16 Απριλίου 2024

4 Πράγματα που πρέπει να αναφέρετε οπωσδήποτε σε μια Συνέντευξη Εργασίας

4 Πράγματα που πρέπει να αναφέρετε οπωσδήποτε σε μια Συνέντευξη Εργασίας

Εάν έχετε κλείσει συνέντευξη εργασίας, συγχαρητήρια καθώς περάσατε το πρώτο στάδιο, αυτό της ανάγνωσης του Βιογραφικού σας και της συνοδευτικής επιστολής. Τώρα πρέπει να προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη και σε αυτά τα πλαίσια, ίσως επικεντρώνεστε στις ερωτήσεις που θα δεχτείτε, προετοιμαζόμενος για τις απαντήσεις  που αν δώσετε, ενδεχομένως να σας θέσουν σε προτεραιότητα όσον αφορά στην κατάκτηση της θέσεως εργασίας που θα διεκδικήσετε.

Ωστόσο υπάρχουν πράγματα σημαντικά που πρέπει να αναφερθούν από την πλευρά σας προς αυτόν ή αυτούς που σας παίρνουν συνέντευξη, καθώς λέγοντάς τα, θα ισχυροποιήσουν την πιθανότητες πρόσληψής σας. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1.  Να γιατί είμαι κατάλληλος για αυτή την θέση …

Ανεξάρτητα του πόση εμπειρία διαθέτετε, πρέπει να αποδείξετε ότι είστε έτοιμος και κατάλληλος για την θέση για την οποία κάνετε την διαδικασία της συνέντευξης. Εάν αισθάνεστε ότι μειονεκτείτε σε κάποια σημεία, βεβαιωθείτε ότι θα δώσετε παραδείγματα που θα παρουσιάζουν τις ικανότητές σας με σαφήνεια και το πώς αυτές ταιριάζουν με τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσεως εργασίας, αντί του να μιλήσετε γενικά, για τα προσόντα σας· τα παραδείγματα καθώς είναι πρακτικά, ‘βαραίνουν’ περισσότερο.

2.  Ενδιαφέρομαι να συνεχίσω να μαθαίνω και να αναπτύσσομαι

Εάν επιθυμείτε και είστε έτοιμοι να μαθαίνετε νέες ικανότητες, να μοιράζεστε εμπειρίες και να μαθαίνετε από τους συναδέλφους σας, προϊσταμένους και εργοδότες σας, αυτό είναι κάτι πολύ καλό για να το μοιραστείτε κατά την διάρκεια της συνέντευξης.
Θέλετε να δείξετε ότι είστε καλός στην συγκεκριμένη εργασία που διεκδικείτε αλλά επίσης ότι είστε ανοικτός στο να συνεχίσετε να μαθαίνετε – και σίγουρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά αυτούς που παρευρίσκονται στην συνέντευξη και από τους οποίους κρίνεται η πρόσληψή σας.
Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε εάν το να συμμετέχει κάποιος εργαζόμενος (της εταιρίας στην οποία διεκδικείτε κάποια θέση εργασίας) σε προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια ή λειτουργικά workshops, είναι κάτι που ενθαρρύνεται από την ίδια την εταιρία.
Το να μοιραστείτε την ευχαρίστησή σας και διάθεσή σας προς την μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη θα δώσει το μήνυμα σε αυτούς που σας παίρνουν συνέντευξη ότι είστε έτοιμος να μάθετε πράγματα που δεν γνωρίζετε, όπως επίσης ότι αυτό-παρακινείστε και θέλετε να αναπτύσσεστε. Και αυτό αρέσει, καθώε δείχνει ότι ως μέλος μιας εταιρίας, είστε ανοικτός στο να μάθετε και άλλα πράγματα που τώρα ενδεχομένως δεν γνωρίζετε και ότι ως “ανοικτός” τύπος, μπορείτε να βοηθήσετε την εταιρία περισσότερο σε βάθος χρόνου.

3.  Δουλεύω αυτόνομα αλλά συνεργάζομαι εύκολα και με άλλους

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας, απαιτούν να δουλεύει κανείς αυτόνομα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Οι εργοδότες δεν θα ήθελαν να ακούσουν ότι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και ότι δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα deadlines, που συχνά πυκνά υπάρχουν. Θέλουν να ακούσουν ότι είστε αυτό-παρακινούμενος, δουλεύετε χωρίς να απαιτείται να υπάρχει κάποιος πάνω από το κεφάλι σας, ότι είστε δουλευταράς, ανεξάρτητος αλλά και ομαδικός παίκτης, αν και όταν χρειάζεται.
Είναι δεδομένο ότι δεν θα ενοχλήσει καθόλου τους εργοδότες ή αυτούς που χειρίζονται τις προσλήψεις στην εταιρία που έχετε πάει για συνέντευξη, εάν πείτε ότι είστε εύκολα συνεργάσιμος και με τους συναδέλφους και ότι είστε team player, όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες και οι ανάγκες των εργασιών της εταιρίας.

4.  Θέλω να εργαστώ στην εταιρία σας, διότι …

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη, είναι να ερευνήσετε την εταιρία που θα πάτε. Εννοείται ότι στην εποχή μας μια αναζήτηση μέσω του Google μπορεί να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες. Προφανώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ίδια τα web-sites των εταιριών που θα προσκληθείτε για συνέντευξη. Από όλα αυτά, μπορείτε να μάθετε τους σκοπούς και στόχους της εταιρίας, την κουλτούρα της, σημαντικούς πελάτες, σημαντικές υποθέσεις της κ.λπ..
Όταν πάτε στην συνέντευξη καλά προετοιμασμένος, είναι σημαντικό να προβάλλετε μέσα από την διαδικασία συζήτησης στα πλαίσια της συνέντευξης, τους λόγους για τους οποίους θα θέλατε να εργαστείτε στην συγκεκριμένη εταιρία, κάτι που μπορείτε να το χειριστείτε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα εάν γνωρίζετε πολλά για την εταιρία. Και πραγματικά, αυτοί που παίρνουν συνέντευξη γοητεύονται πολύ πιο εύκολα από έναν υποψήφιο που γνωρίζει τα της εταιρίας τους, καθώς υποσυνείδητα θεωρούν ότι έχουν απέναντί τους ένας που έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την εταιρία τους αντί ενός που ήρθε στην συνέντευξη, ψάχνοντας απλά, μία εργασία.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι και η διαδικασία της συνέντευξης, είναι μερικώς μια διαπραγμάτευση, όπου εκτός των προσόντων που απαιτεί η θέση και έχετε ή όχι, πρέπει να πείσετε τον απέναντί σας, ότι είστε καταλληλότερος από κάποιον άλλον υποψήφιο. Και στις διαπραγματεύσεις, η προετοιμασία είναι καίριας σημασίας παράγοντας για την επιτυχία ή αποτυχία αυτών.

Αναζητήστε τα σεμινάρια Διαπραγματεύσεων της Ευεπιχειρείν

Related posts