28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Σημαντική πτώση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με φόβους κυρίως από Κίνα

Σημαντική πτώση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με φόβους κυρίως από Κίνα

Παράγοντες πρόκλησης της πτώσης η κατρακύλα στο κινέζικο χρηματιστήριο και η πτώση των τιμών πετρελαίου σε νέα χαμηλά

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας και η περαιτέρω μείωση τιμών του πετρελαίου, αύξησαν πολύ την ανησυχία των επενδυτών στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου (2016).

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε την μεγαλύτερη καθοδική αναπροσαρμογή στο γιουάν (το κινέζικο νόμισμα) από τον περασμένο Αύγουστο, στέλνοντας την κινέζικη χρηματιστηριακή αγορά περισσότερο από 7% χαμηλότερα, σε μια μόλις συνεδρίαση – και με διάρκεια μόλις 30 λεπτά, καθώς στη συνέχεια διεκόπη η συνεδρίαση! – δείτε από κάτω το γράφημα ενός μηνός του δείκτη Shanghai Composite -σημειώστε επιπλέον ότι ήταν η δεύτερη πτώση του Shanghai Composite άνω του 7% σε διάστημα μίας εβδομάδος – είχε ξαναπέσει την Δευτέρα 4 Ιαν. 2016 και παρά το γεγονός της ευρείας παρέμβασης της κινεζικής κυβέρνησης με ευρείες αγορές μετοχών αλλά και διοικητικά μέτρα όπως απαγόρευση πωλήσεων μετοχών από τους μεγαλομετόχους κ.λπ. (!!).

shcomp070116

Η ανησυχία μετά από την σημερινή εξέλιξη (7 Ιανουαρίου) – συνοδευόμενη πάντα και από την νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου – επεκτάθηκε διεθνώς, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία και Ευρώπη σε νέα χαμηλά. Στο Χόνκ Κόνγκ, ο βασικός δείκτης Hang Seng έχασε 3,5% ο βασικός ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,33%, ο κορεατικός KOSPI – ψυχραιμότερος – έχασε μόλις 1,10%, ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας (S&P/ASX 200) μειώθηκε κατά 2,2% και στην Ευρώπη ο STOXX Europe 600 Index έπεφτε κατά 3,3% χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση (ώρα καταγραφής Πέμπτη 7/1/2016, 14:00).

stoxx600_070116

Μία ερμηνεία των συμβαινόντων είναι ότι η παρέμβαση στην αγορά του γιουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνεπάγεται ότι πιθανότατα ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται. Η επιβράδυνση στην κινέζικη οικονομία ίσως είναι εντονότερη από ό,τι αρχικά εκτιμούνταν και ίσως κάτι τέτοιο συμβαίνει, όχι μόνο στη Κίνα. Τέλος, η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου, που για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο, με ισχύ πολλαπλάσια από τις ‘απλές’ πυρηνικές βόμβες, παρ’όλο που συζητήθηκε ευρέως διεθνώς, φαίνεται, τουλάχιστον αυτό, να μην επέδρασε στις χρηματιστηριακές αγορές, αφού όπως είπαμε ο νοτιοκορεατικός δείκτης, ήταν αυτός που παρουσίασε τις μικρότερες απώλειες σήμερα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συνηθισμένες.

>>>•<<<

Σημαντικό Σεμινάριο: Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για ΚΕΡΔΗ στα Χρηματιστήρια

Related posts