19 Μαρτίου 2024

Breaking News

10 Ισχυρά Tips για την Γλώσσα του Σώματος

10 Ισχυρά Tips για την Γλώσσα του Σώματος

Η αποτελεσματική χρήση της γλώσσας του σώματος έχει κομβικό ρόλο στην επικοινωνία. Ακολουθούν δέκα tips που εάν κάποιος τα ακολουθήσει, θα ενισχύσει πολύ την γλώσσα του σώματος και την επιρροή που μπορεί να έχει, βασικά στον εργασιακό και επαγγελματικό χώρο:

1. Για να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, υιοθέτησε μια στάση ισχύος
Έρευνες από το Harvard και το Columbia, έχουν δείξει ότι κρατώντας απλά το σώμα σας σε επεκτατικές, πόζες “υψηλής ισχύος” (όπως το να γέρνετε προς τα πίσω με τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας και τα πόδια πάνω στο γραφείο, ή να στέκεστε με τα πόδια και τα χέρια ανοικτά) για ένα μικρό διάστημα όπως δύο λεπτών, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης— της ορμόνης που συνδέεται με την ισχύ και κυριαρχία—και συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, ορμόνης που συνδέεται με το άγχος.
Δοκιμάστε το όταν αισθάνεστε κάπως ανήσυχος αλλά θέλετε να φανείτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Επιπρόσθετα με την πρόκληση των παραπάνω ορμονικών αλλαγών σε άνδρες και γυναίκες, τέτοιου είδους πόζες αυξάνουν τα αισθήματα ισχύος και υψηλότερης διάθεσης για ρίσκο. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται συχνότερα και εντονότερα από το πώς αισθάνονται απέναντί σας παρά από αυτά που θα πείτε.

2. Για να αυξήσετε την συμμετοχή, να δείχνετε σαν να ακούτε
Εάν θέλετε οι άνθρωποι να μιλήσουν, μην ασχολείστε με πολλά πράγματα όταν το κάνουν (μιλάνε). Αποφύγετε τον πειρασμό να ελέγξετε τα μηνύματά σας στο τηλέφωνο, να δείτε το ρολόι σας ή να ελέγξετε πως αντιδρούν άλλοι συμμετέχοντες. Αντιθέτως, εστιάστε σε αυτούς που μιλάνε γυρνώντας το κεφάλι σας και στήθος σας προς την μεριά τους άμεσα και πετυχαίνοντας και διατηρώντας οπτική επαφή. Κλίνοντας ελαφρώς προς τα μπροστά, κάνοντας νεύματα με το κεφάλι σας, είναι άλλοι μη λεκτικοί τρόποι για να δείξετε ότι συμμετέχετε ενεργά σε αυτά που λέγονται και ότι δίδετε σημασία. Είναι σημαντικό να ακούτε τους άλλους. Είναι επίσης σημαντικό, να γνωρίζουν ότι τους ακούτε, δηλαδή να καταλαβαίνουν από την στάση σας την ώρα που μιλάνε, ότι τους δίδετε σημασία και προσοχή.

3. Για να ενθαρρύνετε την συνεργασία, αφαιρέστε εμπόδια
Τα φυσικά εμπόδια είναι επιβλαβή προς τις προσπάθειες συνεργασίας. Αφαιρέστε από μπροστά σας οτιδήποτε μπλοκάρει την οπτική επαφή ή μεσολαβεί ως εμπόδιο μεταξύ εσάς και της υπόλοιπης ομάδας. Ακόμα και στην διάρκεια ενός διαλείμματος για καφέ, να γνωρίζετε ότι μπορεί να δημιουργήσετε ένα ‘εμπόδιο’ κρατώντας το φλιτζάνι και το πιατάκι με έναν τρόπο που να δείχνει ότι το θέτετε ως εμπόδιο – φράγμα με τους άλλους που έχετε δίπλα σας. Μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την άνεση που έχουν τα άτομα μιας ομάδος μεταξύ τους, με το να παρατηρεί σε τι ύψος έχουν τα φλιτζάνια με τον καφέ: όσο πιο ανασφαλείς νοιώθουν κάποιοι σε μια ομάδα, τόσο πιο ψηλά κρατούν το φλιτζάνι. Όσοι κρατούν π.χ. στο επίπεδο της μέσης, είναι πιο άνετοι από άλλους που κρατούν στο επίπεδο του στήθους.

