20 Απριλίου 2024

12 Κλειδιά για να γίνετε Κορυφαίοι στο πεδίο σας

12 Κλειδιά για να γίνετε Κορυφαίοι στο πεδίο σας

Πολύς κόσμος ασχολείται σε πλήθος πεδίων και δραστηριοτήτων αλλά λίγοι είναι αυτοί που είναι κορυφαίοι στο πεδίο τους, που πραγματικά ξεχωρίζουν. Οι περισσότεροι κινούνται γύρω από τον μέσο όρο.

Παρακάτω ακολουθούν 12 συμβουλές του τι πρέπει να κάνετε, πώς να καταστείτε κορυφαίος, που βέβαια πέραν από το να τις διαβάσετε, για να φέρουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να τις κάνετε πράξη, και για να τις κάνετε πράξη, θα πρέπει να έχετε την απαραίτητη θέληση.

  1. Να δίδουμε σημασία στις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε, είναι να κάνουμε τις επιλογές μας βάσει του πόσο θα πληρωνόμαστε. Περνάνε από την ζωή μας πολλές ευκαιρίες, που μπορεί να μην αποδίδουν άμεσα αλλά που εάν πηγαίναμε με αυτές, θα μας άνοιγαν προοπτικές και δρόμους.

  1. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Ακόμα και οι χειρότερες εμπειρίες μας, μας προσφέρουν κάποια μαθήματα, αρκεί να θελήσουμε να τα δούμε.

  1. Συμπεριφορά / Νοοτροπία.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε την σωστή συμπεριφορά και νοοτροπία. Το να γκρινιάζετε και εκνευρίζεστε δεν σας βοηθάει σε τίποτα και δημιουργεί μια αρνητική δυναμική.

  1. Ο καθένας έχει γεννηθεί μοναδικός.

Δεν υπάρχει κανείς άλλος στον πλανήτη σαν εσάς. Ακόμα και εάν έχετε δίδυμο αδερφό, θα έχετε διαφορές. Σκεφτείτε τι είναι πραγματικά μοναδικό σε εσάς και σας ταιριάζει και αγκαλιάστε το, ασχοληθείτε με αυτό. Μπορεί να μην το βρίσκετε εύκολα, αλλά θυμηθείτε ότι και οι χρυσωρύχοι σε ένα μεταλλείο, σκάβουν μεγάλες ποσότητες χώματος για να βρουν ένα μικρό κομμάτι χρυσού – Δεν πρέπει να στέκεστε λοιπόν στα ‘χώματα’ αλλά στους πολύτιμους λίθους που θα βρείτε εντός αυτών.

  1. Να εμπλέκεστε στην εργασία σας.

Εάν η εργασία σας, σας κάνει να βαριέστε ή δεν σας δημιουργεί ενδιαφέρον, είναι απίθανο να γίνεται κορυφαίος σε αυτήν. Εάν από την άλλη, η εργασία σας, σας αρέσει, τότε θα εμπλακείτε ενεργά με αυτήν και δεν θα την αισθάνεστε και ως εργασία. Αναζητήστε λοιπόν εργασία που να σας κάνει να αισθάνεστε έτσι και να βοηθάει στο να εμπλακείτε.

  1. Διαφοροποιήστε και επεκτείνετε τις προσλήψεις / επιρροές σας / εμπειρίες σας.

Οι προσλήψεις που έχετε, αυτά που προσλαμβάνετε δηλαδή, επηρεάζουν την οπτική σας και η οπτική σας επηρεάζει αυτό που παράγετε. Και αυτό που παράγετε, επηρεάζει το μέλλον σας.

Εάν αυτά που εισρέουν στο κεφάλι σας, είναι σκουπίδια και αρνητικότητα, κάπως ανάλογη θα είναι και η οπτική που θα διαμορφώνεται.

Επίσης σκεφτείτε ένα οικοσύστημα: όσο πιο μεγάλη διασπορά το χαρακτηρίζει, τόσο πιο πλούσιο θεωρείται. Συνεπώς διευρύνετε τις (θετικές) προσλήψεις σας.

Κάνετε παρέα με θετικούς ανθρώπους, αν είναι δυνατόν με πολλούς, ακόμα καλύτερα. Διαβάζετε βιβλία, ακόμα καλύτερα αν είναι από πολλά διαφορετικά θέματα. Ακούτε μουσική, ακόμα καλύτερα αν είναι από πολλά είδη.

  1. Κάντε το Πεδίο δικό σας.

Μάθετε από άλλους που είναι ήδη κορυφαίοι. Αλλά να λαμβάνετε τα λεγόμενά τους ως συμβουλές και ως γραμμές καθοδήγησης και όχι ως ευαγγέλιο. Σταδιακά, να κτίζετε τον δικό σας δρόμο.

  1. Κατανοήστε ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Βλέποντας στην τηλεόραση έναν 65χρονο να μαθαίνει να κάνει σερφ, κατάλαβα ότι ποτέ δεν είναι αργά ούτε και ποτέ δεν είσαι αρκετά γέρος για να αποσυρθείς. Δεν κάνουμε πράγματα που θα θέλαμε και θα μπορούσαμε, μόνο και μόνο επειδή ακούμε τους άλλους, που μας λένε ότι τώρα είναι αργά, δεν μπορείς να το κάνεις, τώρα είσαι αρκετά μεγάλος κ.ά.. Και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Για να γίνεται κορυφαίος, να ακούτε μόνο την εσωτερική σας φωνή που σας καλεί σε κάποιες επιθυμίες.

Ευεπιχειρείν:  αεί βέλτιστον

  1. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας.

Ζούμε σε μια εποχή που σχεδόν είναι δυνατό να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σε οτιδήποτε – αρκεί να το θέλετε, αρκεί να το επιθυμείτε. Μπορείτε εάν θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας μια εκπαίδευση που να διαφέρει μακράν και προς το θετικό, σε σχέση με αυτή που λάβατε στα σχολικά σας ή φοιτητικά σας χρόνια.

  1. Επιβραδύνετε και χαλαρώστε.

Επιβραδύνετε, μην είστε συνεχώς επαγγελματικά τσιτωμένοι: Όταν κάποιος δουλεύει, και μάλιστα σε έντονους ρυθμούς στο γραφείο, μπροστά σε έναν υπολογιστή, είναι απίθανο να συλλάβει μια σπουδαία ιδέα, διότι είναι εστιασμένος στην εργασία από τον συνεχή ρου αυτής. Γι’αυτό και καλό είναι να μην δουλεύει κανείς περισσότερο από 8 ώρες ημερησίως.
Ζούμε σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και βέβαια η σωστή ερμηνεία, σύνθεση ή αποκωδικοποίηση αυτών, μπορεί να δώσει σε κάποιον ένα σοβαρό προβάδισμα. Εάν δουλεύετε συνεχώς και εντατικά, και μάλιστα για πολλές ώρες, δεν έχετε τον χρόνο για να κάνετε την παραπάνω χρήσιμη διαδικασία, που μπορεί να σας δώσει προβάδισμα. Αφήστε που είναι σημαντικό και για την σωματική και ψυχική σας υγεία. Πρέπει λοιπόν να δουλεύετε σχετικά λίγο και να έχετε χρόνο χαλάρωσης, τον οποίο όμως θα εκμεταλλεύεστε για την ‘χώνεψη’ όλων αυτών των πληροφοριών που δέχεστε.
Είναι χαρακτηριστικό και ως παράδειγμα, ότι ο Paul Graham, γνωστός επιστήμονας πληροφορικής και επιχειρηματίας, δεν έχει smartphone.
Καλό θα ήταν, εφόσον κάποιος το μπορεί, να κάνει έως και πλήρη αποσύνδεση, μια φορά την εβδομάδα ή αν δεν μπορεί να κάνει αυτό, να κάνει βραχυπρόθεσμες αποσυνδέσεις, της τάξης της μιας ώρας ή δύο ωρών, καθημερινά.

  1. Να έχετε Κοινωνική Νοημοσύνη.

Όσο καλός και να είστε σε ένα πεδίο, θα είναι δύσκολο έως και αδύνατο, να καταστείτε και να παραμείνετε κορυφαίος, εάν δεν έχετε καλές σχέσεις με το κοινό, συνεργάτες κ.λπ.. Για να πετύχετε σπουδαία πράγματα και να ξεχωρίσετε, πέραν από τις δικές ικανότητες, είναι πιθανό να χρειαστείτε σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, την βοήθεια άλλων. Αν δεν έχετε καλές σχέσεις, χάνετε αυτό το σημαντικό σημείο.

  1. Ποτέ μην σταματάτε να μαθαίνετε.

Είναι από παλαιά γνωστό ότι ακόμα και εάν είστε καλός σε κάτι, εάν σταματήσετε να μαθαίνετε, μάλλον σύντομα θα σας ξεπεράσουν. Τα πράγματα είναι απλά: όποιος δεν φροντίζει να βελτιώνεται, θα παύσει να είναι καλός.

 

Related posts