24 Απριλίου 2024

Ο μυστικός φόβος της Ευρώπης για την Ελλάδα

Ο μυστικός φόβος της Ευρώπης για την Ελλάδα

Ο μυστικός φόβος της Ευρώπης για την Ελλάδα. Ποιος ο φόβος των ευρωκρατών σχετικά με την Ελλάδα; Δεν είναι ότι εάν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, οι Έλληνες θα υποφέρουν από μια τρομερή οικονομική κατρακύλα.

Ο φόβος είναι ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ, η χώρα θα επιστρέψει στην ευημερία — και τότε είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ρίξτε μια ματιά στο ακόλουθο γράφημα:

270615-1

Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα με τη παλαιά δραχμή είχε διπλάσια οικονομική ανάπτυξη από ότι είχε με το Ευρώ. Διπλάσια – και δεν ήταν η μόνη.

Η Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία δείχνουν παρόμοια εικόνα. Η οικονομική τους ανάπτυξη πίσω στις δεκαετίες του ’80 και ‘90, όταν είχαν αντίστοιχα τις λίρα, πεσέτα και εσκούδο, δημιουργεί αναπόφευκτα έναν εμπαιγμό των επιδόσεών τους στο πλαίσιο του γερμανο-κυριαρχούμενου Ευρώ.

Προφανώς το να έχει κάθε κράτος τον έλεγχο του δικού του εθνικού νομίσματος και της δική του νομισματικής πολιτικής, λειτουργεί καλά με το να έχει τη δική του κυβέρνηση και τη δική του εθνική κυριαρχία.

Ποιοι γνώριζαν;
Τα δεδομένα του γραφήματος είναι από το τη βάση δεδομένων του ΔΝΤ. Δείχνουν τη πραγματική οικονομική ανάπτυξη σε τέσσερις νοτιο ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο με τα δικά τους νομίσματα, κατά την περίοδο πριν εισέλθουν στο Ευρώ, από το 1980 έως το 1998, και της περιόδου όπου το ενιαίο νόμισμα λανσαρίστηκε. (Τα νούμερα δείχνουν τη μέση ετήσια ανάπτυξη σε όρους Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, μετρούμενο κατά κεφαλή και σε πραγματική “αγοραστική δύναμη” έτσι ώστε να αντιμετωπίζει και τον πληθωρισμό).

Φυσικά εμπλέκονται πλήθος παραγόντων. Δεν έχει να κάνει μόνο με το Ευρώ (το νόμισμα). Από την άλλη όμως, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ‘πουλήθηκε’ στους λαούς αυτών των χωρών, σαν ένα μαγικό project που θα μετατρέψει προς το καλύτερο τον πλούτο των οικονομιών τους.

Τους ειπώθηκε να παραδώσουν την κυριαρχία τους και ανεξαρτησία τους με αντάλλαγμα μεγάλα οικονομικά οφέλη. Αντ’αυτού, το Ευρώ “χρηματοοικονομικοποίησε” τις οικονομίες τους — πλημμυρίζοντας με τόνους φθηνού, εύκολου χρήματος και δημιουργώντας τεράστια σχήματα χάρτινου Ponzi (πυραμιδικής μορφής, που εισρέει συνεχώς νέο χρήμα μέχρι που κάποια στιγμή αναπόφευκτα σκάει) που τώρα κατέρρευσαν. (ο αρθρογράφος εννοεί εδώ την ευκολία δανεισμού από πλευράς κρατών αλλά και επιχειρήσεων με το νέο τότε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ).

• Είπαν στους λαούς της Ευρώπης ότι το Ευρώ θα έφερνε σταθερότητα. Δεν έφερε.

• Είπαν στους λαούς της Ευρώπης ότι το Ευρώ θα έφερνε ευημερία. Δεν έφερε.

• Τους είπαν ότι θα έφερνε ανάπτυξη. Δεν έφερε.

Είναι οι Έλληνες πραγματικά ένα πλήθος τεμπέληδων που κάθονται και πίνουν ούζα, όπως παρουσιάζονται από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών;
Πριν την υιοθέτηση του Ευρώ, οι Έλληνες πέτυχαν μια πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ τους, της τάξης του 4% ετησίως και με μέσο ποσοστό ανεργίας, 7,7%.
Αφού όμως εισήλθαν στη ‘ζεστή’ χρηματοοικονομική αγκαλιά των Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Βερολίνου, η Ελλάδα πέτυχε μια ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 2% ετησίως και μέσο ποσοστό ανεργίας, 14%.

Με άλλα λόγια η Ελλάδα με το Ευρώ σημείωσε, σε πραγματικά δεδομένα, τη μισή ανάπτυξη και διπλασίασε την ανεργία της ως προς τα δεδομένα της Ελλάδος με τη δραχμή. Σπουδαίο όφελος.

Η Ισλανδία πέρασε μια μαζική και ευρεία χρηματοοικονομική κρίση το 2007-9, ακριβώς όπως και η Ελλάδα. Αλλά η Ισλανδία είναι κυρίαρχο κράτος με το δικό της νόμισμα. Η ισλανδική κορόνα υποχώρησε περίπου δύο φορές στις αγορές συναλλάγματος ως προς το Ευρώ. Η φθηνή κορόνα βοήθησε την Ισλανδία να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Αυτό μπορείς να κάνεις όταν διαθέτεις το δικό σου νόμισμα.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη που αντι-μνημονιακά κινήματα, κατά των προγραμμάτων λιτότητας, έχουν αναπτυχθεί στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Χώρες που εισχώρησαν στο Ευρώ, έχασαν σε κυριαρχία όπως και σε ανάπτυξη. Γιατί πρέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητά την άδεια της γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να αλλάξει την πολιτική που έχει να κάνει με τις συντάξεις στην Ελλάδα; Γιατί να πρέπει να αποδεχθεί τις υποδείξεις των διεθνών χρηματοδοτών που του λένε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς μεταπτυχιακούς φοιτητές;

Σήμερα οι Έλληνες προειδοποιούνται για όλεθρο, φθορά και καταστροφή, εάν προσπαθήσουν να επιστρέψουν στο δικό τους νόμισμα. Μη πειράζοντας που ο όλεθρος, η φθορά και η καταστροφή, είναι αυτό που έχουν οι Έλληνες τα τελευταία οκτώ χρόνια (με το Ευρώ).

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει για όλο αυτό και πριν.
Πίσω στη δεκαετία του ’90, ειπώθηκε στους Βρετανούς ότι θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εάν δεν εγκατέλειπαν την στερλίνα τους για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η βρετανική οικονομία θα βυθίζονταν, τους είπαν. Η Βρετανία θα “απομονώνονταν”. Α… και θα έπρεπε να ξεχάσουν ότι το Λονδίνο θα παρέμενε ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο. Χωρίς το Ευρώ, το Λονδίνο θα ήταν τελειωμένο.

Αυτά γι’αυτό το θέμα. Εάν θέλετε να δείτε πόσο τελειωμένο είναι το Λονδίνο, σήμερα, προσπαθήστε να αγοράσετε εκεί ένα σπίτι.

Δείτε εάν θέλετε το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά, εδώ, όπου και η Πηγή.

Related posts