4. Για να συνδεθείς άμεσα με κάποιον άλλο, δώσε μια χειραψία
Η επαφή είναι η πιο πρωτόγονη και ισχυρή μη λεκτική ενέργεια. Το να αγγίζεις κάποιον στο χέρι, στην παλάμη, στον ώμο, ακόμα και δέκατα του δευτερολέπτου, δημιουργεί έναν δεσμό. Στους χώρους εργασίας, η φυσική επαφή και ‘θερμότητα’ έχουν θεσμοθετηθεί παραδοσιακά με την παράδοση της χειραψίας, και η εν λόγω ενέργεια δημιουργεί μια θετική και με διάρκεια εντύπωση. Μια μελέτη έχει δείξει ότι άνθρωποι σε θυμούνται πολύ πιο εύκολα, εάν αλλάζεις χειραψίες μαζί τους. Επίσης οι άνθρωποι αντιδρούν πιο θετικά σε όσους η χειραψία είναι ανοικτή και φιλική.

5. Για να παρακινήσεις καλά συναισθήματα, χαμογέλα
Ένα αυθεντικό χαμόγελο δεν παρακινεί μόνο την δική σας αίσθηση του να νοιώθετε καλά, αλλά επίσης λέει στους διπλανούς σας ότι είστε προσιτοί, συνεργάσιμοι, και αξιόπιστοι. Ένα αυθεντικό χαμόγελο, έρχεται σιγά, δημιουργεί μικρές ρυτίδες στα μάτια, φωτίζει το πρόσωπο και εξασθενεί σιγά. Και το σημαντικότερο: το χαμόγελο επηρεάζει το πώς οι άλλοι άνθρωποι ανταποκρίνονται προς εσάς. Όταν χαμογελάς σε κάποιον, σχεδόν πάντα σου επιστρέφουν το χαμόγελο. Και επειδή οι εκφράσεις του προσώπου, ‘πυροδοτούν’ αισθήματα ανταπόκρισης, το χαμόγελο που λαμβάνετε πίσω στην πραγματικότητα και συχνά, αλλάζει την συναισθηματική προδιάθεση του άλλου απέναντί σας προς το καλύτερο.

6. Για να δείξετε συμφωνία, να ‘καθρεφτίζετε’ εκφράσεις και πόζες
Όταν κάποιος, πελάτης ή συνεργάτης, ασυνείδητα μιμείται την δική σας γλώσσα σώματος, είναι μια ισχυρότατη ένδειξη ότι τους αρέσετε ή και συμφωνούν μαζί σας. Όταν εσείς ‘καθρεφτίζετε’ άλλους, δηλαδή όταν μιμείστε την δική τους γλώσσα σώματος, μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικό στο να κτίσετε μια θετική ατμόσφαιρα και κλίμα αμοιβαιότητας. Το ‘καθρέφτισμα’ αρχίζει με το να παρατηρείτε τις εκφράσεις του προσώπου αλλά και του σώματος του άλλου και μετά τα αφήνετε το δικό σας σώμα να λαμβάνει ίδιες εκφράσεις, στάσεις και κινήσεις. Κάνοντας κάτι τέτοιο, θα βοηθήσει τον άλλο που έχετε απέναντί σας, να νομίσει ότι γίνεται κατανοητός και αποδεκτός, ότι μιλάτε την ίδια “γλώσσα” και κινείστε σε ίδιες ή παρόμοιες συχνότητες.

7. Για να βελτιώσετε τον λόγο σας, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας
Έρευνες με σκανάρισμα εγκεφάλων, έχουν δείξει ότι μια περιοχή στον εγκέφαλο που ονομάζεται Broca, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του λόγου, είναι ενεργή όχι μόνο όταν μιλάτε, αλλά και όταν κουνάτε τα χέρια σας σε χειρονομίες. Αυτό προφανώς οφείλεται στο ότι από πρωτόγονο στάδιο ο άνθρωπος, συνδύαζε την ομιλία με τις χειρονομίες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα χέρια σας όταν μιλάτε, ενδυναμώνετε την ομιλία σας και ακόμα και την σκέψη σας, με αποτέλεσμα, η όλη σας προσπάθεια να καθίσταται αποτελεσματικότερη.

