29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά

Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά

Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με το Shiller P/E που έχει ξεφύγει σημαντικά από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του.Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά

Τι είναι όμως το Shiller P/E; Είναι ένας δείκτης Ρ/Ε, που βασίζεται δηλαδή στο πολλαπλάσιο των χρηματιστηριακών τιμών ως προς τα ανά μετοχή κέρδη, ο οποίος αξιολογεί τα επίπεδα αποτίμησης της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Robert Shiller του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, δημιούργησε το Shiller P/E, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα ομαλοποιημένο δείκτη Ρ/Ε.

Στο γράφημα δίπλα, παρουσιάζεται ο δείκτης Shiller P/E για την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά, σε μακροχρόνιο γράφημα.

Όπως μπορεί να δει κανείς στο γράφημα, ο Shiller P/E βρίσκεται περίπου στο 26x όταν ο μακροχρόνιος μέσος όρος του, διαμορφώνεται στο 16,5x, βρίσκεται δηλαδή κατά 58% υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του (taxcoach.gr).

Αυτό από μόνο του, αρκεί για να διατηρεί σε εγρήγορση τους επενδυτές · άλλωστε, άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν που υπερέβη σημαντικά προς τα πάνω τον μέσο όρο του, η αγορά γύρισε σε έντονη και παρατεταμένη πτώση: συνέβη το 1929, συνέβη και το 2000.

Θα λέγαμε ότι οι επενδυτές, πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Πότε θα μπορούσε να εκδηλωθεί θεωρητικά μια αντιστροφή της αγοράς και γύρισμα σε έντονη και παρατεταμένη πτωτική κίνηση;

Όπως βλέπουμε από το γράφημα, τα μακροχρόνια επιτόκια (long term interest rates, η κόκκινη γραμμή στο γράφημα) βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά, αλλά τελευταία έχουν πάρει την ανιούσα. Όσο τα επιτόκια παραμένουν με πολύ χαμηλή απόδοση, τόσο η ‘σίγουρη’ εναλλακτική επένδυσης, είναι μη αποδοτική.

Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τότε θα καταστούν από πλευράς απόδοσης ελκυστικά και συνεπακόλουθα, κεφάλαια που σήμερα είναι τοποθετημένα σε μετοχές, θα στραφούν προς την ασφαλέστερη μορφή επένδυσης που θα έχει όμως και μια κάποια, ικανοποιητική απόδοση. Μια τέτοια στροφή – έξοδος των κεφαλαίων από τις μετοχές, θα σήμαινε την αντιστροφή της έως σήμερα ανοδικής τάσης του αμερικάνικου χρηματιστηρίου και γύρισμα της τάσης σε καθοδική. Δεδομένης και της υπερτίμησης της αγοράς, η πτώση θεωρούμε ότι θα είναι έντονη και επίμονη.
Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε σταδιακή προσαρμογή του Shiller P/E προς τα επίπεδα του ιστορικού του μέσου όρου.

>>>•<<<

Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο επενδυτική συμβουλή ή προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχών και λοιπών επενδυτικών αξιών. Ο κάθε επενδυτής πρέπει μόνος του να αξιολογεί το σύνολο των στοιχείων και να αποφασίζει με ιδία ευθύνη για τις επενδύσεις του.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• Επενδύσεις: Το «Μήλο» του επενδυτικού παραδείσου

Related posts