19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Manisha Singh

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Manisha Singh

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για οικονομικές και επιχειρηματικές υποθέσεις, Manisha Singh, στην Αθήνα.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης και από την πλευρά της Αμερικανικής Πρεσβείας, η Επιτετραμμένη, Kate Marie Byrnes και ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων, Andrew Johnson.

Ο κ. Χαρίτσης συζήτησε με την κα Singh για τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων στη μεταμνημονιακή εποχή. «Έχουμε εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο προέκυψε μέσα από ευρύ διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Έχουμε την εμπειρία για το τι χρειάζεται και ποιες είναι οι προτεραιότητες» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης. Σημείωσε ότι βασικός στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου είναι να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο δεσμεύσεων για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις βοηθούν τους Αμερικανούς επενδυτές να αισθανθούν πιο σίγουροι και να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα.

Η κα Singh δήλωσε εντυπωσιασμένη από το EquiFund, το καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το οποίο συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με στόχο να ενισχύει δυναμικές μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Εν όψει της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου φέτος οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο μεγάλο οικονομικό γεγονός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκπροσώπηση της αμερικανικής κυβέρνησης σε πολύ υψηλό επίπεδο αλλά και τη συμμετοχή αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών στη ΔΕΘ, η οποία αποτυπώνει την αυξημένη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία με τη FYROM, για την οποία – όπως είπε – υπάρχουν ακόμα βήματα να γίνουν, αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, εδραιώνει τη σταθερότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνανάπτυξη και στενότερη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Related posts