19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Μήπως είστε χασοσκόπος;

Μήπως είστε χασοσκόπος;

… ή αλλιώς, η αρτηριοσκλήρωση των ‘έμπειρων’ με τα του χρηματιστηρίου

Τα χρηματιστήρια σου δίδουν την δυνατότητα να κερδίσεις και να κερδίσεις πολλά και εύκολα. Με το πολλά, εννοώ αποδόσεις της τάξης του 7% με 16% ετησίως (ενδεχομένως και 20%), που σε βάθος χρόνου, αποδίδουν όντως πολλά. Ο ανατοκισμός βοηθάει σε αυτό. Με το εύκολα, εννοώ ότι σου προσφέρει τέτοιες αποδόσεις, που για να τις βρεις σε άλλες δραστηριότητες, απαιτείται πολύς περισσότερος χρόνος και προσπάθεια.
Τώρα εάν κάποιος δεν θεωρεί καλές τις εν λόγω αποδόσεις, μπορεί να σταματήσει εδώ να διαβάζει. Ας ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο, του δίδει καλύτερες αποδόσεις.

Υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με τα χρηματιστήρια και ασχολούνται πολλές φορές έως και αρκετά χρόνια. Επειδή ασχολούνται χρόνια, θα έπρεπε να ήταν έμπειροι. Οι ίδιοι νομίζουν ότι είναι. Αυτοί λοιπόν, ασχολούνται κατά βάση με το trading και είναι βραχυπρόθεσμοι. Έχω συνομιλήσει πολλές φορές με αυτούς. Έχουν τον ‘αέρα’ του έμπειρου, αλλά εκεί που καταλήγουν μόνοι τους, είναι ότι όλο και κάτι τους ξεφεύγει, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να βγαίνουν ζημιωμένοι από την ενασχόλησή τους με τα του χρηματιστηρίου.

Γιατί ασχολείται κάποιος με τα χρηματιστήρια; Για να κερδίσει. Αυτοί που προανέφερα, ενώ είναι εκ των πραγμάτων θεωρητικά κερδοσκόποι (με την καλή έννοια, ότι στοχεύουν στο κέρδος) αντί να κερδίσουν, χάνουν, οπότε στην πράξη είναι χασοσκόποι.

Και οι περισσότεροι ενασχολούμενοι με τα χρηματιστήρια, είναι βραχυχρόνιοι. Ενώ όλοι αυτοί, έχουν πολλές φορές χρόνια ενασχόλησης με τα χρηματιστήρια, τα παθήματά τους ωστόσο καθώς κατά κανόνα χάνουν, δεν τους γίνονται μαθήματα και γι’αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε ότι έχουν εμπειρία διότι εμπειρία αποκτά κανείς όταν τα παθήματα του γίνονται μαθήματα. Γι’αυτό και δικαιολογούν τον εαυτό τους, λέγοντας ότι όλο κάτι μου ξεφεύγει.

Όμως, όχι μόνο στα χρηματιστήρια αλλά σε κάθε τομέα, όταν κάτι δεν δουλεύει, όταν κάτι αποτυγχάνει, το αλλάζεις ως επί το πλείστον ριζικά. Το αλλάζεις όμως αν διαθέτεις μια ελάχιστη ευφυΐα, διαφορετικά αυτό το κάτι που δεν σου βγαίνει, αυτό το ίδιο, το κάνεις ξανά και ξανά, ωσάν και αν χτυπάς πολλές φορές το χέρι σου πάνω σε μια πρόκα, θα πάψει να ματώνει το χέρι σου.
Μερικές φορές κάνουν μικροαλλαγές, διατηρώντας όμως αναλλοίωτη την βασική τους ‘επενδυτική’ συμπεριφορά, ήτοι παραμένουν βραχυπρόθεσμοι και με μικροτροποποιήσεις στο σύστημα που ακολουθούν, θεωρούν ότι εντέλει θα πετύχουν, ωσάν χτυπώντας το χέρι τους σε μια πρόκα, να αναμένουν ότι θα σταματήσει να ματώνει, επειδή κάθε φορά το κάνουν με ολίγο διαφορετική κλίση. Με όποια κλίση και να το κάνεις, αν χτυπάς το χέρι σου σε μια πρόκα, αυτό θα εξακολουθήσει να ματώνει. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν, είναι απλά, να σταματήσουν να χτυπάνε το χέρι τους στην πρόκα. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν, αν θέλουν το χέρι τους να δυναμώσει και να καταστεί υγιές.

Πρέπει με λίγα λόγια, αφενός να αντιληφθούν την άγνοιά τους (παρά τα χρόνια ενασχόλησής τους με τα χρηματιστήρια που μπορεί να έχουν μερικοί εξ αυτών), πρέπει να αλλάξουν επενδυτική νοοτροπία και όχι απλώς να μικροτροποποιήσουν το υφιστάμενο σύστημα που τους οδηγεί σε ζημιές.

Στο βιβλίο μου HERETIC INVESTOR, αναλύω με τρόπους πρακτικούς, με στοιχεία και παραδείγματα, το πώς κάποιος, ο οποιοσδήποτε, μπορεί να κερδίσει από τα χρηματιστήρια και να αποκομίσει κέρδη μεγαλύτερα από αυτά της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών του χρηματιστηρίου, των επαγγελματιών που παρομοίως είναι κατά βάση, βραχυμεσοπρόθεσμοι.
Οι ενασχολούμενοι που προανέφερα, ως φυσικά πρόσωπα, θέλουν να μοιάσουν σε αυτούς τους επαγγελματίες, όταν δείτε την ακόλουθη εικόνα, οι αποδόσεις των Παθητικών Επενδύσεων – Passive Investing (Β) είναι μεγαλύτερες από αυτές της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών επενδυτών (Α) και όταν η μέθοδος της Αιρετικής Επενδυτικής (Γ) δίδει μεγαλύτερες αποδόσεις και από την (Β).

Γιατί λοιπόν κάποιος να χάνει το χρόνο του και τα χρήματά του, προσπαθώντας επί ματαίω να πετύχει αποδόσεις σαν αυτές του (Α), ήτοι των επαγγελματιών των χρηματιστηρίων, όταν πολύ εύκολα, μέσω της παθητικής επένδυσης κερδίζει μόνος του περισσότερα και όταν μέσω της μεθόδου της αιρετικής επένδυσης, κερδίζει ακόμα περισσότερα (και πάντα από μόνος του); … και εύκολα, χωρίς να χρειάζεσαι ιδιαίτερα μέσα σε hardware και software, ούτε να στέκεται ολημερίς πάνω στο screener.

Ανοίξτε τα μυαλά σας και σκεφτείτε out of the box. Μάθετε τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, με τον αποδοτικότερο και ευκολότερο τρόπο. Το passive investing (παθητική επένδυση) αποτέλεσε επανάσταση στα των επενδύσεων και τώρα το Heretic Investing, υλοποιεί άλλο ένα άλμα αποδοτικότητας και απλότητας, σε σχέση με το passive investing.

Συμμετάσχετε στην επενδυτική ‘επανάσταση’. Αν όχι για εσάς, το οφείλετε στα παιδιά σας. Θα σας ευχαριστούν 20 με 30 χρόνια μετά.

Κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, το HERETIC INVESTOR, ο τίτλος στην ελληνική ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, δείτε ΕΔΩ.
Η ελληνική έκδοση, ως μεταγενέστερη, είναι και ελαφρώς εμπλουτισμένη σε σχέση με την αγγλική.

Τέλος, γίνετε μέλη στην Σελίδα του HERETIC INVESTOR στο Facebook, ΕΔΩ, για να ενημερώνεστε και να διαβάζετε τα σχόλια και αρθράκια επενδυτικού περιεχομένου πάντα.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

Related posts