παραεμπόριο είναι «πληγή» και φοβάμαι ότι όσο αυξάνουν οι φόροι, τόσο αυξάνει και το εύρος του.

7)            Την «έξυπνη», διαφανή και συνδυαστική χρήση των πόρων και των διαθέσιμων κεφαλαίων των αναπτυξιακών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΤΕΑΝ, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ) για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, με έμφαση στη στήριξη των ΜΜΕ, στη δημιουργία μόνιμης απασχόλησης και υγειών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

8)            Τον σχεδιασμό δράσεων και μέτρων, όπως και πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν και θα προωθούν τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων (αλυσίδες αξίας, δίκτυα, clusters, περιφερειακοί πόλοι ανταγωνιστικότητας κλπ) μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜμΕ, όπως και των διατομεακών συνδέσεων (π.χ τουρισμός-αγροδιατροφή- βιομηχανία, η βιοτεχνία, πολιτισμός-χειροτεχνία κλπ) .

Τα προαναφερθέντα επιβάλλουν ως ανάγκη και μια σειρά από μείζονες (πολιτικές και θεσμικές ) παρεμβάσεις που αφορούν:

  1. Στο ρόλο και την αποτελεσματική λειτουργία των διοικητικών δομών του κράτους. Το ζητούμενο για την προώθηση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, είναι η εμπέδωση του ρόλου του επιτελικού κράτους το οποίο σχεδιάζει, νομοθετεί και παρακολουθεί την υλοποίηση των σχεδιασμών του μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων, χωρίς παρεμβάσεις από παράλληλους μηχανισμούς και εξωθεσμικές λειτουργίες.
  2. Στο ρόλο της Παιδείας σε όλες της τις βαθμίδες της, που πρέπει να προάγει την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση για την ικανοποίηση των αναγκών της παραγωγής και των επιχειρήσεων, τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, τη σύγχρονη και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση των εργαζομένων και την προσαρμογή τους στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της οικονομίας.
  3. Στη λειτουργία της δικαιοσύνης, που συνδέεται κυρίως με την βραδύτητα της επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών κλπ, η οποία και αποτελεί ουσιαστικό ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε για τις ΜμΕ, που συχνά οδηγεί στην εξόντωσή τους.
  4. Στην μείωση των οικονομικών βαρών προς τις επιχειρήσεις (ειδικοί φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, διοικητικό κόστος κλπ) με έμφαση στην νέα και νεοφυή επιχειρηματικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κεφαλαίων και χρηματοδότησης (ρευστότητας) των επιχειρήσεων, υπό τις σημερινές εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Θέτω σήμερα στην συζήτησή μας τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές προτάσεις. Δεν τις θεωρώ ως θέσφατο. Πιστεύουμε στον διάλογο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όποια πρόταση μπορεί ρεαλιστικά –και τολμηρά- να συμβάλλει στους κοινούς μας στόχους. Όμως θέλουμε να δουλέψουμε μαζί ώστε όλα τα «συμπεράσματα», να γίνουν πράξη.

Θέλουμε κάθε μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση να έχει στηριχθεί, ώστε να δημιουργήσει ακόμη μια τουλάχιστον νέα θέση εργασίας μέχρι το 2019.

Μπορούμε να το πετύχουμε. Η χώρα χρειάζεται Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυάται την εφαρμογή της.

Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας αυτούς που συνεχίζουν να πολώνουν και να διχάζουν αυτούς που ανακαλύπτουν πάντα «εχθρούς» για να εκβιάζουν τον δικό τους χώρο, αυτούς που κηρύσσουν πόλεμο ακόμα και στους κοινωνικούς για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Για να ξαναγυρίσει η ελπίδα στην χώρα.

Related posts