26 Απριλίου 2024

Τουρκία: Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οδεύει προς χρεοκοπία

Τουρκία: Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οδεύει προς χρεοκοπία

31.07.2018 – Σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings, οι τούρκικες τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλαπλά ρίσκα, γι’αυτό και η ευρεία υποβάθμιση αυτών τον Ιούλιο.

Η υποτίμηση της τουρκικής Λίρας, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη, θέτουν σημαντικούς κινδύνους στην απόδοση των τραπεζών, στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, στην κεφαλαιοποίησή τους, στην δυνατότητα χρηματοδοτήσεώς τους και ρευστότητάς τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Fitch Ratings.

Και προσθέτει ότι αναμένουν η απόδοση του τομέα να χειροτερεύσει το 2018 και γι’αυτό, τα περισσότερα από τα ratings στις τουρκικές τράπεζες, παραμένουν σε Negative Outlook.

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών, υποβαθμίζεται εντόνως, λόγω των συναλλαγματικών και επιτοκιακών πιέσεων (και περισσότερο συμβαίνει στις τράπεζες με μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων σε ξένο νόμισμα), από τις αναδιαρθρώσεις δανείων, και την έκθεση σε επικίνδυνους, ήτοι έντονα μοχλευμένους τομείς, όπως κατασκευές, ενέργεια και project finance.

Εμείς ως TaxCoach, θα σημειώσουμε ότι η όλη κατάσταση με τις συνεχείς υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Τουρκίας από όλους τους μεγάλους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους όπως η Fitch Ratings, και οι συνεπακόλουθες υποβαθμίσεις των τραπεζών, που βεβαίως είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε οικονομίας, γνωρίζετε που οδηγεί, σχεδόν νομοτελειακά; … στην χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας.

Παρά την ισχύ του, ο Ερντογάν, θεωρούμε ότι δεν θα καταφέρει να καταπολεμήσει τα δρομολογούμενα. Η ίδια η κυβέρνησή του, στα πλαίσια νοικοκυρέματος της οικονομίας, η οποία υποφέρει από υψηλά ελλείμματα σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου και τρεχουσών συναλλαγών, θα επιχειρήσει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, κάτι που συνεπάγεται ότι οι εισοδηματικές συνθήκες στην μεσαία και χαμηλότερη τάξη, θα χειροτερεύσουν, έχοντας βέβαια επίπτωση και στην κατανάλωση, κατ’επέκταση και στις πωλήσεις και κέρδη των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θα προχωρήσουν αναγκαστικά και τάχιστα, σε διαδικασία απομόχλευσης, διότι πλέον πολλές από αυτές βρίσκονται οι ίδιες σε κίνδυνο, που συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση στην οικονομία, θα περιοριστεί εντόνως έως και θα στερέψει· σύντομα κλάδοι όπως οι κατασκευές, η ενέργεια και το project finance, που ήταν μαθημένοι να λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλής ρευστότητας και μόχλευσης, θα βρεθούν “εκτός των νερών τους”, και θα αρχίσουν να δημιουργούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν, η ανεργία θα αυξηθεί, το εισόδημα θα μειώνεται και λόγω της χειροτέρευσης της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και από την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση.
Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος συρρίκνωσης της οικονομίας, που σχετικά σύντομα θα οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Σε αυτά τα πλαίσια, εκτιμούμε ότι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, θα έχει κατά βάση στους επόμενους 12 μήνες, πτωτική τάση.

[edit 07.08.2018]  To 10ετές ομόλογο της Τουρκίας, άγγιξε το 20% για πρώτη φορά… ραγδαίες οι εξελίξεις, που οδηγούν σε ασφυξία.

[end edit 07.08.2018]

[Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επενδυτικές συμβουλές και προτροπή προς οποιαδήποτε κίνηση]

Related posts