8. Για να μάθετε την αλήθεια, παρατηρείστε τα πόδια των ανθρώπων
Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν την γλώσσα σώματός τους, εστιάζουν κυρίως στις εκφράσεις των προσώπων τους, στις πόζες του σώματός τους και στις χειρονομίες τους. Κατά κανόνα τα πόδια μένουν εκτός προσπάθειας ελέγχου, αλλά ως μέρος του σώματος γνωρίζουν και αυτά το τι συμβαίνει πράγματι και γι’αυτό μπορεί να ανιχνευθεί η αλήθεια σε αυτά. Υπό καταστάσεις άγχους, οι άνθρωποι θα δείξουν νευρικότητα και ανησυχία με την αυξημένη κινητικότητα των ποδιών τους. Τα πόδια θα κινούνται νευρικά, θα ανακατεύονται στις μεταξύ τους κινήσεις, θα ανεβοκατεβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο συχνότητα αρκετά μεγαλύτερη της συνηθισμένης ή θα στριφογυρίζουν γύρω από τα έπιπλα. Τα πόδια θα τεντώνονται και θα μαζεύονται για να αποβάλουν την ένταση ή ακόμα ακόμα, θα μιμούνται μια κίνηση κλωτσιάς, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια του να ‘αποδράσουν’ από μια μη άνετη κατάσταση. Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω και θα είστε σε θέση με τον καιρό να διακρίνετε κάποιον που θα έχετε απέναντί σας και θα είναι μη ειλικρινής κλπ.

9. Για να ακούγεστε έγκυρος, κρατήστε χαμηλά την φωνή σας
Πριν από μια ομιλία ή ένα σημαντικό τηλεφώνημα, επιτρέψτε στην φωνή σας να χαμηλώσει στο φυσιολογικό της επίπεδο. Για να ακούγεστε έγκυρος και αξιόπιστος, να έχετε την φωνή σας στα φυσιολογικά σας επίπεδα αλλά να χρησιμοποιείτε και την τονικότητα, όπου χωρίς να φωνάζετε, θα αυξάνετε ωστόσο την τονικότητα σε ορισμένες μόνο λέξεις, ρίχνοντάς την ξανά στην συνέχεια. Για παράδειγμα εάν θέλετε να πείτε την φράση «Γι’αυτό θα πρέπει να εφαρμόσετε αυτό, έτσι;», θα πρέπει να την πείτε «Γι’αυτό θα πρέπει να εφαΡΜΟσετε αυτό, έτσι;», όπου την συλλαβή ΡΜΟ την γράψαμε με κεφαλαία για να δείξουμε ότι ενώ σε ολόκληρη την πρόταση κρατάμε μία χαμηλή για την φωνή μας ένταση, στην συγκεκριμένη και μόνο συλλαβή την τονίζουμε με υψηλότερη ένταση, επιστρέφοντας αμέσως σε χαμηλή ένταση, κάτι που δίδει στην πρότασή μας ισχύ και σιγουριά. Και αυτό, εφόσον το μάθετε και το εφαρμόζετε σωστά – προφανώς θέλει εξάσκηση – έχει ως αποτέλεσμα ο άλλος που σας ακούει, υποσυνείδητα να πείθεται ευκολότερα. Προσέξτε δε, ότι σε καταστάσεις ανασφάλειας, όταν μιλάμε συχνά αυξάνουμε συχνά, σε όλες τις προτάσεις μας την ένταση της φωνής μας (σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδά της) και συχνά δεν το καταλαβαίνουμε κιόλας διότι συμβαίνει υποσυνείδητα. Όμως κάτι τέτοιο, δείχνει ανασφάλεια, όταν το ζητούμενο είναι να αποπέμπει εγκυρότητα. Εξασκήστε λοιπόν την παραπάνω συμβουλή.

10. Για να βελτιώσετε την μνήμη σας, ξεσταυρώστε τα χέρια και πόδια σας
Μελέτες έχουν δείξει ένα αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό εύρημα: ομάδα εθελοντών σε διάλεξη που κάθονταν με μη σταυρωμένα χέρια και πόδια, θυμόνταν 38% περισσότερο από άλλη ομάδα που παρακολούθησε την ίδια διάλεξη και καθόντουσαν με σταυρωμένα χέρια και πόδια. Για να βελτιώσετε λοιπόν την μνημονική σας αντίληψη, ξεσταυρώστε τα χέρια και πόδια σας. Εάν βλέπετε το ακροατήριό σας να επιδεικνύει μια αμυντική γλώσσα σώματος, με σταυρωμένα πόδια ή χέρια, αλλάξτε τακτικές, κάντε ένα διάλειμμα ή βάλτε τους να κινηθούν— μην προσπαθήσετε να τους πείσετε έως ότου τα σώματά τους ανοιχθούν.

Ακολουθήστε τις παραπάνω δέκα, απλές στην πραγματικότητα, συμβουλές και τεχνικές και σας εγγυούμαστε ότι θα αυξήσετε κατά πολύ την μη λεκτική σας αποτελεσματικότητα στον εργασιακό σας χώρο.
Θέλετε να μάθετε λεπτομερώς την Γλώσσα του Σώματος και την μη λεκτική επικοινωνία; Παρακολουθήστε σχετικό σεμινάριο ΕΔΩ.

Related posts