18 Απριλίου 2024

Σταθάκης, σχετ. με την απορροφητικότητα και το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ετοιμότητα υλοποίηση του νέου

Σταθάκης, σχετ. με την απορροφητικότητα και το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ετοιμότητα υλοποίηση του νέου

Ο απελθών υπουργός οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης,  ανέφερε τα ακόλουθα σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και την ετοιμότητα υλοποίησης του 2014 – 2020.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η απελθούσα διοίκηση του Υπουργείου Οικονομίας στα πλαίσια της προσπάθειας της να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων προέβη τους τελευταίους 7 μήνες σε μια σειρά από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 η κυβέρνηση:

α) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκαθάρισε τις λίστες με τα ενταγμένα έργα, διαδικασία με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τις 30 Σεπτέμβρη ώστε να απαλλαγεί το εν ενεργεία πρόγραμμα από περιπτώσεις που είχαν ενταχθεί με ανορθολογικά ή ρουσφετολογικά κριτήρια.

β) Σύναψε δάνειο €1 δισ. με την ΕΤΕΠ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε έργα που κινδύνευαν να μείνουν ανολοκλήρωτα για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Στο πλαίσιο αυτής της δανειακής σύμβασης προβλέπεται προκαταβολή €300 εκατ., η οποία θα εκταμιευτεί άμεσα.

γ) Ξεκίνησε πρόγραμμα έκτακτης διαχείρισης των δύο προβληματικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, αυτών του Περιβάλλοντος και της Ψηφιακής Σύγκλισης, που παρουσίαζαν απορροφητικότητα τον Ιανουάριο του 2015 που προσέγγιζε μόλις το 50%.

δ) Εξασφάλισε ότι για το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 τα έργα θα θεωρούνται ολοκληρωμένα στο 100% της κοινοτικής συνδρομής με αποτέλεσμα επιπλέον €500 εκατ. να εισρέουν άμεσα (μέσα στον Οκτώβρη του 2015) στη χώρα.

Αναφορικά με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) η απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας προχώρησε τους τελευταίους 7 μήνες στις παρακάτω ενέργειες:

α) Πέτυχε την αύξηση της προκαταβολής των έργων του νέου προγράμματος από 7% σε 14% με αποτέλεσμα την εισροή επιπλέον 1δις ευρώ άμεσα στη χώρας μας.

β) Ολοκλήρωσε όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες για την υλοποίηση του προγράμματος για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει ανολοκλήρωτες όπως την σύσταση των επιτροπών παρακολούθησης, την προετοιμασία της δευτερογενούς νομοθεσίας που σήμερα είναι έτοιμη προς ψήφιση, την εκπλήρωση των πλέον σημαντικών αιρεσιμοτήτων του νέου προγράμματος και την ολοκλήρωση των κριτηρίων επιλογής πράξεων για τέσσερεις νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €350 εκατ. (σε αντίθεση με τον προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε μόνο €100 εκατ.).

γ) Ξεκίνησε νέα προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ με προϋπολογισμό €60 εκατ. και 10.000 ωφελούμενους, για την στήριξη της απασχόλησης με προϋπολογισμό €230 εκατ. και 65.000 ωφελούμενους, για την στήριξη νέων επιστημόνων, για την δημιουργία δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για δανειολήπτες κ.ά..

δ) Πέτυχε την σύναψη δανείου €1 δισ. με την ΕΤΕΠ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στη νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος, αναφορικά με τους αναπτυξιακούς νόμους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε μια υπηρεσία με ενταγμένα έργα στους δύο εν ενεργεία αναπτυξιακούς νόμους ( Ν. 3299/2004, Ν. 3908/2011) ύψους €4,5 δισ. την ώρα που οι διαθέσιμοι πόροι δεν υπερέβαιναν τα €1,2 δισ.. Το, δε, 1,2 δισ. ήταν δεσμευμένα από την ευρωπαϊκή επιτροπή εξαιτίας περιπτώσεων κακοδιαχείρισης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην αρμόδια υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας:

α) «ξεπαγώσαμε» τους δεσμευμένους πόρους από την κοινότητα,

β) αποκαταστήσαμε τον ρυθμό αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους προς ενταγμένα έργα με αντικειμενικά και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια δίνονταν έμφαση σε εν λειτουργία επιχειρήσεις και…

γ) ξεκινήσαμε την προετοιμασία του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της θητείας της απελθούσας κυβέρνησης εξασφαλίσαμε το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013, εκκινήσαμε με επιτυχία το ΣΕΣ 2014-2020 και καταφέραμε να εισρεύσουν άμεσα επιπλέον €2,5 δισ. στη χώρα την περίοδο ακριβώς που τα έχει περισσότερο ανάγκη.

Όλες ο παραπάνω ενέργειες έγιναν σε αγαστή συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές και με πυξίδα την μέριμνα μας για την εξάλειψη των πελατειακών και ρουσφετολογικών πρακτικών που μάστιζαν στο παρελθόν τόσο το σύστημα διαχείρισης διαρθρωτικών πόρων όσο και τους θεσμούς κρατικών ενισχύσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Χαιρόμαστε που η νέα υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας ακολουθεί κατά γράμμα το σχεδιασμό που είχαμε διαμορφώσει τους τελευταίους 7 μήνες.

○○○<>○○○

⚠  Δεν είναι αστείο: Συνταξιούχος στην Ισπανία προσφέρει €5.000 σε όποιον προσλάβει τον γιο του (Φωτο)

⚠  Επίδομα €300 σε γονείς μαθητών Δημοτικού-Γυμνασίου με χαμηλά εισοδήματα… ή μήπως όχι;

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts