29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Συνέντευξη Γ. Σταθάκη για ΠΓΔΜ, για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, για τα ΥΚΩ και για Προστασία Πρώτης Κατοικίας

Συνέντευξη Γ. Σταθάκη για ΠΓΔΜ, για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, για τα ΥΚΩ και για Προστασία Πρώτης Κατοικίας
Τα νέα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» (ΑΝΤ1). Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
Για το θέμα της ΠΓΔΜ
Η αντιπολίτευση αφού έχει χάσει διαδοχικά όλες τις μάχες που έδινε σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης, όπως της «αριστερής παρένθεσης», τώρα θεωρεί πως μπορεί να τεθεί θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης. Αυτό το θέμα το κληρονομήσαμε. Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, πρέπει να πάρουν θέση για το ζήτημα. Να μας ξεκαθαρίσει ευθέως, επειδή έπεσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 εξαιτίας αυτού του θέματος, εάν είναι με την κατεύθυνση που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή με την κατεύθυνση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών τότε, ο κ. Σαμαράς. Είμαστε σε στάδιο σοβαρών διαπραγματεύσεων, το θέμα είναι ανοιχτό, συζητάμε, ας περιμένουμε.
Για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Σήμερα εκδίδεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ. Διαμορφώνονται δυο κατηγορίες δικαιούχων:
1. Τα νοικοκυριά που καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει το 35% κατά μέσο όρο.
2. Τα πιο φτωχά νοικοκυριά που καλύπτουν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα έχουν έκπτωση που θα προσεγγίζει το 70% κατά μέσο όρο.
Ακόμη, το πλαφόν των 1500KW πηγαίνει στις 1650KW, καλύπτοντας μια υπέρβαση της κατανάλωση με απόκλιση 10% στο σύνολο του έτους.
Η εφαρμογή ξεκινά 1η Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις για το νέο ΚΟΤ θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη στο ΚΟΤ.
Για τα ΥΚΩ
Υλοποιούμε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων ΥΚΩ. Καταργούμε την απότομη σκάλα των χρεώσεων, όπου η τιμολόγηση της υπερβάλλουσας κατανάλωσης περνούσε στη βάση της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης και προκαλούσε αυξημένες επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά. Το αλλάξαμε αυτό: Τώρα πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Κάτι που θα έχει σημαντικό όφελος στον τελικό λογαριασμό. Για παράδειγμα, από 0-1600KW η τιμή θα είναι στάνταρ. Πλέον, η κατανάλωση μίας επιπλέον μονάδας, πέραν των 1600 KWh, δεν θα χρεώνει το σύνολο της κατανάλωσης βάσει της αμέσως υψηλότερης κλίμακας, αλλά μόνο για τη μία επιπλέον μονάδα. Πετάμε τις επιπλέον χρεώσεις.
Όσον αφορά τις χρεώσεις στο νυχτερινό τιμολόγιο, μέχρι τις 1600KWh κατανάλωσης νυχτερινού, θα υπάρχει μείωση στο λογαριασμό. Η υφιστάμενη χρέωση ΥΚΩ των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης 0-1600 KWh, η οποία καλύπτει το 95% της συνολικής νυχτερινής κατανάλωσης. Σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του τρόπου χρέωσης της ημερήσιας κατανάλωσης, συνεπάγεται συνολικά σημαντικό όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές.
Επίσης, ιδρύσαμε ένα ειδικό ταμείο με κονδύλια 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους επανασύνδεσης του ρεύματος στα νοικοκυριά που ζουν σε ακραία φτώχεια και έχουν χάσει το ΚΟΤ.
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Έχουμε το αυστηρό πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες. Η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 280.000 και εισόδημα έως 40.000 ευρώ είναι απόλυτα προστατευμένη από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με το νόμο που έχουμε φτιάξει και είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/12018 για υποβολή αίτησης για ένταξη. Με αυτά τα κριτήρια καλύπτεται πάνω από το 70% των πρώτων κατοικιών.
Έχουμε προχωρήσει σε τρεις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, γι’ αυτό και λέγεται νόμος Κατσέλη-Σταθάκη. Πρώτον να υπολογίζονται συνολικά τα χρέη και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεύτερον να υπάγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τρίτον ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια να αναλαμβάνει το κράτος να πληρώνει δόσεις για τρία χρόνια.
Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών πολύ προστατευτικός πολύ σαφής. Δεν μπορεί να κάνει η τράπεζα ότι θέλει, πρέπει να ενημερώσει, να αναπροσαρμόσει τη δόση με βάση την ελάχιστη κατανάλωση του νοικοκυριού και επιπλέον υπάρχει μια ειδική γραμματεία που προσφέρει πλήρη στήριξη στους ανθρώπους για να διαχειριστούν τις υποθέσεις, με γραφεία ενημέρωσης δανειοληπτών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Related posts