28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Απίστευτες Εταιρίες που ξεκίνησαν σε ένα Γκαράζ

Απίστευτες Εταιρίες που ξεκίνησαν σε ένα Γκαράζ

Εάν νομίζετε ότι μια επιχείρηση για να ξεκινήσει, απαιτεί αναγκαστικά γραφεία, μεγάλες υποδομές και κεφάλαια, διαβάστε για τις ακόλουθες εταιρίες, σήμερα πασίγνωστες και κολοσσοί, που ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ:

The Walt Disney Co.

Σήμερα είναι ένας κολοσσός στο τομέα του κινηματογράφου, περιοδικών και θεματικών πάρκων. Όμως όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι τουf 1923 σε ένα γκαράζ που ανήκε στον θείο του Walt Disney, τον Robert Disney. Τότε η εταιρία, καλούνταν The Disney Brothers Studio. Σε αυτόν τον μικρό χώρο, η αρχική ομάδα έφτιαξε την ταινία Alice Comedies, η οποία αργότερα ενέπνευσε την εκδοχή του Disney για την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων.
Πριν κλείσει χρόνος, λόγω αυξημένων αναγκών, ο Disney μαζί με τον αδερφό του Roy, μετακόμισαν σε μεγαλύτερο χώρο, λίγο πιο πέρα, όπου ο Disney υπέγραψε συμφωνία με τα Universal Studios για την διανομή της Alice Comedies.

walt disney garage

Hewlett-Packard

Οι απόφοιτοι του Stanford, Bill Hewlett και Dave Packard ξεκίνησαν την δική τους εταιρία, την Hewlett-Packard Co. το 1939 με μια επένδυση μόλις $538. Σε ένα μικρό γκαράζ στο πίσω μέρος του σπιτιού που είχαν νοικιάσει, ο Hewlett και Packard κατασκεύασαν το πρώτο τους προϊόν: έναν audio oscillator, συσκευή δηλαδή που χρησιμοποιείται για να κάνει ελέγχους σε εξοπλισμούς ήχου. Ένας από τους πρώτους πελάτες τους ήταν η Walt Disney Productions, η οποία αγόρασε οκτώ audio oscillators για να χρησιμοποιήσει για την πιστοποίηση των συστημάτων surround που εγκαταστάθηκαν σε ορισμένους κινηματογράφους από την εταιρία τους, ια την ταινία Fantasia.
Το γκαράζ χρησιμοποιούνταν ως ερευνητικό εργαστήριο, αναπτυξιακό εργαστήριο και εγκατάσταση παραγωγής για σχεδόν έναν χρόνο · μετά μεγάλωσαν οι δουλειές τους και μεταφέρθηκαν σε κοντινή πιο ευρύχωρη εγκατάσταση. Σήμερα, το γκαράζ της Hewlett-Packard είναι ιδιωτικό μουσείο και είναι γνωστό ως “Γενέτειρα της Silicon Valley”.

hp-garage

 

Mattel

Το 1945, πριν η Mattel να καταστεί η αμερικάνικη κατασκευάστρια παιγνιδιών, οι ιδρυτές της εταιρίας Harold “Matt” Matson και Ruth και Elliot Handler, κατασκεύαζαν κορνίζες φωτογραφιών σε ένα γκαράζ στην California. Από τα απομεινάρια των κορνιζών, που τις έφτιαχναν από ακρυλικό υλικό και ξύλο επενδεδυμένο με ύφασμα, ο Elliot άρχισε να φτιάχνει επιπλάκια για κουκλόσπιτα. Η Ruth, που δούλευε στην Paramount Pictures, παρέδωσε την πρώτη παραγγελία του συζύγου της μεταφέροντας μια βαλίτσα γεμάτη από επιπλάκια κουκλόσπιτου σε ένα κατάστημα στην Wilshire Boulevard, όχι μακριά από την εργασία της.
Η επιτυχία στα επιπλάκια κουκλόσπιτων ώθησε τον Elliot και Ruth (ο Matson εγκατέλειψε την επιχείρηση λόγω προβλημάτων υγείας) να εστιάσουν αποκλειστικά στην κατασκευή αυτών και συνεπακόλουθα, παιγνιδιών. Το 1959, η Ruth επινόησε την κούκλα Barbie, την οποία την ονόμασε έτσι από το όνομα της κόρης της, Barbara.

mattel

 

Είστε Μικρή ή Μεσαία Εμπορική επιχείρηση ή Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών ;;;

