28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Πάνος Σκουρλέτης για οικονομία, μνημόνια,Λαφαζάνη, εκλογές, Σκουριές κλπ.

Πάνος Σκουρλέτης για οικονομία, μνημόνια,Λαφαζάνη, εκλογές, Σκουριές κλπ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Realnews», στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή .

Ερ.: Κάλπες προκειμένου να μην έχετε τη φθορά από τα μέτρα του μνημονίου κ. Σκουρλέτη;

Π. Σκουρλέτης: Η προσφυγή στις κάλπες είναι αντικειμενικά επιβεβλημένη λόγω απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και λόγω της ανάγκης να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση σχετικά με την τελευταία συμφωνία. Εδώ κανείς πρέπει να επισημάνει την διαφορετική στάση του Αλ. Τσίπρα σε σχέση με αυτήν των Γ. Παπανδρέου και  Α. Σαμαρά. Οι δυο τελευταίοι απέφευγαν τη λαϊκή ετυμηγορία όπως ο διάολος το λιβάνι, αντιθέτως ο Αλ. Τσιπρας με απόλυτο σεβασμό και πίστη στη δημοκρατία ζητά να κριθεί από τον ίδιο τον λαό.

Ερ.: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι πρώην σύντροφοί σας κατεβαίνουν με δικό τους σχήμα. Έχει τύχη ένα «κόμμα της δραχμής» στον χώρο της Αριστεράς;

Π. Σκουρλέτης: Η πρόταση υπέρ της δραχμής έχει και άλλες φορές κριθεί από τον λαό με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα για αυτούς που την υποστήριξαν. Είναι  σαφές πως η πρόταση για τη δραχμή συνοδεύεται από ένα σκληρό μνημόνιο με χειρότερους αντικειμενικά όρους για τη χώρα. Αυτή η πρόταση δεν περπατάει στην ελληνική κοινωνία.

Ερ.: Δεν είναι βαρύ το ότι τους κατηγορείτε για ανατροπή της κυβέρνησης;

Π. Σκουρλέτης: Η ανατροπή της κυβέρνησης λόγω των μεγάλων απωλειών που είχε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, δεν χωρά αμφισβήτηση. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι   φανερό πως έχουν ανακύψει στρατηγικού χαρακτήρα διάφορες που έρχονται από το παρελθόν. Φαίνεται πως ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ.

Ερ.: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι δραπετεύει…

Π. Σκουρλέτης: Δεν δραπετεύει όποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όποιος ζητά να τον κρίνει ο λαός. Μάλλον ο κ. Μεϊμαράκης και η Ν.Δ. τρέμουν μπροστά στην λαϊκή ετυμηγορία και θα ήθελαν να την αποφύγουν.

Ερ.: Αν βγει πρώτη η Ν.Δ., όπως δηλώνει ο Ευ. Μεϊμαράκης, θα στηρίξετε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα;

Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα η Ν.Δ.,  εκτιμώ δε πως πολύ δύσκολα θα κρατήσει τις δυνάμεις της. Σχετικά με το υποθετικό ερώτημα σας, δεν μπορώ να φανταστώ τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει μια κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ερ.: Αν κερδίσετε τις εκλογές, με ποιον θα κυβερνήσετε;

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει την αυτοδυναμία. Θέλω όμως στο σημείο αυτό να σταθώ στην εμπειρία της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ όλους τους προηγούμενους μήνες. Ήταν θετική και νομίζω πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

Ερ.: Έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσοι βουλευτές δεν υπερψήφισαν το μνημόνιο ή τα προαπαιτούμενα και δεν ακολούθησαν τον κ. Λαφαζάνη στο νέο κόμμα;

Π. Σκουρλέτης: Νομίζω πως ναι, όσοι συμφωνούν και δεσμεύονται από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Ερ.: Στα ψηφοδέλτιά σας να περιμένουμε διεύρυνση; Και προς ποια κατεύθυνση;

Π. Σκουρλέτης: Η διευρυμένη απήχηση που φαίνεται ότι διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει την αντανάκλασή  της στην σύνθεση των ψηφοδελτίων με τη συμμετοχή νέων προσώπων με πολιτική και κοινωνική εμβέλεια.

Ερ.: Το προεκλογικό σας «σύνθημα» ποιο θα είναι, κ. Σκουρλέτη;

Π. Σκουρλέτης: Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως όλους τους προηγούμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν συγκρούσθηκε, δεν αγωνίστηκε με σθεναρό τρόπο για να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές. Είναι φανερό πως δεν τα κατάφερε, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως εγκαταλείπει τον αγώνα για να δημιουργήσει τους όρους για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια.
Η ελπίδα δεν ήρθε για να φύγει, πρέπει να γίνει συγκεκριμένο σχέδιο στις νέες συνθήκες.

Ερ.: Στις Σκουριές; Τέρμα η επένδυση, κ. υπουργέ;

Π. Σκουρλέτης: Η απόφαση για την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός γνώριζε πολύ καλά τις υποχρεώσεις της και τις αγνόησε, είχε άλλωστε υπάρξει επικοινωνία γύρω από αυτές. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τη νομιμότητα. Αναμένουμε από την εταιρεία να συμμορφωθεί και την καλούμε να μην χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως ασπίδα στα σχέδιά της. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι στην προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει την αντισυμβατική της συμπεριφορά.

Ερ.: Εάν κερδίσετε τις εκλογές, θα εφαρμόσετε το μνημόνιο. Σε τι θα διαφέρετε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις;

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, εναντιώνεται στον νεοφιλελευθερισμό και εμπνέεται από τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Η μαχητική διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα αποτελεί μια εγγραφή  για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συζήτηση γύρω από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές έχει μπει πλέον σε άλλη βάση και μόλις τώρα ξεκινά. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, βεβαίως θα πρέπει να το συγκρίνει κανείς με το τι μας περίμενε σε περίπτωση  μη συμφωνίας. Το τοπίο όπως διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από μεγάλες αβεβαιότητες και δυσκολίες. Το επόμενο διάστημα, χωρίς τις εξαρτήσεις των πολιτικών δυνάμεων του φαύλου και διαπλεκόμενου δικομματισμού, θα επιχειρήσουμε  να κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να εφαρμόσουμε  τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά ανώδυνο τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτή. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ίδια στιγμή να ανοίγουμε νέους δρόμους ανάπτυξης.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Αρχίσαμε…

✎  H μετοχή της Eldorado Gold καταρρέει μετά την αναστολή εργασιών στην Ελλάδα

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts