28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για ενεργειακά θέματα

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για ενεργειακά θέματα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, συναντήθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό επίπεδο των ενεργειακών σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης:

Πάνος Σκουρλέτης:

«Η συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή κι αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας. Από την πλευρά μας, ως υπουργοί Ενέργειας, συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούν τις τρεις χώρες. Τα δύο πιο σημαντικά από αυτά ήταν, πρώτα απ’ όλα, η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και δια της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτό που αναδείχθηκε ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει η πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε εκτενώς για τον αγωγό EastMed.

Ένα ακόμη πολύ μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Και τα δύο έργα εξετάζονται αυτή τη στιγμή, μελετώνται και σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και σίγουρα περισσότερα βήματα, προς την υλοποίηση αυτών των έργων.

Μιλήσαμε ειλικρινά, οι σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας ενδυναμώνονται, νομίζω ότι το μήνυμα της σημερινής συνάντησης ήταν θετικό απ’ όλες τις απόψεις. Ευχαριστώ.»

Yuval Steinitz:

«Είναι ευχαρίστησή μου, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Αθήνα, για να συναντήσω του συναδέλφους μου, τους υπουργούς Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη και κ. Λακκοτρύπη. Δυστυχώς, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα λύπης για το Ισραήλ. Καθώς ερχόμουν ενημερώθηκα για το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας του πρώην Προέδρου της χώρας, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες. Πρόκειται για έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο, έναν από τους πρωτεργάτες της ειρήνης, σπουδαίος άντρας και η απώλεια για το Ισραήλ είναι τεράστια καθώς και για όλο τον κόσμο. Σε αυτό θα ήθελα να αναφερθώ πρωτίστως.

Με σεβασμό στους δύο συναδέλφους μου, σήμερα είχαμε μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα και έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Μιλώντας γενικά, ανάμεσα σε άλλα θέματα, η συνεργασία, η φιλία και η σύμπραξη ανάμεσα στις τρείς χώρες είναι καλύτερη από ποτέ, σε διάφορους τομείς όπως η ασφάλεια, ο τουρισμός, η οικονομία και φυσικά ο πολύ σημαντικός τομέας της ενέργειας και για τον οποίο συζητήσαμε σήμερα.

Συζητήσαμε για δύο βασικά έργα, εξαιρετικά σημαντικά. Το πρώτο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ με σκοπό να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και των νησιών της Κύπρου, της Κρήτης αλλά και του Ισραήλ μαζί. Το δεύτερο έργο, στρατηγικής σημασίας, θα έλεγα όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για την Ευρώπη αργότερα, είναι η δυνατότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και την Ελλάδα και ύστερα μέσω της Ελλάδας στην Ηπειρωτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, την Ιταλία.

Το Ισραήλ πριν από δύο ημέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία, ως ενεργειακός εξαγωγέας, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο εξαγωγής αερίου, από το Λεβιάθαν, προς την Ιορδανία, συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολάρια. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έως τώρα έχουμε ανακαλύψει 900 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και εκτιμήσεις, προσδοκούμε άλλα 2,200 δισεκατομμύρια, συνεπώς αθροιστικά καταλήγουμε με περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια κυβικά, αρκετά μεγάλη ποσότητα και σκοπεύουμε να ξανανοίξουμε την οικονομική μας ζώνη για περισσότερες εξερευνήσεις.

Πιστεύω πώς και στο μέλλον στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο κοίτασμα Αφροδίτη, αναμένονται και εκεί σπουδαίες ανακαλύψεις και ίσως ακολουθήσει και η Αίγυπτος. Έτσι, αν λάβουμε υπόψη την οικονομική ζώνη του τριγώνου Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, όλοι μαζί, φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί στην επόμενη σημαντική πηγή φυσικού αερίου όχι μόνο για τις γείτονες χώρες, όπως χθες η Ιορδανία, αλλά για την Ευρώπη. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε τα μέσα και τις διαδρομές με τα οποία θα εξάγουμε αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, και ένα από τα πιο ελπιδοφόρα έργα το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη, υπό σοβαρή μελέτη, είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ, στην Κύπρο κι έπειτα στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν διάδρομο που θα εξάγει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Έχουμε κάνει κάποιες αρχικές συζητήσεις με τον ευρωπαίο Επίτροπο, θέσαμε σήμερα επιμέρους θέματα και τις επικείμενες συναντήσεις για τους επόμενους δύο μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο θα έχουμε μία ακόμα τριμερή συνάντηση κορυφής, μεταξύ των χωρών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ αυτή τη φορά, με ατζέντα στρατηγικού σχεδιασμού και ίσως αν είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε, θα έχουμε και εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να συζητηθεί ο διάδρομος φυσικού αερίου EastMed. Είναι πολύ σημαντικό και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα τέτοιο έργο, καθότι είμαστε ήδη ωφελημένοι από τις οικονομικές μας συμφωνίες και την συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως στον τουρισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία, την ασφάλεια ανάμεσα στις τρείς χώρες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την εξαιρετική φιλοξενία που είχαμε, την ατμόσφαιρα, το εξαιρετικό φαγητό και την πανέμορφη θέα στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, τα οποία δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Σας ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά, για την φιλοξενία.»

Γιώργος Λακκοτρύπης:

«Κατ’ αρχάς να μου επιτραπεί να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον συνάδελφο και φίλο Πάνο για την άψογη φιλοξενία και τη σημερινή συζήτηση που είχαμε. Μια συζήτηση που είναι συνέχεια της διακήρυξης της Λευκωσίας σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, η οποία εμπεριέχει και τον στρατηγικό ενεργειακό διάλογο για τη δημιουργία ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Όπως έχουν αναφέρει και οι δύο συνάδελφοι, συζητήσαμε και συγκεκριμένα κάποια έργα κοινού ενδιαφέροντος. Να προσθέσω ότι συζητήσαμε και την επιλογή του σχεδιασμού που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας και από εκεί βέβαια στην Ηπειρωτική Ευρώπη και έχουμε συμφωνήσει και σε κάποια συγκεκριμένα βήματα για τη συνέχεια, γιατί όπως είπε και ο Ισραηλινός συνάδελφος, δεν είναι μόνο το τι έχουμε ανακαλύψει σήμερα, που ήδη ξεπερνά σε ποσότητες τις ετήσιες ανάγκες της Ευρώπης, αλλά είναι και οι προοπτικές για τη συνέχεια.

Προοπτικές οι οποίες αποτυπώνονται και στη συμμετοχή που είχαμε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο. Ελπίζουμε να είναι επιτυχημένος και ο γύρος στον οποίο θα προβεί το Ισραήλ σε μερικές εβδομάδες και από εκεί και πέρα να προωθήσουμε αυτό τον στρατηγικό διάλογο με απώτερο στόχο να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ πολύ».

Related posts