Αποκτήστε ΤΩΡΑ Πλήρες Εμπορικό πρόγραμμα σε προνομιακή τιμή

Apple

Μία από τις μεγαλύτερες σήμερα επιχειρήσεις, ίσως σας εκπλήξει ότι ξεκίνησε σε ένα μικρό γκαράζ, στο Cupertino, California, στο οποίο και κατασκευάστηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί της υπολογιστές.
Ο Steve Wozniak κατασκεύασε το 1976 τον πρώτο υπολογιστή Apple. Συνένωσε τις δυνάμεις του με τον μακαρίτη Steve Jobs και τον Ronald Wayne, για να λανσάρουν την Apple Computer Co.από το γκαράζ των γονιών του Jobs. Μία από τις πρώτες παραγγελίες τους, ήταν από έναν τοπικό λιανέμπορο ο οποίος παρήγγειλε 50 υπολογιστές στην τιμή των $500 ο ένας, τους οποίους και κατασκεύασαν σε μόλις 30 μέρες. Παρόλο που ο Wayne εγκατέλειψε σχεδόν αμέσως την επιχείρηση, ο Jobs και ο Wozniak διεκπεραίωσαν επιτυχώς την παραγγελία σε μόλις 30 μέρες.

Apple-garage

Amazon

Ο Jeff Bezos τέσσερα χρόνια αφού είχε ονομαστεί ο νεότερος αντιπρόεδρος μιας επιτυχημένης επενδυτικής εταιρίας της Wall Street, παραιτήθηκε από την δουλειά του και μετακόμισε στο Seattle για να κυνηγήσει αυτό που πίστευε ότι αποτελούσε μια μέχρι τότε φοβερή ανεκμετάλλευτη επιχειρηματική ιδέα, που είχε να κάνει με το online retailing (on line λιανικό εμπόριο) στην βιομηχανία βιβλίων. Εγκατέστησε την εταιρία του σε ένα γκαράζ στην Bellevue, Washington, και άρχισε να κατασκευάζει software.
Επειδή δεν μπορούσε να έχει επαγγελματικές συναντήσεις στο γκαράζ, ο Bezos έκανε αυτές σε ένα γειτονικό Barnes & Noble (μεγάλο βιβλιοπωλείο), όπου έγινε η διαπραγμάτευση πολλών από τα πρώτα συμβόλαια της Amazon. Τον Ιούλιο του 1995, ο Bezos λάνσαρε την Amazon.com και πούλησε το πρώτο βιβλίο από τη startup του γκαράζ. Δυο χρόνια μετά, ο Bezos iπροχώρησε στην εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο.

amazon garage

Google

Ο Larry Page και ο Sergey Brin γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Stanford στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αποφάσισαν ότι ήθελαν να κάνουν μια επιχείρηση μαζί. Δυο χρόνια αργότερα, οι συνέταιροι ίδρυσαν την Google σε ένα γκαράζ που ανήκε στην Susan Wojcicki. Η Susan Wojcicki — που ήταν αντιπρόεδρος στην Google μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 — μόλις είχε αποφοιτήσει business school και νοίκιασε το γκαράζ της στους τύπους της Google προκειμένου να μπορεί να κάνει τις πληρωμές του στεγαστικού της.
Μέσα σε έναν χρόνο, η ομάδα της Google αναπτύχθηκε και μετακόμισε σε ένα γραφείο στο Palo Alto με τους οκτώ εργαζόμενούς της. Στην φωτογραφία η Wojcicki δείχνει το γκαράζ.

google-garage

 

Αλλά αυτές οι σπουδαίες εταιρίες δεν είναι οι μοναδικές που ξεκίνησαν από μικρά γκαράζ. Η εταιρία Cloud, Box.net, η εταιρία πληρωμών μέσω κινητών Square και η Tesla Motors, όλες τους ξεκίνησαν από ένα γκαράζ. Και τα γκαράζ δεν ήταν τα μόνα ασυνήθιστα μέρη που μεγάλες εταιρίες γεννήθηκαν. Η Nike ξεκίνησε από τον ιδρυτή της Phil Knight να πουλάει αθλητικά παπούτσια που τα μετέφερε με το αυτοκίνητό του, μια Plymouth Valiant και πουλούσε αυτά σε αθλητικές συναντήσεις στίβου. Επίσης η Dell του Michael Dell, ξεκίνησε από το δωμάτιο της φοιτητικής Εστίας στο University of Texas, Austin. Παρομοίως από το δωμάτιό του ξεκίνησε ο Μark Ζuckerberg την γνωστή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook.

nike-car-and-shoes

Ευεπιχειρείν:  Σας ωθεί μπροστά!

Το μάθημα που λαμβάνουμε εδώ είναι ότι όταν έχεις κάποια καλή ιδέα, γνώση του πώς να φτιάξεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου, ενθουσιασμό, τότε δεν υπάρχουν όρια. Από μικρά ενοικιασμένα γκαράζ έως εταιρίες αξίας δισεκατομμυρίων, οποιοσδήποτε είναι παθιασμένος για μια ιδέα μπορεί να την αρχίσει —και να αναπτυχθεί— οπουδήποτε, ακόμα και με πενιχρά μέσα.

Related posts